Allergi

Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Men du merker det ikke nødvendigvis hele året!

ALLERGISK REAKSJON: Vi kan faktisk oppleve reaksjoner på matvarer i pollensesongen fordi immunsystemet allerede er «skrudd på». Foto: Maskot
ALLERGISK REAKSJON: Vi kan faktisk oppleve reaksjoner på matvarer i pollensesongen fordi immunsystemet allerede er «skrudd på». Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For oss som sliter med pollenallergi er månedene med snufsing og tette bihuler igang. En enkel blodprøve påviser hva vi er allergiske mot, men av og til opplever vi jo både tett nese og allergiske reaksjoner, uten å vite hva det er. Men ekspertene har svaret på hvorfor noen blir allergiske, og andre ikke - og de sier at enkelte matvarer faktisk hører tett sammen med pollenallergi!

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog, og jobber ved Poliklinikk for utredning av cøliaki og matintoleranse ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Hun referer til Norges Astma- og allergiforbund, som sier at omtrent fem prosent av voksne nordmenn har en form for matallergi eller matintoleranse. Irritabel tarmsyndrom, IBS, ses dessuten på som en form for intoleranse, og det er anslått at mellom ti til 20 prosent av befolkningen har det i ulik grad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer