Flere studier tyder på at det å jobbe om natten ikke er bra for helsa. En stor samlestudie fra fire verdensdeler, hvor nesten fire millioner kvinner deltok, viste at nattarbeid økte risikoen for flere ulike typer kreft, i tillegg til andre sykdommer.
Ved nattarbeid øker risikoen for hudkreft med 41 prosent, sammenlignet med personer som ikke jobber natt. Risikoen for brystkreft øker med 32 prosent. De som er mest utsatt, er sykepleiere – risikoen for brystkreft i denne gruppen øker med hele 58 prosent.
– De som har høyest risiko for å få brystkreft, er kvinner som har jobbet netter i 20 år eller mer. Nattarbeid kan også øke risikoen for hjertesykdom, demens og diabetes, sier Torbjörn Åkerstedt.
Åkerstedt er professor ved Karolinska institutet og Stressforskningsinstituttet ved universitetet i Stockholm, og er en av verdens fremste forskere innen natt- og skiftarbeid.
– Det finnes også studier som viser at personer mellom 16 og 20 år, som jobber med skift- og nattarbeid, har økt risiko for å få MS (multippel sklerose). Vi vet ikke hvorfor, men det kan tenkes at det er fordi hjernen utvikles frem til 25-årsalderen. Når man skifter mellom ulike arbeidstider, kan dette virke forstyrrende på hjernens funksjon, og dermed kan risikoen for MS øke, sier Åkerstedt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger