Barn På Sosiale Medier

- Nettvanene til tenåringsjenter kan gjøre mye med selvbildet deres

I disse tilfellene mener ekspertene det kan være lurt å ta opp hva tenåringen din gjør på nettet.

SOSIALE MEDIER: Ekspertene råder deg til å snakke med tenåringsdatteren din om bruken av sosiale medier.  Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO
SOSIALE MEDIER: Ekspertene råder deg til å snakke med tenåringsdatteren din om bruken av sosiale medier. Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du tenåringsdatteren din bruker ekstremt mye tid på sosiale medier? Det er vel ingen overraskelse at ungdommen bruker mye tid på mobilen i dag, men mange foreldre er ofte bekymret over hva de faktisk ser og gjør på disse plattformene. 

Det er ingen hemmelighet at tenåringsjenter følger diverse bloggere og modeller, og at de har lett for å idealisere disse. Men hvor mye kan du som forelder egentlig blande deg inn i hva datteren din gjør på nettet?

- Det er absolutt ikke lett å kontrollere hva tenåringene driver med på internett. Og når man er femten eller seksten år er man som regel frie til å bruke medier som man vil, sier psykolog Peder Kjøs til KK.no. 

Han mener at det er viktig å ikke prøve å kontrollere hva tenåringen driver med

- Det er mer lønnsomt å snakke om det. Ha en fornuftig samtale. Jeg tror det kan bli ganske mye konflikter dersom du prøver å styre hva en jente på seksten gjør på internett, sier han. 

Kjøs understreker at dette kommer an på hva du ser i praksis. Du er kanskje bekymret over at datteren din leser om bloggere som opererer seg, men det er stor forskjell på å ha en rollemodell og det å være helt oppslukt i noe, sier psykologen.

- Skill mellom det å følge en blogger fordi hun har kul stil, og det at hun blir påvirket på en dårlig måte. Hvis datteren din slutter å spise etter å ha lest en blogg er det så klart noe helt annet. Men tenk at det er helt vanlig å ha forbilder i den alderen. 

DÅRLIG SELVBILDE: Flere unge jenter føler seg dårligere av å følge diverse blogger og instagramprofiler.  Foto: Image Source/All Over Press
DÅRLIG SELVBILDE: Flere unge jenter føler seg dårligere av å følge diverse blogger og instagramprofiler. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Men dersom du mener at datteren din sin bruk på sosiale medier er grunn til bekymring, råder Kjøs deg til å ha en samtale med henne, og ikke forby internettbruk. 

- Å forby lesing av blogger eller instagram er helt feil. Er du bekymra må du spørre henne. Spør hva hun synes er så spesielt med denne modellen, for eksempel, og finn ut hva slags tanker hun har. Da kan du kanskje komme med litt motvekt. Heller det enn å kontrollere, mener han. 

Kjøs synes det er svært viktig at du har respekt for privatlivet til en som er over femten eller seksten år.

- Det er noe annet om barnet er 13 år, men vær veldig tilbakeholden med å sjekke hva tenåringen gjør på nett dersom du ikke har en god grunn til det. Ha respekt for at ungdommen har sitt eget prosjekt.

- Man må kunne snakke åpent med hverandre, og det blir vanskelig hvis ungdommen vet at du snoker for å sjekke hva du driver med. Da kan de føle at du ikke har tillit til dem, sier psykologen. 

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som 'attention whore'

- Barna skal ha et privatliv, men følg med 

Familieterapeut Thomas Winther mener det er viktig å følge litt med på hva tenåringsdatteren din gjør på nettet. 

Nettvanene til tenåringsjenter kan gjøre mye med selvbildet deres

- Jeg tenker at det er viktig å snakke med barna om kropp og identitet uansett. De overøses med retusjerte kropper, og kan ofte føle at de aldri kan leve opp til noe lignende. Nettvanene til tenåringsjenter kan gjøre mye med selvbildet deres. 

Han er enig i at tenåringene skal ha et privatliv, men han mener foreldrene gjør dem en bjørnetjeneste dersom de ikke følger med på hva barna faktisk ser på på nettet. 

I tillegg trekker han frem en enda mer skummel side av Internett:

- Overgripere har en vanvittig arena for å treffe barn og tenåringer på nett. Det er den beste konteksten en overgriper kan komme i kontakt med barn på. De lager seg profiler på Facebook, for eksempel, og utgir seg for å være en jevnaldrende. 

Han understreker at unge tenåringer er ganske ukritiske, og mange ønsker seg så mange følgere og likes de kan få. Det gjør at de ukritisk kan legge til personer de ikke kjenner, mener terapeuten. 

- Dette er folk som har interesse av å følge jenter helt ned til ti-årsalderen. 

Winther råder deg som forelder til å sørge for at barna har et privatliv, men at det ikke er noe galt i å følge litt med på hva og hvem de kommuniserer med på nettet. 

LES OGSÅ: Ny farlig trend blant barn sprer seg på sosiale medier 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer