Psykose

Nei, de aller fleste med psykose er ikke farlige

Hallusinasjoner og vrangforestillinger er vanlige symptomer.

PSYKOSE: Selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om. Psykose er et typisk eksempel  Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
PSYKOSE: Selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om. Psykose er et typisk eksempel Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen, og tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 30 til 50 prosent av befolkningen vil rammes i løpet av livet. Men selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om.

Psykose er et typisk eksempel – en tilstand du sikkert har hørt omtalt i media, og da ofte i uhyggelige sammenhenger.

Et eksempel er det såkalte Halloween-drapet som fant sted natt til 30. oktober 2011. Der drapsmannen, som tidligere skal ha slitt med sinnslidelser, fikk en psykose utløst av en blandingsrus av alkohol og cannabis, og gikk løs på to av sine venner med kniv. 

Men dette viser et svært smalt bilde av hva en psykose egentlig er. 

Psykoser blir ofte forbundet med farlighet

– Psykose er en forvirringstilstand som fører til feiltolkning av virkeligheten og vansker med regulering av følelser, tanker og atferd, sier Kjersti Karlsen, psykologspesialist hos BUPA ved Vestre Viken, til KK.no.

Hun har tidligere jobbet ved TIPS Sør Øst – Regionalt kompetansesenter for tidlig intervensjon ved psykose, og ga i tillegg ut boken «Alvorlige psykiske lidelser hos barn og ungdom. Psykoser og psykoselignende tilstander» i 2015. 

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

VRANGFORESTILLINGER: Psykose er en forvirringstilstand som fører til feiltolkning av virkeligheten og vansker med regulering av følelser, tanker og atferd, Foto: Shutterstock / Photographee.eu
VRANGFORESTILLINGER: Psykose er en forvirringstilstand som fører til feiltolkning av virkeligheten og vansker med regulering av følelser, tanker og atferd, Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

– Psykoser blir ofte forbundet med farlighet, fordi det bare er de mest dramatiske hendelsene som havner i media. Men de aller fleste med psykose er ikke farlige, sier hun og legger til: 

– Ofte sliter de med lidelsen alene, trekker seg tilbake og sliter med tilleggssymptomer som for eksempel angst og depresjon. Mange står også i fare for å skade seg selv.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

Hallusinasjon er et vanlig symptom

En psykose kan ha flere grader, og i dag anser man psykose å ligge langs et kontinuum med lette, psykoselignende opplevelser i den ene enden av skalaen, og kronisk schizofreni i den andre. 

Bipolare lidelser og alvorlige depresjoner er ofte forbundet med psykotiske symptomer og blir derfor av mange inkludert i gruppen av psykoselidelser under begrepet «affektive psykoser», forteller Karlsen.

– Symptomene vil variere veldig fra person til person - noen har kun hallusinasjoner og vrangforestillinger, andre kan eksempelvis ha hallusinasjoner og desorganisert tenkning og atferd. Hallusinasjoner kan også forekomme ved andre tilstander som for eksempel ulike traumelidelser og personlighetsforstyrrelser, forklarer hun.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

SYMPTOMER: En psykose kan ha flere grader, og symptomene vil variere fra person til person. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SYMPTOMER: En psykose kan ha flere grader, og symptomene vil variere fra person til person. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Kan være genetisk disponert

Ifølge Kristin Gustavson, forsker ved Folkehelseinstituttet, er ikke psykoser den mest utbredte psykiske lidelsen her til lands.

– Man antar at cirka 3 prosent av befolkningen vil få en psykose i løpet av livet. I underkant av 1 prosent vil få schizofreni, som er én av psykoselidelsene, sier hun til KK.no.

– Det er ingen viktige kjønnsforskjeller, men psykoser debuterer ofte i ung alder (sent i tenårene til tidlig i tjueårene), og psykotiske symptomer er mer vanlige blant unge enn blant gamle, legger hun til.

Psykose kan i noen tilfeller oppstå av rusmisbruk, men det er slett ikke den eneste årsaken. Ifølge Karlsen kan noen også være født med en sårbarhet, for eksempel en genetisk risiko for å utvikle psykose. 

– For disse personene kan små belastninger og mindre traumer utløse psykosen. Andre er mindre sårbare biologisk sett, men kan også utvikle psykose om de utsettes for mange livsbelastninger, forklarer hun og påpeker at stressregulering derfor er et veldig viktig behandlingselement i psykosebehandling.

LES OGSÅ: - Har vært kjempebekymret for at han skal dø

Du kan bli frisk fra psykose

Psykoselidelser behandles gjerne med en kombinasjon av medikamenter og psykososial behandling. Psykoterapi – spesielt kognitiv terapi, psykoedukasjon, psykoedukativt familiesamarbeid, stresstreduksjon, arbeid/skoletrening og fysisk trening er viktige elementer i behandlingen. 

– I tilfeller der vi ser det er psykose under utvikling, men psykoselidelsen ikke har debutert, skal tilstanden først og fremst behandles uten antispykotisk medikasjon, sier hun.

BEHANDLING: Det er mulig å bli frisk fra psykose. Og jo tidligere lidelsen oppdages, jo bedre er det. Foto: Shutterstock / ESB Professional
BEHANDLING: Det er mulig å bli frisk fra psykose. Og jo tidligere lidelsen oppdages, jo bedre er det. Foto: Shutterstock / ESB Professional Vis mer

For å diagnostisere en psykoselidelse må man vurdere både symptomer og opplevelser, hvordan de står i forhold til hverandre og hvor plagsomme de er. Og det er heldigvis mulig å bli frisk fra psykose, ikke bare når det gjelder de mildere tilstandene, men også schizofreni. 

– Jo tidligere vi oppdager lidelsen, jo større er sannsynligheten for at vi klarer å utsette eller forhindre psykosedebut. Derfor er tidlig intervensjon ved psykotiske og psykoselignende symptomer veldig viktig, understreker Karlsen.

– Psykose er en internaliserende lidelse som ikke trenger å synes for andre. Å få tak i personens subjektive opplevelser og forståelsen for personen selv er derfor avgjørende for å oppdage psykosen, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer