Støvsuging

Ni steder mange glemmer å støvsuge

Og støvsuger du her, trenger du faktisk ikke støvsuge resten av huset like ofte ...

STØVSUGING: Enkelte steder går lett i glemmeboken under husvasken. Men støvsuger du disse stedene kan det spare deg for annet renhold. FOTO: NTB
STØVSUGING: Enkelte steder går lett i glemmeboken under husvasken. Men støvsuger du disse stedene kan det spare deg for annet renhold. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å ta frem støvsugeren er for mange et ork. Riktignok finnes det mange lekre støvsugere som står pent til interiøret, men det er en kjensgjerning at støvsugeren mest er en irriterende gjenstand som bråker og insisterer på å kjøre ukontrollert etter deg og treffe deg i akilles. Men jobben må uansett gjøres, enten av deg eller noen andre - eller av robotstøvsugeren.

Dersom jobben faller på deg, kan det kanskje være en trøst at støvsuging har mer for seg enn å få gulv og tepper rene?

Her er ni steder som mange glemmer å støvsuge, og som har mye å si for trivsel og inneluft. Og best av alt, støvsuger du her, er det lengre til neste gang du trenger å støvsuge!

(og du, ikke si noe til robotstøvsugeren. Her er det nemlig god gammeldags manpower som gjelder).

1. Bøker og bokhyller

Det er ikke uten grunn at man i gamle dager ofte benyttet seg av bokskap. Bøker i åpne hyller har nemlig lett for å samle støv og tar man en titt bak bøkene, vil mange bli overrasket over hva man finner. Derfor, ta et sveip med støvsugeren både oppå bøkene, og bak. Fjern gjerne støvsugerhodet og sug med selve slangen, eller ta en titt under tilbehørslokket for å finne et passende munnstykke.

BOKORM: Med støvsugeren i bokhylla ryker både støv og rusk og rask. FOTO: NTB
BOKORM: Med støvsugeren i bokhylla ryker både støv og rusk og rask. FOTO: NTB Vis mer

2. Høyttalere

Noen liker musikk til arbeidet, og uansett hvor høyt trykk du liker å ha på Iron Maiden (unnskyld ordspillet) så greier du ikke å blåse ut støvet av høyttalerne. Som alt annet elektronisk utstyr har høyttalere lett for å tiltrekke seg støv. Derfor, neste gang du støvsuger kan det være lurt å gå over frontene. Unngå for sterkt sug, så ikke deksel og membran tar skade.

3. Hyller og kjøkkenskuffer

Smuler fra kjøkkenbenken har lett for å falle ned i bestikkskuffen, og i bunnen av kjøkkenskapet ligger det ofte både makaroni, knekkebrødsmuler og mel. Støvsuging er en rask måte å holde skuffer og skap rene. Og for ikke å glemme den tilfredsstillende følelsen når makaroni suser opp røret! Bare husk å justere suget, så ikke sølvtøyet forsvinner samme vei.

4. Vinduskarmer

Et av stedene i hjemmet det støver mest, er vinduskarmene, spesielt i pollensesongen. Også forurensning utenfra samler seg lett i karmen. Dersom du ikke er så glad i å tørke støv, kan du istedenfor ta et sveip med støvsugeren i karmene mens du først er i gang. Bruk gjerne et munnstykke med børste, slik at du ikke sliter på malingen.

5. Madrasser

I gamle dager luftet man dyner og madrasser ute i strenge kuldegrader for å kvitte seg med sengemidd. Nå for tiden er det ikke alltid man har verken fasilitetene – eller kuldegradene – til å lufte sengetøy og madrass. Istedenfor kan du bruke støvsugeren til å over madrassen en gang iblant.

MIDD: Sengen skal ha godt av å bli støvsuget ved jevne mellomrom. FOTO: NTB
MIDD: Sengen skal ha godt av å bli støvsuget ved jevne mellomrom. FOTO: NTB Vis mer

En kjerringråd er å strø litt natron eller bakepulver over madrassen først. Bakepulver inneholder små tørre krystaller som absorberer fuktighet og vond lukt fra madrassen.

6. Tastatur

Det finnes egne middel og wipes for å rense tastaturet, men disse rengjør bare selve knappene, og ikke i hulrommet under. Noen tastaturer har nemlig åpning mellom knappene, og rister man på et jobbtastatur man har fått brukt fra IT-avdelingen, kan det hende at det rasler godt. For å hindre lignende tilstander på hjemmekontoret er det lurt å støvsuge tastaturet ved jevne mellomrom. Da unngår du både støv og smuler.

7. Bak og under kjøleskap og fryser

Mange har fått sjokk over støvmengden når de en sjelden gang trekker frem kjøleskapet. Er det virkelig så mye støv? Det er selvsagt ikke så lett å komme til bak hvitevarene med støvsugeren, men det kan være verdt det.

Ifølge Sintef bør man støvsuge bak kjøleskapet en gang i året. Støv på kjølesystemet kan nemlig føre til at kompressoren jobber tyngre, og dermed bruker mer strøm. Noe å tenke på når strømmen er så dyr. I ytterste konsekvens kan støvet føre til overoppheting, noe som gir en risiko for brann.

8. Panelovn

Panelovner blir fort støvete, og det legger seg gjerne støv også mellom ovnen og veggen. Her er den vanskelig å komme til med støvsugere, ettersom slangen er for tykk. Mange panelovner har imidlertid en vippefunksjon, slik at ovnen kan vippes frem når du skal støvsuge. Andre panelovner kan hektes av slik at man kommer til. Enkelte støvsugere har smale munnstykker som passer bak panelovnen.

9. Persienner

Persienner finnes både i tre, metall og plast og det er kanskje fler enn undertegnede som har forsøkt å tørke støv av en persienne som har hengt litt for lenge. Rekker støvet å få legge seg, blir det nemlig seigt og vanskelig å få bort. Men støvsuger du persiennene jevnlig fra starten av, vil de ifølge ekspertene kunne holde seg rene. Enkelte støvsugere har egne munnstykker beregnet spesielt til persienner.

Kilder: Good Housekeeping, Allas.se

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer