Myke føtter

Ni ting fotpleieren skulle ønske at vi husket på

Jøss, to av dem hadde vi faktisk aldri tenkt på.

MYKE FØTTER: Rådene er mange for hvordan du gir føttene den beste pleien. Men unngå fallgruvene. FOTO: NTB
MYKE FØTTER: Rådene er mange for hvordan du gir føttene den beste pleien. Men unngå fallgruvene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Med våren i anmarsj er det mange av oss som tripper etter å hente frem sandalene, og lite slår vel følelsen av å sette nakne føtter på en solvarm helle for første gang.

Men føtter som har vært innestengt en hel vinter har ikke alltid fått den omsorgen de fortjener, noe som kan gi seg utslag i alt fra hard hud og inngrodde negler, til sprukne hæler og annet som kan gi både smerter og ubehag.

Derfor, når solen titter frem er det mange som går våren i møte med et fotbad hjemme, godt hjulpet av alskens pleiende produkter og praktiske redskaper som lover silkemyke føtter. Her snakker vi alt fra skrubber og elektriske filer, til sandpapir og kniver, ja i det hele tatt veldig mange skarpe ting man ellers ikke forbinder med verken silke eller mykhet.

KK har tidligere skrevet om hvordan du går frem trinn for trinn, for å få myke føtter. Men før du stikker bena ned i det glohete vannet er det grunn til å ta et lite lynkurs. Det er nemlig noe fallgruver man kan snuble ned i, for å holde oss i fotterminologien.

Bruk gode sko

Kjedelig overskrift, men like fullt et viktig råd. Hard hud på hælene og på sidene kan være tegn på feil eller ensidig belastning. Derfor, velg behagelige sko som ikke presser på neglene. Jo da, det er selvsagt herlig å pynte seg i partysko, men husk å avlaste så mye som mulig innimellom. Og dersom du står og går mye i løpet av en dag er det lurt å bytte skotøy i løpet av dagen.

Ifølge Sykehusapotekene styrkes føttenes muskulatur av å gå barføtt, og både løping, dansing og raske spaserturer er god trening for føttene.

FRISK LUFT: Lite slår følelsen av å lufte føttene i den første vårsola. FOTO: NTB
FRISK LUFT: Lite slår følelsen av å lufte føttene i den første vårsola. FOTO: NTB Vis mer

Hold huden myk

KK har tidligere intervjuet hudlege Ole Martin Rørdam om temaet fotpleie og myke føtter. Han mener det ved tørr hud kan være lurt å bruke en krem med en oppløsende effekt.

– Det er veldig vanlig å få tørr hud under fotsålen, og da må man bruke en krem som har en oppløsende effekt på overhuden, for eksempel en krem som inneholder karbamid, sa Rørdam og la til at man i tillegg til kremen gjerne kan ta et mykgjørende bad og file.

Ikke for varmt fotbad

Men noen ganger lokker et fotbad med høy og klar stemme. Kanskje er du som meg og tenker at jo varmere vann, desto mer effektivt? Ondt skal tross alt ondt fordriver og du bruker laaaang tid på å lirke føttene ned i den glohete stampen. Men ekspertenes råd er faktisk å ta fotbadet i lunkent vann. Varmt vann har nemlig en tendens til å tørke ut huden på føttene.

Ikke for langt fotbad

Ah! tenker du og setter på en film mens du bløter opp føttene den neste timen. Ja, kanskje blir du sittende så lenge at kjæresten må komme med varmt vann for å etterfylle. Her er det all grunn til å være på vakt. Ifølge ekspertene bør nemlig et fotbad ikke vare lenger enn ti minutter.

HERLIGT HERLIGT, MEN: ... ikke overdriv. Ti minutter fotbad er nok. FOTO: NTB
HERLIGT HERLIGT, MEN: ... ikke overdriv. Ti minutter fotbad er nok. FOTO: NTB Vis mer

Ikke fil for mye

Når du sitter med føttene i vann er det lett å bli for ivrig med fotfilen, for når du først er i gang skal du jammen ta i! En venninne av meg filte så mye at hun begynte å blø. Her er det all grunn til rope varsko. Filer du for langt inn i hudlagene, begynner nemlig kroppen å produsere enda mer hard hud, som en beskyttelse. Den harde huden kommer altså tilbake med forsterket kraft. Et godt råd er derfor å heller pleie føttene oftere. Husk å file bare en i retning, og bare litt om gangen.

Velg riktig fotbad

Det er fort gjort å gå seg bort i jungelen av produkter. Skal man gå for oljer? Salt? Grønnsåpe? Sykehusapotekene.no foreslår følgende:

  • Til fuktige føtter brukes fotsalt.
  • Til tørre føtter brukes flytende fotvask.
  • Eventuelt en fotpeeling i tillegg.

Ikke klipp for mye

KK har tidligere skrevet om hvordan du får sandalklare føtter. Et godt råd for friske føtter er å være nøye med negleklippen. For å hindre at neglen vokser innover, unngå å klippe neglen ned på sidene. Skarpe hjørner bør files runde slik at man unngår press fra neglen mot tåen.

Ikke klipp neglebåndene

Neglebåndene er et følsomt område, og her bør du holde saksen unna. Neglebåndsbetennelse er vondt og kan forårsake både hevelser og puss. Neglebåndet kan istedenfor dyttes forsiktig tilbake. med et mykt redskap.

Fjern kremrester

Etter fotbadet er det viktig å huske å tørke føttene godt, spesielt mellom tærne. Avslutter du med en pleiende krem, husk å massere kremen godt inn slik at kremrester ikke blir liggende igjen mellom tærne. Det kan nemlig forårsake at huden bløtes opp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer