Lettbrus:

Nei, du får hverken diabetes eller mer magefett av lettbrusen

- Jeg tror mange har et litt naivt syn på at alt skal være så naturlig, sier professor.

LETTBRUS: Bør du holde deg unna kunstig søtning - som blant annet finnes i lettbrus? FOTO: NTB Scanpix
LETTBRUS: Bør du holde deg unna kunstig søtning - som blant annet finnes i lettbrus? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Drikker du sukkerfri brus? Da har du sikkert hørt en del teorier rundt hvordan de kunstige søtningsstoffene kan gjøre deg både overvektig og gi diabetes. En av teoriene er at kunstig søtstoff forstyrrer insulinproduksjonen fordi kroppen tror den får sukker. Samme type argument brukes om at de kalorifattige søtningsstoffene skal kunne trigge sultfølelsen vår og at sukkerfri brus dermed gjør at vi spiser mer og øker risikoen for overvekt.

- Det er ikke slik at sukkerfri brus øker sultfølelsen, og det er utvilsomt mye bedre enn det jeg kaller tungbrus, sier Jøran Hjelmesæth, som er professor ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

At sukkerfri brus «lurer» kroppen og øker insulinfølsomheten – altså gjør at insulinet ikke fungerer som det skal, slik at blodsukkeret blir høyt, er heller ikke noe å være redd for, ifølge Hjelmesæth.

- Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen og hjelper sukkeret inn i cellene våre – inn i fettceller og i muskelceller. Den effekten vil bli dårligere om man går opp i vekt. Den blir ikke dårligere av lettbrus – tvert imot så vil det heller bedre insulinfølsomheten om du bytter ut tung brus med lettbrus og går ned i vekt, påpeker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer