Arbeidsavklaringspenger og uføretrygd

Nav: Kortere makstid på AAP ga flere i arbeid og raskere uføretrygd

Makstida for arbeidsavklaringspenger ble redusert fra fire til tre år i 2018. Nå konkluderer Nav at kortere makstid har ført til raskere avklaring til arbeid og uføretrygd.

MAKSTID FOR AAP: Hvor raskt kommer AAP-mottakere tilbake til arbeid eller over på uføretrygd, etter at makstiden ble redusert til tre år? Det er noe av det Nav konkluderer om i en fersk rapport. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
MAKSTID FOR AAP: Hvor raskt kommer AAP-mottakere tilbake til arbeid eller over på uføretrygd, etter at makstiden ble redusert til tre år? Det er noe av det Nav konkluderer om i en fersk rapport. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav har undersøkt hvordan endringene i makstida fra fire til tre år har påvirket hvor raskt mottakerne kommer i gang med arbeid og aktivitet, hvor raskt de avslutter AAP og om de går over til arbeid eller uføretrygd.

De konkluderer med at kortere makstid har gitt flere i arbeid og raskere uføretrygd.

- Mottakere som kan motta AAP i inntil tre år er mer i arbeid etter at treårsgrensen passeres sammenliknet med gruppen med fire års makstid. Samtidig har en langt større andel av gruppen med makstid på tre år fått innvilget uføretrygd, og det er færre som fortsatt mottar AAP. Dette tolker vi som at reduksjonen i makstida på AAP har ført til raskere avklaring til både arbeid og uføretrygd, skriver Nav i rapporten.

Samtidig poengterer de at det kan tenkes at kortere makstid kan føre til flere mottakere av uføretrygd. Og at det sannsynligvis ville ført til flere mottakere av sosialstønad i en normalsituasjon uten korona. Dette kan du lese mer om nedenfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer