Hjernerystelse

Noen får langvarige plager etter hjernerystelse

- Kan i verste fall få demens, sier ekspert.

HJERNERYSTELSE: Mange kan gå med hjernerystelse ove rlengre tid uten å være klar over det. I denne saken kan du lese om symptomene du bør være obs på.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
HJERNERYSTELSE: Mange kan gå med hjernerystelse ove rlengre tid uten å være klar over det. I denne saken kan du lese om symptomene du bør være obs på. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det antas at mellom 50.000 og 100.000 mennesker opplever hjernerystelse hvert år, ifølge Norsk Helseinformatikk. Hjernerystelse (commotio cerebri) er den aller vanligste hodeskaden, og for de fleste er det en ubehagelig, men kortvarig skade. For noen kan imidlertid problemene utvikle seg til langvarige eller kroniske problemer.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

- Det finnes ikke sikker kunnskap om det foreligger en varig skade i hjernevevet etter en enkelt hjernerystelse. Men noen får mye mer langvarige plager enn andre. Det er særlig hodepine, svimmelhet, og lav toleranse for mental eller fysisk anstrengelse, støy og skarpt lys som er vanlig. Det er imidlertid lite sammenheng mellom disse plagene og hvor alvorlig selve hjernerystelsen var i utgangspunktet, sier Anne Vik, som er nevrokirurg ved St. Olavs Hospital og professor ved NTNU.

Ved mange gjentatte støt og slag mot hodet, slik som i amerikansk fotball, ishockey og boksing, kan det hos noen på lang sikt medføre kronisk traumatisk encefalopati.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer