Psykose

Nei, de aller fleste med psykose er ikke farlige

Hallusinasjoner og vrangforestillinger er vanlige symptomer.

PSYKOSE: Selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om. Psykose er et typisk eksempel  Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
PSYKOSE: Selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om. Psykose er et typisk eksempel Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen, og tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 30 til 50 prosent av befolkningen vil rammes i løpet av livet. Men selv om det har blitt stadig mer åpenhet rundt psykiske lidelser, er det fortsatt mange ting vi ikke helt har grep om.

Psykose er et typisk eksempel – en tilstand du sikkert har hørt omtalt i media, og da ofte i uhyggelige sammenhenger.

Et eksempel er det såkalte Halloween-drapet som fant sted natt til 30. oktober 2011. Der drapsmannen, som tidligere skal ha slitt med sinnslidelser, fikk en psykose utløst av en blandingsrus av alkohol og cannabis, og gikk løs på to av sine venner med kniv. 

Men dette viser et svært smalt bilde av hva en psykose egentlig er. 

Psykoser blir ofte forbundet med farlighet

– Psykose er en forvirringstilstand som fører til feiltolkning av virkeligheten og vansker med regulering av følelser, tanker og atferd, sier Kjersti Karlsen, psykologspesialist hos BUPA ved Vestre Viken, til KK.no.

Hun har tidligere jobbet ved TIPS Sør Øst – Regionalt kompetansesenter for tidlig intervensjon ved psykose, og ga i tillegg ut boken «Alvorlige psykiske lidelser hos barn og ungdom. Psykoser og psykoselignende tilstander» i 2015. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer