Natur mot stress: En halvtime ute er nok

Ny studie viser at bare 20 til 30 minutter i naturen reduserer stresshormonene i kroppen.

LEGG BORT MOBILEN: Gåturer i naturen kan redusere stress, men kun dersom du er bevisst og til stede. FOTO: NTB Scanpix
LEGG BORT MOBILEN: Gåturer i naturen kan redusere stress, men kun dersom du er bevisst og til stede. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kjenner på stress innimellom, enten du stresser med å hente barna i barnehagen, du forbereder deg til en viktig eksamen eller har en ekstra travel periode på jobben. Litt stress er ikke skadelig, men for noen blir det så mye at det går utover helse og livskvalitet. (Pssst: Når stresshormonene går opp, påvirker de over 300 ulike steder i kroppen)

Det er lett å tenke at man må ta en lang ferie for å virkelig koble av og stresse mindre, men nå har forskere ved University of Michigan funnet ut at noe så enkelt som en gåtur eller joggetur ute i naturen i 20 til 30 minutter, reduserer stresshormonene i kroppen, skriver forskning.no.

- Resultatene bekrefter tidligere forskning som har vist at trening ute har spesielt god effekt på psykisk/mental helse. Effekten gjelder ikke bare gange, men all form for moderat utholdende fysisk aktivitet, som løping, ski, svømming, sykling osv, forklarer Hilde Grønningsæter, som er 1.amanuensis, dr. Scient i Helse- og treningspsykologi ved Universitetet i Sørøst Norge.

Hun forteller at trening ute har vært benyttet i psykiatrien til behandling av pasienter med angst og depresjon helt fra tidlig på 80-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer