Utbrenthet

- Noen ganger klarte jeg ikke stå oppreist og pusse tenner

Miko kjørte på med jobbing helt til kroppen og hjernen sa stopp. Da klarte hun ikke lenger å delta i vanlige samtaler.

TOTALT UTBRENT: På få år gjorde Miko lynkarriere i skjønnhetsbransjen, hvor hun startet flere salonger og reiste landet rundt. Til slutt sa kroppen stopp. FOTO: Privat
TOTALT UTBRENT: På få år gjorde Miko lynkarriere i skjønnhetsbransjen, hvor hun startet flere salonger og reiste landet rundt. Til slutt sa kroppen stopp. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Alle planene mine, ambisjonene og målene måtte legges på hyllen. Jeg visste ikke en gang hvordan jeg skulle klare å komme meg på butikken. Noen ganger klarte jeg ikke stå oppreist for å pusse tennene, forteller Mitsuko Helene Owada (36), eller Miko som hun også kalles.

For to år siden gikk hun på en skikkelig smell. Etter å ha hatt en forrykende karriere innen skjønnhetsindustrien, med lange dager og høye krav, opplevde hun å bli totalt utbrent.

I japansk kultur har de en livsfilosofi som heter ikigai, som kan oversettes som «meningen med livet» eller «grunnen til å stå opp». For Miko, som er født i Norge og har japanske foreldre, skal jobben raskt bli en stor del av hennes ikigai.

Allerede da hun som 20-åring starter i sin første jobb som negledesigner, kjenner hun på et sterkt behov om å stadig bli bedre.

Det er nesten som en besettelse, i positiv forstand.

– Mange japanere som følger ikigai bærer en enorm stolthet over jobben sin. Uansett jobb vil de ha et tankesett der de ønsker å gjøre det bedre og bedre. Kvalitet er et viktig stikkord. På denne måten skaper man en lidenskap og ambisjon for det man gjør. Jobb blir ikke bare en jobb, men en livsstil og en kunst, forklarer hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer