Allergi

Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Men du merker det ikke nødvendigvis hele året!

ALLERGISK REAKSJON: Vi kan faktisk oppleve reaksjoner på matvarer i pollensesongen fordi immunsystemet allerede er «skrudd på». Foto: Maskot
ALLERGISK REAKSJON: Vi kan faktisk oppleve reaksjoner på matvarer i pollensesongen fordi immunsystemet allerede er «skrudd på». Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For oss som sliter med pollenallergi er månedene med snufsing og tette bihuler igang. En enkel blodprøve påviser hva vi er allergiske mot, men av og til opplever vi jo både tett nese og allergiske reaksjoner, uten å vite hva det er. Men ekspertene har svaret på hvorfor noen blir allergiske, og andre ikke - og de sier at enkelte matvarer faktisk hører tett sammen med pollenallergi!

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog, og jobber ved Poliklinikk for utredning av cøliaki og matintoleranse ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Hun referer til Norges Astma- og allergiforbund, som sier at omtrent fem prosent av voksne nordmenn har en form for matallergi eller matintoleranse. Irritabel tarmsyndrom, IBS, ses dessuten på som en form for intoleranse, og det er anslått at mellom ti til 20 prosent av befolkningen har det i ulik grad.

- Matallergier gir oftest akutte symptomer, mens matintoleranse gir mer diffuse symptomer, oftest relatert til fordøyelsessystemet, sier Eskerud, og presiserer:

- Matallergi kan også gi kraftigere reaksjoner som pusteproblemer, og er typisk ved peanøtt- eller skalldyrallergi.

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse?

Det kan forebygges tidlig i livet

Eskerud opplyser til KK.no at matallergi involverer immunsystemet, og at det fortsatt forskes på årsaken til at enkelte blir allergiske, får cøliaki eller annen matintoleranse. Hun sier det dermed finnes få klare svar, men at man blant annet vet at det å eksponere barn for allergener som hvete og peanøtter tidlig i livet, kan ha sammenheng med mindre allergi.

Eskerud sier at det ikke er ideelt å provosere immunsystemet ved å jevnlig innta noe du kjenner allergiske symptomer på. 

- Ved inntak av for eksempel hasselnøtt, så bør du ikke innta det selv om symptomene du får er ganske milde, forklarer hun. 

Årsaken til allergier har genetiske faktorer, forteller Eskerud, og måten vi reagerer på matvarer kan, faktisk, variere i løpet av året.

- For eksempel kan pollenallergikere oppleve sterkere kryssreaksjoner på matvarer i pollensesongen siden immunsystemet allerede er «skrudd på» på grunn av pollen, forteller Eskerud.

Altså tåler du kanskje enkelte matvarer helt greit ellers i året, men under pollensesongen kan allergien bryte ut. Ifølge ernæringsfysiologen er det nemlig mulig å utvikle allergi mot de aller fleste matvarer.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det

ALLERGI: Kløe og utslett er typiske tegn på allergi, og kan skyldes en rekke matvarer som henger tett sammen med pollenallergi. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
ALLERGI: Kløe og utslett er typiske tegn på allergi, og kan skyldes en rekke matvarer som henger tett sammen med pollenallergi. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen henviser KK.nos lesere til en artikkel hun har skrevet for Frukt.no, hvor hun trekker frem en rekke matvarer som vi kan reagere samtidig på, dersom vi for eksempel allerede har pollenallergi. Kilden er naaf.no, Norges astma- og allergiforbund.

- Hvis du er allergisk mot pollen kan det være at du samtidig vil reagere på enkelte frukt og grønnsaker.

- Hvis du er allergisk mot pollen kan det være at du samtidig vil reagere på enkelte frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssallergi, sier Andersen.

Ernæringsfysiologen legger imidlertid til at det er svært individuelt hvordan vi reagerer på matvarer ved pollenallergi.

LES OGSÅ: Derfor får du allergi i voksen alder

Er du allergisk mot bjørkepollen?

Ernæringsfysiologen sier til Frukt.no at dersom vi har bjørkepollenallergi, så er det vanlig å samtidig reagere på en rekke frukter og grønnsaker. Hun trekker frem epler, pærer, plommer, fersken, nektarin, aprikos, banan, kirsebær, kiwi, stangselleri, tomat og gulrot. Blant epler er det noen som skiller seg ut.

- Ved allergi mot epler er det vanligst å reagere mot Golden Delicious og Granny Smith, men også andre eplesorter kan gi reaksjon.

Allergenene i eple, gulrot, fersken, aprikos og pære ødelegges imidlertid ved koking. Så det kan jo være en løsning å bruke frukten på andre måter!

Hva med disse pollentypene?

I sin oppsummering for fortsetter Andersen med matvarer vi kan reagere på dersom vi er allergisk mot gress.

- Er du allergisk mot gresspollen kan du også reagere på bønner, linser og erter, sier hun, og fortsetter:

- Har du burotpollenallergi kan du samtidig reagere på banan, melon, purre, paprika, løk, hvitløk, persille, stangselleri, gresskar, sellerirot og pastinakk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer