Eldreomsorg og demens

- Nedstengningen fikk store konsekvenser

Nå haster det med å tenke nytt om hvordan vi skal organisere samfunnet fremover for en best mulig eldreomsorg, mener stiftelsen Livsglede for Eldre.

VERDIG ALDERDOM? Pandemien har fått store negative konsekvenser for eldre med demens. - Det haster å tenke nytt, mener generalsekretæren i stiftelsen Livsglede for Eldre. Illustrasjonsfoto: NTB
VERDIG ALDERDOM? Pandemien har fått store negative konsekvenser for eldre med demens. - Det haster å tenke nytt, mener generalsekretæren i stiftelsen Livsglede for Eldre. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Dette er en kronikk skrevet av en ekstern organisasjon.

En rapport gjort av Bettina Husebø ved Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen viser at nedstengningen av samfunnet under koronapandemien fikk store konsekvenser for hjemmeboende med demens.

Dagsentre ble stengt, og mange fikk redusert sine hjemmebaserte tjenester. Dette fikk store negative konsekvenser både for de med demens og deres pårørende.

Det er nå helt nødvendig at vi tenker nytt om hvordan morgendagens hjemmetjenester skal utvikles og organiseres. Hvis vi skal lykkes med målet om at eldre skal bo så lenge som mulig i egen bolig, må vi lage helhetlige og nytenkende hjemmetjenester som er fundamentert på at eldre skal kunne være sjef i eget liv, også når behovet for omfattende hjelp og støtte melder seg. Vi trenger å engasjere hele lokalsamfunnet i dette arbeidet.

Hjemmetjenesten må på en enkel, effektiv og lite ressurskrevende måte kunne kartlegge helheten i brukernes behov. Målet må være å forebygge ensomhet. Vi må også ha som mål å sikre at boligen er trygg, finne ut av behovet for hjelpemidler, se hvor den digitale kompetansen ligger, samt foreta en nettverkskartlegging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer