Selvbedrag

Negative tanker ødelegger mer enn du tror

Har du også en negativ stemme i hodet som kritiserer alt du gjør?

NEGATIVE TANKER: Tenker du deg selv ned, kan du ende med å ødelegge mye for deg selv. Foto: Shutterstock / TristanBM
NEGATIVE TANKER: Tenker du deg selv ned, kan du ende med å ødelegge mye for deg selv. Foto: Shutterstock / TristanBM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nattetankene kan jo ta helt overhånd. De kjører rundt i mørket og driver ondskapsfullt karakterdrap på deg selv. I den kvalmende rekken av negative tanker er du plutselig lys våken. Erkjennelsen kjennes som is som renner sakte nedover hodet; nå finner de snart ut at du ikke er så flink som det kan se ut som. De andre har høyere utdannelse enn deg, er kanskje yngre og har lag på lag med mastergrad og ekstrakurs. Du er liksom litt halvveis, en middelhavsfarer som er kommet ufortjent langt. Du har vært på rett tid til rett sted. Intet annet.

Mentaltrener og KK-coach Christine Otterstad sier at hun treffer veldig mange, og særlig jenter, som tror at alle andre som regel er bedre enn dem.   

– Jeg kjenner litt på det selv innimellom. Jeg tror at det er en jantestemme som er medfødt hos oss. Og at jo høyere opp, desto sterkere er den følelsen. De mest suksessrike kan ha skikkelig angst for å bli avslørt som udugelige, sier hun.

​LES OGSÅ: Bli kvitt negative tanker 

Men hva er dette for noe – og hvorfor i all verden er vi så slemme mot oss selv? Psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig ved Norsk Institutt for ISTDP mener det er viktig å skille mellom realistisk selvtvil og destruktiv selvtvil.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer