Stille klokka 2023

Når skal vi stille klokka til sommertid?

Natt til søndag 26. mars skal klokka stilles en time frem. Og selv om det dukket opp et EU-forslag om å slutte å skille mellom sommer- og vintertid for noen år siden, lar EU seg vente på. Samtidig mener forskere at det å stille klokka etter årstidene kan gi ugunstige helseeffekter.

STILLE KLOKKA TIL SOMMERTID: Natt til søndag stiller vi klokka nok en gang, til tross for diskusjoner om å velge én normaltid en gang for alle. Foto: NTB
STILLE KLOKKA TIL SOMMERTID: Natt til søndag stiller vi klokka nok en gang, til tross for diskusjoner om å velge én normaltid en gang for alle. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å stille klokka hver vår og høst er en tradisjon vi fortsatt ikke blir kvitt, til tross for et EU-forslag fra 2018 om å ha én normaltid hele året. Dermed er det nok en gang tid for å stille klokka til sommertid natt til søndag 26. mars.

Samtidig kan det å stille klokka - spesielt til sommertid - være negativt for helsa, ifølge amerikanske forskere.

Ingen EU-vedtak om normaltid

Ifølge regjeringen foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid i 2018. Imidlertid har EU ennå ikke konkludert i saken, og det er uklart når det vil skje. Euopaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet.

– Rådet har hatt tunge saker på sitt bord i flere år nå. Først måtte EU håndtere Brexit. Så kom det en global pandemi, og nå fører Russland en brutal angrepskrig på EUs nærmeste nabo Ukraina. Det er nok gode grunner til å ikke prioritere spørsmålet om sommertid nå, sier næringsminister Vestre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer