Hjernerystelse

Noen får langvarige plager etter hjernerystelse

- Kan i verste fall få demens, sier ekspert.

HJERNERYSTELSE: Mange kan gå med hjernerystelse ove rlengre tid uten å være klar over det. I denne saken kan du lese om symptomene du bør være obs på.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
HJERNERYSTELSE: Mange kan gå med hjernerystelse ove rlengre tid uten å være klar over det. I denne saken kan du lese om symptomene du bør være obs på. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det antas at mellom 50.000 og 100.000 mennesker opplever hjernerystelse hvert år, ifølge Norsk Helseinformatikk. Hjernerystelse (commotio cerebri) er den aller vanligste hodeskaden, og for de fleste er det en ubehagelig, men kortvarig skade. For noen kan imidlertid problemene utvikle seg til langvarige eller kroniske problemer.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

- Det finnes ikke sikker kunnskap om det foreligger en varig skade i hjernevevet etter en enkelt hjernerystelse. Men noen får mye mer langvarige plager enn andre. Det er særlig hodepine, svimmelhet, og lav toleranse for mental eller fysisk anstrengelse, støy og skarpt lys som er vanlig. Det er imidlertid lite sammenheng mellom disse plagene og hvor alvorlig selve hjernerystelsen var i utgangspunktet, sier Anne Vik, som er nevrokirurg ved St. Olavs Hospital og professor ved NTNU.

Ved mange gjentatte støt og slag mot hodet, slik som i amerikansk fotball, ishockey og boksing, kan det hos noen på lang sikt medføre kronisk traumatisk encefalopati.

- Dette er en kronisk lidelse som kan gi en rekke symptomer som humørsvingninger, hukommelsesvansker, depresjon og i verste fall demens. Tilstanden er også assosiert med Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom, sier Vik. 

Mye tyder på at noen mennesker er mer sårbare enn andre for å få kraftige symptomer hvis de slår hodet, og det trengs mer kunnskap om hva slags mekanismer som ligger bak langvarige symptomer. Det forskes nå på dette blant annet i Trondheim ved NTNU og St. Olavs Hospital.

LES OGSÅ: Har du slått hodet hardt?

Symptomer på hjernerystelse

Hjernerystelse kan oppstå ved ytre slag mot hodet. Symptomene hos barn og voksne er stort sett de samme:

  • Hodepine
  • Kvalme 
  • Lysskyhet
  • Øresus
  • Forvirring
  • Redusert oppmerksomhet
  • Dårligere evne til å bearbeide informasjon
  • Tretthet


LES OGSÅ: Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

KRONISK SKADE: Mange gjentatte støt og slag mot hodet, slik som i amerikansk fotball, ishockey og boksing, kan medføre en kronisk skade. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
KRONISK SKADE: Mange gjentatte støt og slag mot hodet, slik som i amerikansk fotball, ishockey og boksing, kan medføre en kronisk skade. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Kan få hjernerystelse uten å vite det

- Alle merker det hvis de får en hjernerystelse, men det er sikkert mange som ikke er klar over at de har hatt en hjernerystelse i medisinsk forstand. De har kanskje symptomer i form av kvalme, hodepine, svimmelhet eller redusert hukommelse etter en hodeskade, men setter det ikke nødvendigvis i direkte relasjon til hodeskaden, sier Terje Sundstrøm, som er overlege ved Nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Noen pasienter som har pådratt seg flere hjernerystelser innenfor relativt kort tid, får store problemer og må kanskje slutte med spesielle idrettsaktiviteter eller blir sykmeldt i lengre perioder.

Svært få pasienter med hjernerystelse har pådratt seg skader som gir varige mèn, og de færreste trenger spesifikk behandling annet enn smertestillende medisiner som Paracet eller Ibux. Symptomene går vanligvis tilbake i løpet av noen dager.

- Hvis man ikke tar hensyn til plagene eller av annen årsak pådrar seg en ny hjernerystelse før man har blitt skikkelig frisk igjen, kan man får mer plager og plager som varer lenger. Noen pasienter som har pådratt seg flere hjernerystelser innenfor relativt kort tid, får store problemer og må kanskje slutte med spesielle idrettsaktiviteter eller blir sykmeldt i lengre perioder, sier Sundstrøm.

LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel

Dette bør du gjøre

Personer som mistenker at de har fått en hjernerystelse, bør alltid oppsøke lege. En liten prosent kan utvikle mindre eller større hjerneblødninger første døgnet, dette kan vises på en CT-undersøkelse.

For de som ikke har noen synlig skade på en slik type røntgen-undersøkelse, finnes det ikke sikker kunnskap om hva som er best å gjøre etter skaden.

- Det er mulig at det er uheldig å drive med mye aktivitet de første døgnene hvis man fortsatt har symptomer. Derfor rådes pasienter til å ta det med ro de første dagene. Det er imidlertid vist at sengeleie ikke gir raskere bedring enn det å være oppe og regulere aktivitet etter hvordan man føler seg, sier Toril Skandsen, som er spesialist i rehabilitering av traumatiske hjerneskader ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU.

LES OGSÅ: Hjerteinfarkt: tung pust og vondt i kjeven kan være symptomer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer