Julebord

Nei, vi drikker ikke mer på denne tiden av året

... Men det betyr ikke at vi tar det noe roligere enn før.

JULEBORD: For noen er julebordet den kvelden i år vi virkelig tar av, men for de fleste har det nok jevnet seg litt ut, og vi fester mer hele året.  Foto: Scanpix
JULEBORD: For noen er julebordet den kvelden i år vi virkelig tar av, men for de fleste har det nok jevnet seg litt ut, og vi fester mer hele året. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser at det er en del voldsulykker i Oslo, men i forhold til før er det ikke sånn at julebordsesongen er så mye verre, det er heller jevnt hele året, sier Jakob Linhave, som er avdelingsdirektør ved avdeling for miljø og helse. 

For det er mye festligheter i disse tider, og noen tar kanskje litt vel av under julebordet med kollegene. At november og desember ikke står for samme toppen i volds- og ulykestatistikken, betyr imidlertid ikke at vi tar det så veldig rolig. 

- Vi er mer urolige hele året, og det er mange hendelser hver helg, så vi ser ikke noen kjempeøkning i julebordsesongen, sier Linhave.

LES OGSÅ: Derfor får du black out

Mer vant med å feste

De vanligste rusrelaterte hendelsene i dag er vold, fall og sykkelulykker. Helsedirektoratet har registrert voldssaker i 1994, og igjen i 2012. Antallet hendelser sammenlagt for hele året var relativt likt, men i 2012 uteble den store julebords-peaken.  

- I forrige undersøkelse fant man en markant økning av voldsskader i årets tre siste måneder. En slik årstidsvariasjon ble ikke gjenfunnet i 2012, der antallet pasienter var mellom 250 og 300 per måned gjennom hele året, forteller han.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.