Julebord

Nei, vi drikker ikke mer på denne tiden av året

... Men det betyr ikke at vi tar det noe roligere enn før.

JULEBORD: For noen er julebordet den kvelden i år vi virkelig tar av, men for de fleste har det nok jevnet seg litt ut, og vi fester mer hele året.  Foto: Scanpix
JULEBORD: For noen er julebordet den kvelden i år vi virkelig tar av, men for de fleste har det nok jevnet seg litt ut, og vi fester mer hele året. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser at det er en del voldsulykker i Oslo, men i forhold til før er det ikke sånn at julebordsesongen er så mye verre, det er heller jevnt hele året, sier Jakob Linhave, som er avdelingsdirektør ved avdeling for miljø og helse. 

For det er mye festligheter i disse tider, og noen tar kanskje litt vel av under julebordet med kollegene. At november og desember ikke står for samme toppen i volds- og ulykestatistikken, betyr imidlertid ikke at vi tar det så veldig rolig. 

- Vi er mer urolige hele året, og det er mange hendelser hver helg, så vi ser ikke noen kjempeøkning i julebordsesongen, sier Linhave.

LES OGSÅ: Derfor får du black out

Mer vant med å feste

De vanligste rusrelaterte hendelsene i dag er vold, fall og sykkelulykker. Helsedirektoratet har registrert voldssaker i 1994, og igjen i 2012. Antallet hendelser sammenlagt for hele året var relativt likt, men i 2012 uteble den store julebords-peaken.  

- I forrige undersøkelse fant man en markant økning av voldsskader i årets tre siste måneder. En slik årstidsvariasjon ble ikke gjenfunnet i 2012, der antallet pasienter var mellom 250 og 300 per måned gjennom hele året, forteller han.  

Omtrent 50 prosent av volden i 2012 skjedde i helgen, lørdag og søndag, og mesteparten skjedde på eller utenfor et skjenkested i Oslo sentrum, engang mellom midnatt og stengetid. 

- Det kan jo være at folk er mer vant med å gå ut nå enn før, og at de går jevnt over mye ut i helgene, mener Linhave. 

LES OGSÅ: Slik dekker du et vakkert julebord

Kjenner ikke egne grenser

Ved Sentrum politistasjon i Oslo, forteller ordenssjef Robert Thorsen, at det er litt mer liv i Oslo-gatene fra nå og frem til jul. Det som skjer er at de som er lite ute resten av året, også er med på julebordet.  

- Vi ser at det er noen sesongmessige variasjoner i besøksomfanget til utelivet i Oslo sentrum. Julebordsesongen er en av de sesongene som preges av mange besøkende. Fellesnevneren er at mange av de besøkende ikke frekventerer utelivet i særlig grad resten av året.

- Det vil si at enkelte ikke kjenner sine grenser godt nok og kan få problemer med litt for mye å drikke, spesielt dersom det er jobben som spanderer. De aller fleste utestedene i Oslo er flinke og tar ansvarlig alkoholservering på største alvor, men det kan allikevel være at noen gjester har drukket en del på forhånd før de går på julebord.

Han forteller imidlertid, i likhet med Linhave, at det ikke er mye mer vold i julebordsesongen enn ellers. 

- I slike tilfeller kan veien være kort til at de kommer i kontakt med politiet. Vår voldsstatistikk viser heldigvis at det ikke er markant mye mer vold i julebordsesongen. Den holder seg relativt stabil hele året uten noen topper.

Thorsen råder alle som er ute på julebord, og ellers i året, å ta vare på seg selv og andre, og ikke blir overstadig beruset. 

- Da unngår man også å kunne bli et potensielt offer for en lommetyv eller annen type kriminalitet, og man får et hyggelig julebord.

LES OGSÅ: Mange tyr til flaska under stress

- Det er «dagen derpå»-rusen  

Det er imidlertid liten tvil om at det er mye alkohol fremover, og politiet melder at dette er noe de vil ha ekstra fokus på.  

- Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen. Nå som julebordsesongen er i full sving vil politiet i tillegg ha ekstra fokus på rusfri trafikk. Politiet vil intensivere promillekontroll i trafikken i tiden fremover, sier Finn Erik Grønli,som er leder for trafikkorpset i Oslo.

I gjennomsnitt kjøres det hele 130 000 bilturer i rus hver eneste dag - og det kan være i form av tabletter, alkohol eller narkotika, melder Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. 

- De fleste som er på julebord kommer seg hjem med kollektivtransport eller taxi. Det er heldigvis ikke mange som setter seg bak rattet etter å ha drukket med venner og kolleger. Det er rett og slett mindre sosialt akseptert å kjøre etter å ha drukket, samt at folk er blitt mer forsiktige. Det er heller «dagen derpå»-rusen som er utfordringen, forteller Årøen.     
     
- Har du vært på fest kvelden før bør du la bilen stå dagen etter. Dette handler både om alkoholinntak, og også om at dersom du er trøtt og sliten så er du en dårlig sjåfør. Det bør gå minst 12 timer før du kjører på grunn av alkoholinntaket, men i tillegg bør du la bilen stå om du ikke er skjerpet og konsentrert. Dersom du føler at du aller helst vil ligge på sofaen og se film bør du i hvert fall ikke sette deg i bilen og kjøre. Husk at du har ansvar ikke bare for deg selv, men også for å ikke utsette andre for en ulykke, sier hun. 

Hun minner dessuten på at det ikke kun først og fremst er rus som gjør veiene farlige rundt juletider.

- Det er ikke selve julebordet, men heller glatte veier, snø, mørke og stress som forårsaker ulykker i førjulstiden.

- Husk å stress ned i trafikken. Når hodet er fullt av alt vi skal rekke og huske, og veien er glatt er det ekstra viktig å konsentrere seg om kjøringen. Tilpass farten etter forholdene, la mobilen ligge og ha fokus på veien. Det aller viktigste er å komme trygt frem.

LES OGSÅ: Så mange kalorier inneholder alkoholen du drikker

Flest unge voksne som utsettes for vold

Ifølge Lindhave ved helsedirektoratet ble ble 3334 personer behandlet ved legevakten etter voldsepisoder i 2012. Økningen siden 1994 tilsvarer befolkningsveksten. 

I tillegg til pasientene som kom til Skadelegevakten, ble 111 pasienter kjørt i ambulanse direkte til Oslo universitetssykehus, Ullevål, og tatt imot av traumeteamet. 

- Det er de unge voksne som utsettes for vold. 78 prosent var i aldersgruppen 16 til 40 år. Sammenlignet med 1994 er økningen størst for aldersgruppen 21-30 år. Nær tre fjerdedeler var menn – likt som i 1994. 

56 prosent var registrert som ruspåvirket på skadetidspunktet, hvilket er mindre enn i 1994, da 64 prosent var registrert som påvirket av rus. 

LES OGSÅ: Dette gjør sovemidler med deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer