Nattarbeid:

Nattarbeid øker risiko for kreft og tidlig død

De fleste av oss jobber på dagtid. Men noen av oss må jobbe om nettene, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for helsa – spesielt om nattarbeidet strekker seg over lengre tid.

NATTARBEID ØKER RISIKO FOR KREFT OG TILDIG DØD: Nattarbeid kan ha store konsekvenser for helsa, viser forskning. FOTO: NTB Scanpix
NATTARBEID ØKER RISIKO FOR KREFT OG TILDIG DØD: Nattarbeid kan ha store konsekvenser for helsa, viser forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere studier tyder på at det å jobbe om natten ikke er bra for helsa. En stor samlestudie fra fire verdensdeler, hvor nesten fire millioner kvinner deltok, viste at nattarbeid økte risikoen for flere ulike typer kreft, i tillegg til andre sykdommer.

Ved nattarbeid øker risikoen for hudkreft med 41 prosent, sammenlignet med personer som ikke jobber natt. Risikoen for brystkreft øker med 32 prosent. De som er mest utsatt, er sykepleiere – risikoen for brystkreft i denne gruppen øker med hele 58 prosent.

– De som har høyest risiko for å få brystkreft, er kvinner som har jobbet netter i 20 år eller mer. Nattarbeid kan også øke risikoen for hjertesykdom, demens og diabetes, sier Torbjörn Åkerstedt.

Åkerstedt er professor ved Karolinska institutet og Stressforskningsinstituttet ved universitetet i Stockholm, og er en av verdens fremste forskere innen natt- og skiftarbeid.

– Det finnes også studier som viser at personer mellom 16 og 20 år, som jobber med skift- og nattarbeid, har økt risiko for å få MS (multippel sklerose). Vi vet ikke hvorfor, men det kan tenkes at det er fordi hjernen utvikles frem til 25-årsalderen. Når man skifter mellom ulike arbeidstider, kan dette virke forstyrrende på hjernens funksjon, og dermed kan risikoen for MS øke, sier Åkerstedt.

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Nattarbeid øker risikoen for dødsfall med 26 prosent

Nattarbeid øker risikoen for dødsfall med 26 prosent viser tidligere studier. Det forstyrrer den biologiske døgnrytmen, som påvirker funksjoner i kroppen slik som puls, blodtrykk, adrenalin, melatonin, og så videre.

Dette kan gi fysiske problemer, og gi økt dødelighet. Andre årsaker kan være stress, mangel på søvn og mosjon, vanskeligheter med å få privatlivet til å fungere og lignende.

– Nattarbeidere kan også oppleve plager på kortere sikt, slik som søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, nedsatt allmenntilstand, hodepine eller trykk i brystet, sier Helle Brieghel Bavnhøj, som er sjefskonsulent i Dansk sykepleierråd.

– Mange opplever også at det kan være belastende å skulle sove, når andre er våkne – for eksempel i helger når familien er hjemme, sier hun.

NATTARBEID KAN FØRE TIL SYKDOM: Mange som jobber om nettene får ulike helseplager, ifølge Helle Bireghel Bavnhøj i Dansk sykepleierråd. FOTO: Privat
NATTARBEID KAN FØRE TIL SYKDOM: Mange som jobber om nettene får ulike helseplager, ifølge Helle Bireghel Bavnhøj i Dansk sykepleierråd. FOTO: Privat Vis mer

Prøver å redusere belastningen for nattarbeidere

Mennesker er vant til å sove om natten – om nettene får vi både dårligere hørsel, syn og luktesans, spesielt i timen før midnatt. Nattarbeidere vil derfor ha dårligere yteevne enn de som jobber på dagen – det gjelder både fysisk og mentalt.

– Det er veldig viktig å rette fokus på denne problematikken. Vi ser tallene, og tar det på alvor – mange av våre medlemmer jobber turnus og har belastende arbeidstider, og vi vet at det øker faren for ulike sykdommer, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund.

By forklarer at de jobber for å prøve å redusere belastningen for de som jobber om nettene. Det er viktig at man får nok hviletid, og at vaktene ikke er for lange. Alle over 55 år kan fritas for nattarbeid, dersom det er noe de selv ønsker.

– Vi må ivareta sykepleiere og andre helsearbeidere, slik at de er lengst mulig i jobb. Turnus og nattarbeid kan være veldig belastende – spesielt dersom man jobber flere netter på rad. Får man ikke regelmessig søvn, blir det en større belastning på hjertet, og det påvirker også blodtrykket.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på helsa på nattevakt

Enklere å gjøre feil dersom man jobber natt

I dag er det slik at pasientene skal behandles nærmere hjemmet sitt. Dette fører til at de som er innlagt på sykehus i dag, er sykere enn de var før. De har derfor behov for mer behandling, og da blir belastningen større for de som er på jobb.

– Observasjonsevne og evnen til å ta riktige avgjørelser svekkes drastisk etter å ha vært på jobb i mange timer, spesielt etter nattevakter. Dette kan føre til at pasientene får dårligere behandling, og det er enklere å gjøre feil som kunne ha vært unngått om man hadde fått tilstrekkelig hvile, sier By.

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer