NYTE LIVET: Det er viktig å nyte livet - og det kan du fint gjøre samtidig som du er effektiv på jobb og hjemme. FOTO: NTB scanpix
NYTE LIVET: Det er viktig å nyte livet - og det kan du fint gjøre samtidig som du er effektiv på jobb og hjemme. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Nyte livet:

Nei, du er ikke lat hvis du nyter livet, nytelse er nemlig livsviktig

Det er faktisk ingen motsetning i å nyte livet og samtidig være effektiv på jobb og hjemme. Faktisk kan vi bli mer effektive når vi roer ned innimellom.

Publisert

Nytelse kan beskrives som en følelse av velbehag. Eller som en behagelig prikking i huden: «Nå har jeg det faktisk bra». Ofte handler det om helt enkle situasjoner: Morgenens første kaffekopp, en vakker utsikt, en god samtale med noen du liker eller hyggelig hagearbeid.

– Å kunne se, sette pris på og være oppmerksom på det man har er veldig viktig for å kunne føle mening og tilfredshet med tilværelsen. Det er har ikke noe med latskap å gjøre. Nytelse er livsviktig, sier den svenske mentaltreneren og forfatteren Olof Röhlander.

Faktisk blir vi mer effektive når det trengs hvis vi også gir oss selv noen hyggestunder i løpet av dagen. Hjernen trenger å slappe av regelmessig om vi skal være skarpe og fokuserte. Ifølge undersøkelser gir vi dessuten rom for at kreative tanker kan dukke opp når vi slapper av og nyter.

– Den mentale sunnheten øker rett og slett hvis vi nyter mer når vi arbeider, påpeker Röhlander.

LES OGSÅ: Fire ting som gjør deg lykkeligere

Planlegg pauser

– Det kan være enkle ting som å ha tid til å prate med kollegene om annet enn bare jobben, kunne ta pauser da du småsnakker eller er alene om du trenger det. Å kunne gå en tur i lunsjpausen. Slike enkle ting gjør at du blir mer positivt innstilt til arbeidsdagen. Samtidig blir du friskere og mer effektiv.

Det er også viktig å kunne planlegge dagen din på en måte som er optimal for deg.

– Å ta dagen eller tingene som de kommer, er en fin talemåte. Men det kan ikke anbefales om du vil nyte livet mer. For da dukker det hele tiden opp ting som gjør at du ikke får mulighet til å påvirke tiden på en positiv måte. Det beste er å planlegge dagen helt fra morgenen av, slik at du kan skaffe rom for gode pauser, sier Olof Röhlander.

LES OGSÅ: 6 ting mentalt sterke mennesker er gode på

TA LIVET MED RO: Det at du tar livet litt med ro kan gjøre deg mer effektiv. FOTO: NTB scanpix
TA LIVET MED RO: Det at du tar livet litt med ro kan gjøre deg mer effektiv. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Tenk langsiktig, også!

Ikke alle har jobber der dette er så enkelt, som sykepleiere som på travle vakter kan oppleve at de ikke en gang har tid til lunsjpause. Hvordan da nyte jobben?

– Dette er selvsagt en utfordring i yrker der man har stort ansvar kombinert med liten mulighet til å påvirke sin egen tid. Her kan det hjelpe å tenke konsekvenser på kort og lang sikt: Hvis jeg hopper over lunsjen, kjenner jeg at jeg stiller opp for kollegene som står på. Men på lengre sikt orker jeg det ikke.

- Den nytelsen som innebærer at man spiser lunsj og tar korte pauser i løpet av dagen, er ikke noe man «unner seg» eller «fortjener». Det er livsviktig for den mentale og til syvende og sist også den fysiske sunnheten, ifølge mentaltreneren.

Utgangspunktet bør hele tiden være: Hva kan jeg gjøre ut fra de ytre rammene jeg har? Og: Hva trenger jeg på lengre sikt? Spesielt i yrker med mye stress er det viktig med plass for menneskelige relasjoner kollegene imellom, at det også er tid til småsnakk og latter.

LES OGSÅ: Du trenger ikke løpe maraton og spise hvetegress for å bli sunn. Faktisk kan det være sunnere å gi litt beng!

7 tips for mer nytelse:

1. Ta ikke hver dag som den kommer, men planlegg og skap rom for gode stunder.

2. Finn ut hva nytelse er for deg: Man kan sammenligne med andre. Nytelse er flyktig og personlig, og varer ofte bare et øyeblikk. Er du innstilt på å prestere, er det vanskelig å være her og nå – noe som er en forutsetning for å kunne nyte. Vær i stedet takknemlig for de små øyeblikkene da du hviler i deg selv. Når du begynner å bli oppmerksom på dem, blir det lettere å skape flere.

3. Frigjør deg fra det materielle. – I vår kultur fores vi konstant med budskapet om at det du kjøper eller de reisene du tar, gjør deg lykkelig. Det er lett å bli trukket med, men tomhetsfølelsen kan lett komme snikende selv om du har skaffet deg «alt». Penger og suksess er ingen forutsetning for nytelse, selv om penger opp til en viss grense gir trygghet og muligheter. Nytelse er en følelse som bygger på at du verdsetter det som du opplever her og nå. Mange penger kan faktisk føre til at følelsen av luksus og det lille ekstra kommer mer og mer sjelden, sier Röhlander.

4. Nyt hverdagen mer. Det er lett å utsette nytelsen til de store opplevelsene som en fantastisk ferie du har toppen en gang i året. Men da nyter du jo veldig sjelden! Fokuser mer på hverdagen, de små øyeblikkene som inntreffer hver dag bare du er oppmerksom på dem. Ofte er det også kontrasten til det vanlige som skaper følelsen av nytelse. Vinglasset på lørdagen, den gode boken som du har tid til å lese en helg, at du innimellom går ut og spiser godt sammen med kjæresten eller venner. Om du gjorde dette hver dag, ville det ikke kjennes så fint lenger.

Pssst: Fem tips til bedre hverdagssex

5. Finn ut hva som gjør at du nyter. Ofte tenker vi på et deilig minne fra den store reisen, og tenker at selve stedet er knyttet til den gode følelsen du kjente på. Og da kan det jo bli vanskelig å gjenskape. Tenk heller over hva som helt konkret skapte denne følelsen. Kanskje kom den fordi du var helt avslappet, følte deg fri og hadde tiden til din disposisjon? De forutsetningene kan du også skape i hverdagen – i mindre format, men oftere.

6. Avvik fra rutinene. Å kjøre i samme spor er en effektiv bremsekloss for nytelsen. Det fører til økt stressnivå i kroppen, og du mister positivt påfyll og gleder.

7. Glem snøen som falt i fjor. Alle har noe de angrer på, og det er en del av livet. Tenk etter om hva slags valg du hadde den gangen du tok en beslutning som du gjerne skulle ha vært uten. Det er lett å være etterpåklok, med det du vet nå. Men det visste du jo ikke den gangen. Nytelse kan du også oppleve når livet ikke er perfekt – hvis det noen gang blir det.

LES OGSÅ: Tenk mer negativt - det er «the new black»
LES OGSÅ: Du blir lykkeligere av å kysse

Til info: Aller Media er også eier av magasinet Søndag, som denne saken er hentet fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer