Vektnedgang

Nina (49) gikk ned 50 kilo i korona-året

- Maten spiste opp hele livet mitt, sier Nina (49) som ser tilbake på 2020 med glede og stolthet.

STARTEN: Da Nina begynte å legge om livsstilen var alt tungt og hun orket bare småturer. FOTO: Privat
STARTEN: Da Nina begynte å legge om livsstilen var alt tungt og hun orket bare småturer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Nina Olsens tvillingdøtre på 17 år fikk hjemmeskole, måtte mor ut av huset for ikke å bli gal. Hun er selv ikke i jobb, og tre kvinner hjemme sammen 24/7 ble for mye. Men Nina var tung, og dørstokken var høy. Bare det å få på seg skoene var et ork.

Nina begynte med ti minutters gange. Nå går hun en mil hver dag, hun trener på treningsstudio fire ganger i uken, og hun har gått ned 50 kilo. Hun bor i Moss sammen med døtrene og sin samboer. Familien er svært fornøyde med den aktive og blide moren og kjæresten.

Sofa og tv

– Jeg er 170 centimeter høy og veide 70 kilo da jeg ble gravid for 18 år siden. Jeg tenkte ikke en gang på at jeg kom til å bli overvektig, sier Nina.

– Da barna ble født, veide jeg 157 kilo. Omkretsen rundt livet var 160 centimeter. Det er et under at jeg ikke sprakk.

Nina ler, og forteller om rekordstore tvillingjenter på henholdsvis 5,7 og 3,9 kilo. Hun var alene med barna, og hovedfokuset var å kose seg sammen med jentene. Når Nina skulle kose seg, handlet det alltid om mat, og kosen ga henne en falsk trygghet.

Sofaen og tv’n var bestevennene hennes. På sitt største veide Nina 137 kilo. Hun var mye lei seg, manglet initiativ, var lite sosial og følte hun feilet hele tiden. Tanken på vektnedgang murret i bakhodet en stund, uten at Nina orket å ta skikkelig tak i det.

– Mot slutten av 2019 var alt så tungt at jeg skjønte jeg måtte gjøre noe, hvis jeg skulle få se barna mine bli voksne. Jeg kontaktet overvektsklinikken på sykehuset i Moss og startet med å ta noen prøver der, sier Nina.

– Da jeg fikk telefonen om at blodsukkerverdiene mine var alt for høye, og at jeg sto derfor sto i fare for å utvikle diabetes, kunne jeg ikke stikke hodet i sanden lenger.

Dette var startskuddet på en helsereise, som tok en helt annen retning enn mange hadde trodd.

GLEDE: Nina kjenner hver dag på gledene over en kropp som funker som den ikke har gjort på mange år. FOTO: Privat
GLEDE: Nina kjenner hver dag på gledene over en kropp som funker som den ikke har gjort på mange år. FOTO: Privat Vis mer

Det sitter i hodet

Nina kom så vidt i gang med veiledning på overvektsklinikken i januar 2020. Da Norge ble stengt ned 12. mars, var det slutt på oppmøte på sykehuset. For Nina funket det dårlig med telefonveiledning. Hun kunne fremdeles ligge på sofaen og spise godis, uten at noen så henne.

Dessuten opplevde hun at det ble fokusert for mye på veien mot slankeoperasjon. Det passet sikkert for mange, men Nina ønsket noe annet. Selv om hun veide 137 kilo på sitt største.

– Jeg innså selv at problemet satt mellom ørene, og at jeg ikke ville komme noen vei uten å ha psyken med meg, sier Nina.

– For meg ble barnas hjemmeundervisning det sparket jeg trengte for å komme meg ut. Skulle vi tre jentene vært hjemme og sammen hele døgnet, hadde jeg tørna. Jeg er veldig glad i døtrene mine, men en overdose 17 åringer ble too much. Jeg rømte rett og slett huset for å klarne hodet. På gåturene fikk jeg både trim og tid til å tenke hvordan jeg ville at livet mitt skulle være fremover.

Nina valgte å takke for seg på overvektsklinikken og heller gå all inn på egenhånd. Hun innså at dette var noe hun måtte ville selv, ikke noe hun skulle gjøre fordi andre forventet det. Hun fortsatte å gå og gå, begynte å løpe litt mellom lyktestolpene, og har i dag daglige turer på en mil.

LIVSSTILSENDRING: Nina ønsker å beholde den nye livsstilen resten av livet. FOTO: Privat
LIVSSTILSENDRING: Nina ønsker å beholde den nye livsstilen resten av livet. FOTO: Privat Vis mer

Våget å oppsøke et treningssenter

– Jeg kunne en del om kosthold fra før, og det er heller ikke vanskelig å finne informasjon på nettet, selv om rådene er sprikende. Selv valgte jeg å kutte ut sukker, stivelse og mel, og jeg reduserte også fettinnholdet, sier Nina.

– Da kiloene begynte å rase av, økte motivasjonen min.

Nina kunne tidligere ikke tenke seg å sette sine ben i et treningsstudio. Hun orket ikke tanken på å menge seg med slanke, kule og spreke kvinner med fancy treningstøy. Allikevel, da hun så en annonse for et lite, lokalt treningssenter i juni, ble hun litt interessert.

Ditt Treningssenter har vært i Moss i nesten 30 år, og hovedfokuset er trivsel. Det merket Nina allerede etter to dager. For hun turte faktisk å gå innom senteret, selv om hun grudde seg og syntes det virket kjempeskummelt. Nina sier selv at det besøket er det smarteste hun har gjort, for både trenerne og de som trener der løftet henne opp fra første stund.

– Det går ikke an å beskrive hva disse menneskene har betydd og betyr for meg. Det er kjempefint å få trent, men jeg går på treningssenteret like mye for det sosiale. Der er det bestandig hyggelige mennesker som har tid til en prat, forteller Nina.

– Mellom treneren Joachim Næss og meg stemte kjemien fra første stund, og jeg visste at jeg hadde havnet på rett sted.

Fokus på trivsel

– Jeg har hittil ikke vært en tradisjonell PT for Nina. Men jeg har instruert henne i øvelser hun kan gjøre på egenhånd, pushet og gitt henne nye utfordringer etter hvert som hun har blitt sterkere, sier Joachim, og legger til at det er kunder som Nina som gjør jobben hans virkelig meningsfull.

– Nina har virkelig blomstret opp i løpet av disse månedene. Jeg har sørget for å gi henne program hun trives med, og som hun har opplevd å mestre etter en stund. Det aller viktigste er at Nina trives med sin nye livsstil, og hele dama stråler jo.

Joachim har jobbet med å hjelpe folk med trening og vektreduksjon i 12 år. Han sier at hvis kundene følger et program bare fordi de «må», vil de fleste falle tilbake til gamle synder etter en stund. For å klare å få til en varig endring, hjelper det ikke å være flink en periode. Joachim jobber mye med den mentale biten, og synes det er gøy når kundene forteller at de gleder seg til å gå på trening. Det gjør Nina.

– Fra midten av januar skal Nina være med på et fire måneders program jeg har for de som ønsker å tape kilo og vinne energi. Da blir jeg det man vanligvis forbinder med PT, og jeg kommer til å jobbe 1:1 med Nina og følge opp både trening og kosthold. Fremdeles skal det Nina gjør være lystbetont. Det betyr ikke at det ikke er slitsomt, det krever tvert imot en god porsjon både fysisk styrke og viljestyrke, sier Joachim, som er sikker på at Nina når målet, som er å gå ned ti kilo til i løpet av 2021.

– Dette er livet mitt for alltid!

– Jeg spiser både mer og bedre mat i dag enn jeg gjorde tidligere. Jeg føler meg også mettere, ikke som før, da jeg fyste på noe hele tiden. Nå er det ikke snakk om halvfabrikata lenger, jeg lager alt fra bunnen, og hygger meg med matlagingen. Hele familien er fornøyd med et balansert kosthold, som blant annet inneholder mye grønnsaker, sier Nina.

Hun var redd for at matbudsjettet ville bli himmelhøyt da koronaen stoppet harryhandling, men det motsatte skjedde. Familien bruker flere tusen kroner mindre på mat og drikke etter kostholdsomleggingen. Nina er ikke fanatisk, og spiser heller et kakestykke enn å tylle i seg mat med kunstig søtningsstoff. Hun kan også ligge på sofaen og se film en dag, hvis hun føler for det, uten å straffe seg selv med dårlig samvittighet. Men det skjer ikke ofte lenger.

– Jeg har fått et helt annet syn på hva som virkelig gir meg glede, og sjokolade gir meg ikke lykkefølelse lenger. Det gjør derimot en tur i skogen, enten jeg kjenner sola mot ansiktet eller regnet pøser ned. Alt lukter helt annerledes i regn, sier Nina.

Hun har aldri vært en bær- eller soppsanker, og gikk ikke lenger enn nødvendig alle årene da alt var et ork.

– Nå gleder jeg meg over skiftet i årstidene, og for første gang har jeg følt en barnslig lykke ved å se hvitveis om våren og blåbærtuer om høsten. Det jeg så av bær tidligere, var de som lå innpakket i plast i butikken.

I stedet for å irritere seg over at hun oppdaget alle disse gratis og fantastiske gledene så sent, er Nina takknemlig for at hun har tid og helse til å utforske naturen nå. Hun har ikke noe ønske om å bli en sylfide, men vil gjerne ned ti kilo til. Da blir det til sammen 60 kilo, og Nina kan få innvilget operasjoner for å fjerne ekstra hud, som det har blitt en del av etter vektnedgangen.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på opplegget sammen med trener Joachim, slik et jeg blir enda sterkere. Både muskler og den løse huden veier en del, og jeg vil ikke bli for tynn, sier Nina og ler en smittende latter.

– Men akkurat nå ser jeg ut som en nedslått paraply, og slik har jeg ikke lyst til å gå rundt resten av livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer