Hodepine:

Nevrolog advarer: dette kan gi deg mer hodepine

Dette er de to vanligste formene for hodepine, og de utgjør 90 prosent av tilfellene.

HODEPINE: - Hodepine oppstår på ulike måter og lokasjoner. Dette kan hjelpe oss med å sette riktig diagnose av hodepinen, og dermed gi riktig behandling. FOTO: NTB
HODEPINE: - Hodepine oppstår på ulike måter og lokasjoner. Dette kan hjelpe oss med å sette riktig diagnose av hodepinen, og dermed gi riktig behandling. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vondt i pannen, i nakken, på den ene siden av hodet, i tinningen eller kanskje i selve ansiktet eller bak øynene? Det kan avsløre noe av grunnen til at du har vondt.

Alle sliter med hodepine innimellom, for eksempel hvis du har sovet dårlig, spist eller drukket for lite, blir utsatt for støy eller opplever stress. Hodepine er normalt og som regel ufarlig, men likevel veldig plagsomt.

Som regel forsvinner hodepinen når du får sovnet, spist, drukket og slappet av, mens andre ganger vedvarer hodepinen over tid. Da kan det være greit å finne ut hvorfor du har så vondt.

Så hvordan kan du vite hva slags hodepine du egentlig har, og hvordan du blir kvitt den?

ANSPENTHET: Nesten halvparten av hodepinene skyldes spenningshodepine, som kan skyldes stress og anspenthet i nakken.
ANSPENTHET: Nesten halvparten av hodepinene skyldes spenningshodepine, som kan skyldes stress og anspenthet i nakken. Vis mer

Gjør en helhetsvurdering

- Når en pasient har vondt i hodet er lokasjonen av hodepinen ett av aspektene som vurderes for å finne årsaken og stille en diagnose. Men lokasjonen kan ikke alene avsløre hele årsaken til hodepinen.

Det sier Julie Sønnervik, som er nevrolog og driver hodepineklinikken Hodeverket i Sandnes, til KK.

Hodepinespesialisten sier at de to vanligste hodepinene utgjør over 90 prosent av tilfellene:

1. Spenningshodepine

Nesten halvparten av hodepinene skyldes spenningshodepine, som kan skyldes stress og anspenthet i nakken. Mange av de andre årsakene til spenningshodepine er fortsatt ukjent.

- Hodepinen sitter ofte på begge sider av hodet, og mest fremme i panne og tinning. Det kan føles som et trangt bånd rundt hodet, og hodepinen er ofte mild til moderat i intensitet. Det vanligste er at denne type hodepine komme gradvis utover dagen, forklarer Sønnervik.

2. Migrene

Migrene er den hodepinen som gir mest plager og som gir mest nedsatt funksjon for de som rammes.

- Hodepinen sitter ofte på en side, ofte tinning eller panne. Det er viktig å få med at 20 prosent av de som har migrene har vondt på begge sider av hodet eller hele hodet, og da kan det forveksles med spenningshodepine, forklarer hun.

Lokasjonen kan med andre ord ikke avsløre alt. Både bakhodepine og pannehodepine kan skyldes stress. Stram nakkemuskulatur kan gi spenningshodepine (muskulatur), og migrene kan også gi nakkesmerter.

- Hvis du stadig har vondt i ansiktet, kan bihulene være årsaken. Bihulebetennelse kan mistenkes hvis du har vondt på den ene siden, fremme i ansiktet, sier Sønnervik.

PARACET KAN GI HODEPINE: - Hyppig bruk av smertestillende kan også gi hodepine. Mange, spesielt unge, bruker Ibux og paracet ofte. Dette kan faktisk øke hodepinen, ved å gi medisinutløst hodepine på toppen, advarer eksperten.
PARACET KAN GI HODEPINE: - Hyppig bruk av smertestillende kan også gi hodepine. Mange, spesielt unge, bruker Ibux og paracet ofte. Dette kan faktisk øke hodepinen, ved å gi medisinutløst hodepine på toppen, advarer eksperten. Vis mer

Symptomene oppstår ulikt

- Hodepine oppstår på ulike måter og lokasjoner. Dette kan hjelpe oss med å sette riktig diagnose av hodepinen, og dermed gi riktig behandling. Den mest typiske hodepinen er tensjonshodepine eller spenningshodepine, som ofte blir beskrevet som et stramt bånd rundt hodet.

Det sier Karen Engevik, som er kiropraktor ved Atlasklinikken, til KK.

Andre hodepiner, hodepiner som har en påviselig underliggende sykdom, kan forekomme der «triggeren» er. Et eksempel er bihulebetennelse, som kan føre til hodepine bak kinnet.

- Lokasjonen alene kan ikke gi en nøyaktig diagnose, men skal bli brukt sammen med annen informasjon for å klarlegge sykdomsbilde. Migrene og nakkehodepine oppstår begge ensidig, men har forskjellig intensitet og symptomer. Migrene kan for eksempel forekomme med lys- og lydskyhet og kvalme, forklarer Engevik.

Hodepine er som regel ikke farlig

Mange som sliter med hodepine er bekymret for at plagene skyldes noe alvorlig. I nesten alle tilfeller er hodepinen derimot helt ufarlig, selv om den er plagsom.

- Det er sjeldent en farlig grunn til at man har vondt i hodet. Ved farlig hodepine er det ofte andre symptomer i tillegg, som feber og akutt oppkast, sier Sønnervik.

Hodepine som kommer helt akutt kan være tegn på noe farlig, mens hodepine over tid som regel er ufarlig.

- Hyppig bruk av smertestillende kan også gi hodepine. Mange, spesielt unge, bruker Ibux og paracet ofte. Dette kan faktisk øke hodepinen, ved å gi medisinutløst hodepine på toppen, advarer hun.

Hvis du sliter med hodepine over tid, er det lurt å ta en tur til legen for å finne årsaken og få hjelp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer