Dysleksi:

- Noen føler seg utelatt fra diskusjoner

Ofte kan man se tegn til dysleksi allerede i barnehagen, sier generalsekretær i Dysleksi Norge.

DYSLEKSI: Dysleksi er vansker med å lese eller skrive. FOTO: NTB Scanpix
DYSLEKSI: Dysleksi er vansker med å lese eller skrive. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dysleksi kan være slitsomt for de det gjelder, men det har ingenting med intelligens å gjøre, slik mange trodde før i tiden.

- De fleste forbinder dysleksi med vanskeligheter med å lese. Dysleksi kommer i flere versjoner, men oftest betyr det redusert lesehastighet og vansker med å oppfatte det du leser, sier Katrine Kvisgaard, som er logoped ved Oslologopedene til KK.no.

Mange har også skrivevansker, men man må ikke ha både lese og skrivevansker for å ha dysleksi. I tillegg kommer mye an på hva slags tester som blir brukt for å utrede, sier logopeden.

LES OGSÅ: Barn med ADHD er ikke alltid urolige

Noen føler seg utelatt fra diskusjoner

Caroline Solem er generalsektretær for Dysleksi Norge. Hun forklarer at de aller fleste vet i dag at dysleksi ikke har noe med intelligens å gjøre.

- Mange profilerte personer har fortalt offentlig at de har dysleksi, og det gjør det kanskje lettere å fortelle at man har disse vanskene. I tillegg finnes det mer informasjon og mer hjelp i skolen, sier Solem til KK.no.

Men hun understreker at kravet til det skriftlige også har økt med årene. Det er ikke bare i skolen og i jobb vi skriver, det gjør vi også daglig i sosiale medier. Vi eksponerer oss selv i offentlige debatter eller private meldinger.

SKRIVEFEIL: Skrivefeil blir ofte påpekt i diskusjoner på sosiale medier. Det kan være vondt for personer med dysleksi.
SKRIVEFEIL: Skrivefeil blir ofte påpekt i diskusjoner på sosiale medier. Det kan være vondt for personer med dysleksi. Vis mer

- Enkelte dyslektikere opplever å bli hakket på når de skriver offentlig. Noen vil heller la være å skrive på grunn av det. I kommentarfelt blir skrivefeil påpekt, og det kan være lurt å være litt forsiktig med å pirke på folk man ikke kjenner, sier Solem.

Hun trekker frem noe en med dysleksi sa til henne en gang; det føltes ut som om de tok fra meg meningen min.

LES OGSÅ: - Sosiale medier forsterker ideen om at gresset er grønnere på den andre siden

Dette har en dyslektiker krav på

Dysleksi er ganske kjent i dag. Men Solem forklarer at noen også har følgevansker som kommer med dysleksien.

- Dyslektikere kan slite med å lære klokka. De kan også ha problemer med å huske høyre og venstre, og motoriske utfordringer. Det kan føre til at de blir sett på som litt klønete.

Solem mener det er svært viktig med tidlig utredning. Dysleksi kan tidligst utredes i andre trinn. Det er viktig å være ferdig med utredningen i løpet av tredje trinn, slik at tilrettelegging og hjelpemidler er på plass når læringstrykket øker på fjerde trinn. Men de tidlige tegnene er der allerede før skolestart.

- Ofte kan man se tegn allerede i barnehagen, for eksempel at barnet ikke er så flink til å rime, eller at de viser liten interesse for bokstaver og ord.

I skolen finnes det hjelp og tilrettelegging for barn med dysleksi.

- Alle barn har rett til en opplæring som er tilpasset. Om man ikke får utbytte av undervisningen har man rett på spesialundervisning. Typiske eksempler på tilrettelegging er PC med hjelpemidler, lydbøker, tilrettelagte prøver og eksamen, fritak fra vurdering i sidemål og tilpassede lekser.

Solem forklarer at det nå har kommet en mye lettere løsning for innhenting av lydbøker i skolen. Personer med dysleksi har som regel ingen problemer med å forstå det de hører, derfor er lydbøker en veldig god løsning for å lære.

LES OGSÅ: - Jeg følte større kjærlighet for mitt biologiske barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer