Angst:

Nina utfordrer angsten med trening

Nina Alexandra Lindquist-Rørvik (41) har trent bort 30 kg, blant annet ved å trene på treningssenter – selv om hun har angst for trange rom.

GODT FOR SJELA: Nina har fått erfare hvor viktig trening er - ute og inne - i kampen mot angsten. FOTO: Privat
GODT FOR SJELA: Nina har fått erfare hvor viktig trening er - ute og inne - i kampen mot angsten. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Å trene i en treningssal eller spinningsal er ikke alltid like lett. Men jeg gjør det ofte. Slik utfordrer jeg angsten min.

På treningssenteret trener ikke Nina kun på å hoppe høyere eller ta et visst antall pushups. Det hun trener mest på er å overvinne angsten. Det er ofte at Nina trener i trange rom. Dørene lukkes. Ninas hjerte slår hardere. Fra utsiden kan hun se klar og motivert ut, men inne i hodet hennes foregår det mange prosesser.

Første gang hun fikk angst, satt hun i et møte på jobb.

- Veggene kom imot meg. Jeg greide ikke å forholde meg til at døra ble lukket. Stresset for at jeg måtte på do, gjorde at jeg sprang inn og ut av dette møterommet. Det var veldig ubehagelig.

LES OGSÅ: Caroline byttet ut medisinene med yoga

Angsten kom oftere og oftere.

Nina fikk i tillegg angst for døden; og spesielt for at hennes trygge ektemann skulle dø.

- Når angsten kommer, føler jeg meg som en annen. Tankene spinner i hodet mitt! Hva hvis det eller det skjer? Jeg blir stresset, hjertet banker fort og jeg puster raskt. Jeg vil bare flykte, og komme meg unna situasjonen.

RETT UT: Kortreist trim, kaller Nina det når hun tar seg en tur i naturen utenfor stuedøra. FOTO: Privat
RETT UT: Kortreist trim, kaller Nina det når hun tar seg en tur i naturen utenfor stuedøra. FOTO: Privat Vis mer

Nina tenker at hennes sterke kontrollbehov kan skrives tilbake til barndommen.

- Jeg var lubben som liten. Det var mye fokus på hva jeg spiste, og jeg ble ofte veid.

Nina forteller om en barndom med tap. En kjærlig mor ble så alt for tidlig syk og døde. Nina ville holde seg sterk for sine to små søsken. Hun forteller at hun mistet kontrollen over eget liv.

- Gjennom å spise sunt, veie maten, telle kalorier og trene, kunne jeg gjenvinne denne kontrollen.

LES OGSÅ: Mange med angst er først hos hjertespesialist

Sorgen ble nok fortrengt

149 kg tung begynte hun på kurs hos Grete Roede. Der lærte hun teorien bak en sunn livsstil. Praksisen måtte hun sørge for selv. I lang tid førte hun et strengt regime for hva hun kunne spise. Men kontrollbehovet ble for stort og Nina utviklet en tvangslidelse (OCD). Helst ville hun også kontrollere sin ektemann og hva han spiste.

- På en måte var det ikke jeg som hadde kontroll over maten. Maten hadde kontroll over meg.

Da Nina begynte å trene, var det for å gå ned i vekt. I dag har hun gått ned hele 30 kg.

- Jeg har aldri blitt tilbudt slankeoperasjon, og jeg har heller aldri ønsket det. Jeg har alltid villet ordne dette selv ved å trene, spise sunt og gå sakte ned i vekt.

MOTIVASJON: - Å kjenne på at formen er så god at jeg kan gå på fjellturer, er motivasjon nok for meg. FOTO: Privat
MOTIVASJON: - Å kjenne på at formen er så god at jeg kan gå på fjellturer, er motivasjon nok for meg. FOTO: Privat Vis mer

Men årsaken til at hun trener, har endret seg. Hun understreker at treningen er viktig for hele mennesket Nina – og kanskje særlig hodet. I hodet jobbes det minst like mye som i resten av kroppen.

- Hodet mitt jobber på høygir når treningen starter. Jeg føler at jeg må på do og vil egentlig bare flykte. Men hun står i det. Utallige ganger har hun overtalt seg selv til å bli. Ikke flykte. Etter hvert har hun lært seg metoder for å overvinne angsten. Og selv om hun bor over to mil unna nærmeste treningssenter, kommer hun seg som oftest i vei. Hun ser ikke på bilturen som en faktor som kan ødelegge treningsplanen hennes.

- Treningen har blitt en hverdagslig ting i livet mitt. Treningen og et sunt kosthold gjør at jeg føler meg vel.

Hun er ofte å finne på tur, og gjerne til en fjelltopp i Ytre Namdal – for de er det mange av, forteller hun.

- Kortreist trim, liker jeg å kalle det. Jeg får luftet hodet på en annen måte enn på treningssenteret, humøret stiger, og jeg får tenkt på noe annet enn alt det irrasjonelle som noen ganger oppstår i hodet mitt.

Et medisinert og godt liv

Livet i dag er godt, hevder Nina. De psykiske lidelsene er behandlet med medisin, og med trening som tilfører endorfiner og god form, er dagene stort sett gode.

- Jeg tror det hjelper på motivasjonen at jeg er så sta. Men å kjenne på at formen er så god at jeg kan gå på fjellturer, er motivasjon nok for meg.

Nå har hun endelig begynt å akseptere at hun har lov til å kose seg med god mat innimellom, men hun beskriver det som en stor og energikrevende jobb.

- Når jeg er stresset, kommer kontrollbehovet tilbake, og jeg må jobbe veldig med hodet mitt, for å ikke gå i de samme fellene. Jeg har heldigvis lært meg tegnene og hvordan jeg skal jobbe med tankene – særlig når dører lukkes og angsten våkner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer