Råd for gynekologbesøket

Ni ting gynekologen skulle ønske at vi husket på

Ups, der har vi faktisk syndet flere ganger ...

GYNEKOLOG: Mange er bekymret før besøket hos gynekologen, men med gode forberedelser kan det bli en fin opplevelse. FOTO: NTB
GYNEKOLOG: Mange er bekymret før besøket hos gynekologen, men med gode forberedelser kan det bli en fin opplevelse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

E n gynekologisk undersøkelse er noe alle kvinner bør gjøre fra tidlig voksen alder. KK har tidligere skrevet om viktigheten av å ta jevnlige celleprøver, slik at eventuell livmorhalskreft kan oppdages i tide.

En undersøkelse kan være nødvendig dersom du har kløe, svie, endret utflod, vond lukt, smerter eller hudforandringer. Har du vondt over eggstokkene må du oppsøke lege, skriver Sex og samfunn, og er du over 25 år, bør du ta en celleprøve hvert tredje år.

Gynekologi betyr «læren om kvinner», og gynekologen har kvinnens forplantningssystem som fagfelt, altså det som omhandler livmor, vagina og eggstokker. Gynekologen er altså en spesialist på kvinnelige sykdommer og tilstander, og kan hjelpe deg med alt fra sykdom til prevensjon, graviditet og overgangsalder. Det er altså ikke alle besøk hos gynekologen som innebærer en G.U., altså en gynekologisk undersøkelse.

En gynekologisk undersøkelse kan gjøres hos fastlegen, eller etter henvisning til spesialist i gynekologi, fortalte gynekolog Mette Haase Moen da KK intervjuet henne i 2018.

– Du kan også bestille time direkte hos en privatpraktiserende gynekolog, men husk da på at du betaler en del mer.

Men hvordan forbereder man seg for en gynekologisk undersøkelsen? Ifølge Haase Moen er det flere ting vi kan tenke på for at undersøkelsen skal bli best mulig.

1. Klær som er lette å ta av

Å troppe opp hos gynekologen i one piece er kanskje ikke det mest praktiske. Ei heller lag på lag med klær, med masse knapper og spenner. Det er tross alt ikke mange minuttene man har til rådighet bak skjermbrettet.

Gynekolog Haase Moen råder å stille i klær som er lette å ta av og på.

– Skjørt er praktisk, fordi det dekker en naken underkropp når man går fra omkledningsstedet til undersøkelsesbenken. Et erme må greit kunne rulles opp for eventuell måling av blodtrykk eller blodprøvetaking.

2. Ikke bekymre deg på forhånd

Den som har vært hos gynekologen vet at man visst aldri kan ake seg langt nok frem på stolen. Uansett om man går for «Årets pasient»-prisen og aker seg så langt frem at man nesten ramler av stolen, sier gynekologen alltid: «Litt lenger frem på stolen». Mest sannsynlig er det fordi vi gruer oss til undersøkelsen.

Men ifølge gynekolog Mette Haase Moen er noe av det dummeste man kan gjøre å bekymre seg masse på forhånd.

– Ikke engst deg unødvendig. Det går som regel mye bedre enn forventet.

SLAPP AV: Det går helt fint. Bare ak deg litt lengre ut på stolen. FOTO: NTB
SLAPP AV: Det går helt fint. Bare ak deg litt lengre ut på stolen. FOTO: NTB Vis mer

3. Ta med en ledsager

Hvis du gruer deg til undersøkelsen i den grad at du vurderer å ikke gå i det hele tatt, er det lurt å ha med seg litt støtte.

– Hvis du engster deg, kan du ta med en venninne eller venn. Det er faktisk ønskelig for aller parter, sa Haase Moen til KK.

4. Kom med mensen

Å ha mensen krasjer ofte med et eller annet, og mange er usikre på om man kan gå til oppsatt underlivsundersøkelse om man har menstruasjon. Ifølge Haase Moen er det ingen grunn til å avlyse gynekologtimen selv om man har mensen.

Skal du sette inn spiral er et råd å forhøre deg med gynekologen eller legen, ettersom spiralen skal settes inn på bestemte stadier i syklusen.

5. Forhør deg om blodpropp

Hvis du som ung kvinne kommer til gynekologen for å få p-piller, bør du på forhånd forhøre deg om tilfeller av blodpropp i familien, ifølge gynekolog Haase Moen.

Her er det altså lurt å snakke med mamma, tanter eller søstre og kartlegge om blodpropp forekommer i familien.

6. Ikke ha samleie før celleprøve

Ifølge Helsenorge.no bør man unngå samleie de siste to dagene før celleprøve. Videre bør man Ikke bruke tampong de to siste dagene før. Heller ikke vaginale kremer, geleer eller andre vaginale medisiner er å anbefale de siste to dagene før prøvetakingen.

7. Dropp barberingen

Også det amerikanske nettstedet healthcetral.com har råd for hva man bør tenke på før besøket hos gynekologen, og skriver at den som planlegger voksing eller annen hårfjerning, med fordel bør vente til etter undersøkelsen. Gynekologen eller legen vil ikke ha noen mening om verken hårete eller barbert underliv, og har sett de fleste varianter. Men hårfjerning kan i enkelte tilfeller føre til hovenhet og inflammasjoner som kan gjøre en gynekologisk undersøkelse vanskeligere.

8. Ikke skyll skjeden

Mange tror de må komme til gynekologen som et velpleid bed av liljekonvaller, og noen styrer med skjedeskylling i forkant. Dette er ifølge det amerikanske nettstedet ikke å anbefale. Ja, faktisk kan skylling av skjeden gjøre vondt verre, ettersom utflod er en viktig indikator for helsetilstanden nedentil.

9. Ikke vær flau

Mens enkelte synes det kan være uvant å sette seg i gynekologstolen, er det for andre som en hvilken som helst legeundersøkelse. Og hvorfor skulle det ikke være det? Verdens fineste maskineri fortjener tross alt den aller beste service. Men dersom du gruer deg, så tenk gjennom at gynekologen jobber med kvinners underliv hver eneste dag, og at de forholder seg profesjonelt til alle pasientene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer