Brystkreft

Nesten 90 prosent overlever brystkreft

- Mammografi er en av årsakene til at flere overlever, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

BRYSTKREFT: Stadig flere overlever brystkreft. Mye takket være regelmessige undersøkelser og mammografi.
BRYSTKREFT: Stadig flere overlever brystkreft. Mye takket være regelmessige undersøkelser og mammografi. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oktober er måneden der brystkreft er i fokus, og i år arrangerer Brystkreftforeningen og Kreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen for 18. gang. 

Årets aksjon retter særlig oppmerksomhet mot arvelig brystkreft. Målet er å øke kunnskapen om arvelige genfeil, slik at flere som har behov for oppfølging skal få det. For dersom du får riktig behandling raskt, er sjansen for å overleve brystkreft langt større enn du tror. 

LES OGSÅ: 6 ting du bør vite om brystkreft

I 2014 fikk 3324 kvinner og 24 menn brystkreft. 663 kvinner og 6 menn døde av sykdommen. I Norge lever det per dags dato over 40 000 kvinner som har eller har hatt brystkreft.

Tallet omfatter de som en gang i løpet av livet har hatt brystkreft, de som har brystkreft og er under behandling med helbredende siktemål og de som lever med spredning. (Kilde: Cancer in Norway 2014, Kreftregisteret, mars 2016). 

LES OGSÅ: Jeanine (30) var lykkelig og gravid, så fikk hun brystkreft

Større sannsynlighet for at det går bra

Men sannsynligheten for å bli frisk fra brystkreft i Norge har økt betraktelig de siste årene, og ifølge Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, er det i dag en nesten 90 prosent overlevelsesrate.

- Takket være stadig bedre og mer effektiv diagnose og behandling, overlever nå nært 90 prosent brystkreft, sier hun til KK.no. Ifølge Ryel er det mye takket være regelmessige sjekker, oppmerksomme pasienter og mammografi. 

- Mammografi er en av årsakene til at flere overlever. Mammografi kan avsløre forandringer i brystene som er for små til at kvinnen selv kan kjenne dem. Tidlig diagnose bidrar til økt overlevelse og mer skånsom behandling, og dermed bedre livskvalitet. Derfor bør flere møte opp til mammografi, forteller hun. 

LES OGSÅ: Brystkreft rammer stadig flere menn

Sjekk regelmessig fra 30 år og oppover

Regelmessig undersøkelse av brystene og jevnlig mammografi (det anbefales å gå til rutinemessig mammografi  hvert år fra fylte 45 år)  bidrar altså til tidlig oppdagelse av brystkreft, og derfor er det å sjekke brystene dine langt viktigere enn mange av oss tror. 

Sjekk hvordan en mammografiundersøkelse gjøres nederst i saken!

Faktisk anbefaler Kreftforeningen at du begynner å undersøke brystene dine allerede i 30 års-alderen, og jo oftere du gjennomfører slike egenundersøkelser, jo bedre. Helst bør du gjøre det én gang i måneden, og få gjerne en eventuell partner til å være oppmerksom også. 

Få kvinner får brystkreft i 30-årsalderen (sjekk hvor mange det gjelder her), men hensikten med selvundersøkelser er at du lærer å kjenne brystene dine bedre, slik at du kan merke den minste forandring. Husk også at det som kan kjennes som en kul, ikke nødvendigvis er det. 

Sjekk hvordan en mammografiundersøkelse gjøres i denne videoen: 

KK.no kommer med flere saker relatert til Rosa Sløyfe-aksjonen og brystkreftsaken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer