– Alle planene mine, ambisjonene og målene måtte legges på hyllen. Jeg visste ikke en gang hvordan jeg skulle klare å komme meg på butikken. Noen ganger klarte jeg ikke stå oppreist for å pusse tennene, forteller Mitsuko Helene Owada (36), eller Miko som hun også kalles.
For to år siden gikk hun på en skikkelig smell. Etter å ha hatt en forrykende karriere innen skjønnhetsindustrien, med lange dager og høye krav, opplevde hun å bli totalt utbrent.

Åpner opp om det tøffe året: - Jeg ble flau og skammet meg
I japansk kultur har de en livsfilosofi som heter ikigai, som kan oversettes som «meningen med livet» eller «grunnen til å stå opp». For Miko, som er født i Norge og har japanske foreldre, skal jobben raskt bli en stor del av hennes ikigai.
Allerede da hun som 20-åring starter i sin første jobb som negledesigner, kjenner hun på et sterkt behov om å stadig bli bedre.
Det er nesten som en besettelse, i positiv forstand.
– Mange japanere som følger ikigai bærer en enorm stolthet over jobben sin. Uansett jobb vil de ha et tankesett der de ønsker å gjøre det bedre og bedre. Kvalitet er et viktig stikkord. På denne måten skaper man en lidenskap og ambisjon for det man gjør. Jobb blir ikke bare en jobb, men en livsstil og en kunst, forklarer hun.
Snart har Miko en hverdag som er fylt til randen. Hun starter skjønnhetssalonger, blir headhuntet til å holde kurs både i Norge og i utlandet, flytter flere ganger, pusser opp et stort hus med sin daværende partner og jobber mer eller mindre døgnet rundt.
I 2015 lanserer hun Avemo, en salong som spesialiserer seg på vippe extensions, hvor hun også driver kursvirksomhet og egen nettbutikk.
– Det gikk utrolig bra og de første årene doblet vi omsetningen. Jeg var en kreativ entreprenør som så hvor vi kunne være bedre og gjøre ting annerledes. Jeg skapte et av de beste merkene i Norge, helt på egenhånd. Jeg klatret og ingen kunne stoppe meg - utenom meg selv, sier hun.
Kroppen sa fullstendig stopp
For i 2018 gikk det slik det måtte gå, det ble bråbrems. Miko har i alt for lang tid neglisjert seg selv, druknet seg selv i arbeid og dårlige forhold.
Til slutt sier kroppen hennes stopp.
– Jeg visste ikke hvem Miko var lenger. Det var skremmende. Kroppen min hadde forsøkt å si ifra til meg flere ganger, men jeg lyttet ikke. Jeg var alt for opptatt med alt annet til å ta vare på det viktigste, meg selv.
– Det året kroppen sa stopp, måtte jeg også slukke branner på hjemmebane. Til slutt var jeg så totalt nedbrutt og hadde knust meg selv i tusen biter, sier hun.

Plutselig kommer ikke Gro seg ut av sengen. Så begynner håret å falle av
Som om «hodet sluttet å virke»
Utbrentheten påvirker henne på flere måter, først og fremst psykisk. Hun får en sterk angst- og stressreaksjon som gjør det umulig å sove.
Hun sliter også med å fokusere og klarer knapt delta i samtaler. Det er som om hodet hennes har «sluttet å virke».
– Hjernen min er et av de viktigste verktøyene mine. Jeg vet jeg har en enorm kapasitet til å gjøre det jeg vil, men uten hodet er jeg ingen ting. Jeg klarte ikke huske ord, så jeg snakket veldig sakte. Å diskutere med noen var totalt nytteløst, jeg klarte ikke forsvare meg. Hjernen gikk for sakte. Det fikk meg til å føle meg utrolig svak og jeg ble veldig svak. Jeg var på en måte fanget.
På jobben klarer hun ikke følge opp de ansatte. Ønsket om å være en god leder er fortsatt til stede, men hver beslutning føles som om de veier 100 kilo, uansett om de er store eller små. Hun kjenner seg mislykket.
Utbrentheten påvirker også den fysiske helsa. Mens hun tidligere har vært flink til å holde kroppen i form, klarer hun ikke lenger å trene.
– Det jeg også synes var utrolig utfordrende var at venner, familie og mennesker jeg forholdt meg til, hadde vanskeligheter med å forstå situasjonen i starten. Jeg så jo frisk ut. Noen hadde en «det er jo bare å ta deg sammen»-holdning. Jeg forstår dem godt, jeg hadde nok tenkt at den personen bare var lat, pinglete eller fant på unnskyldninger. Men sånn var det jo ikke, jeg hadde bare ikke mer å gi.

Ikke egen diagnose i Norge
I 2019 ble utbrenthet anerkjent av Verdens helseorganisasjon som en egen diagnose.
Sykdommen skal først og fremst knyttes til arbeidslivet og har ifølge Sykepleien.no følgende tre karakteristikker; En følelse av utmattelse og energimangel. Økt mental distanse fra jobben, eller en negativ eller kynisk følelse knyttet til jobben. Redusert profesjonell effektivitet.
Her i Norge regnes utbrenthet per i dag ikke som en egen diagnose og det er derfor også vanskelig å slå fast hvor mange som rammes.
Miko blir henvist til en psykolog og selv om hun viser flere symptomer på utbrenthet, får hun diagnosen deprimert.
– Det var veldig trist og sjokkerende å høre at jeg var det. Det passet liksom ikke inn i bildet av Miko. Jeg pleide å bli kalt for «Colgate smilet» og hun som alltid var førstemann opp på bordene på Stavkroa i Hemsedal. Jeg pleide å være veldig bekymringsløs, lekende, sprudlende, glad og fikk ofte kommentarer om å ha en god energi, sier hun.
– Jeg hadde en utrolig hyggelig psykolog å prate med, vi hadde veldig god kjemi og jeg har fått mye innsikt og hjelp. Men det negative var at vi aldri gikk i dybden på ting. Jeg forstod ikke hvorfor før jeg fikk forklart at fordi jeg bare hadde rett til 15 samtaletimer, ville psykologen ikke risikere å åpne et dypt sår for så å ikke kunne lukke det igjen. Det var en veldig profesjonell tanke og det er jeg utrolig takknemlig for.

Da den tidligere toppbokseren Line (25) ble utbrent, tok livet uante retninger
Tok en pause fra hverdagen
I 2019 tar hun et drastisk steg. Hun bestemmer seg for å gi seg selv en pause fra hverdagen og setter seg på flyet til Myanmar.
Her deltar hun først i et tidagers «silent meditation retreat», før hun reiser rundt i Asia i fem måneder.
– Under meditasjonen forstod jeg plutselig at yoga kunne være bra for meg. Meditasjon og yoga lærte meg blant annet disiplin og tålmodighet, samt kjærlighet og tilgivelse. Jeg reiste derfor til et yoga retreat i Chiang Mai i Thailand hvor jeg ble hekta. Deretter gikk turen videre til yoga-mekkaet Ubud på Bali. Jeg ble så forelsket i Bali, både balineserne, maten, friheten, livsstilen og energien.
Den siste store endringen i Mikos liv var da hun i vår, på grunn av koronapandemien, tok en endelig beslutning om å slå bedriften konkurs.
– Det føltes som en stor giftig byll forsvant fra kroppen min. Det var overhodet ikke en enkel beslutning. Jeg hadde tenkt på det i et par år, men endelig gjorde jeg det. For meg var det en sannhet i at man ikke kan bli frisk i et miljø man har blitt syk, sier hun.

Ble frisk med meditasjon
I dag har hun det veldig mye bedre. Hun er takknemlig for at hun i løpet av disse to årene har tilegnet seg kunnskap og verktøy som hun bruker for å hjelpe seg selv.
– Jeg kan ikke sammenlikne meg selv med hvordan jeg var for to år siden. Jeg har fått veldig mye av energien min tilbake og jeg fikk høre verdens beste kompliment; «smilet ditt kan lyse opp et rom». Jeg tror ikke vedkommende som sa det til meg vet hvor mye det betyr for meg.
– Nå føler jeg meg mye mer som meg selv igjen. Men jeg tror jeg aldri kommer til å bli helt som før og det vil jeg ikke heller. Det var jo da det gikk galt.
Utbrenthet kan behandles på ulike måter. I følge Lommelegen.no brukes ofte kombinasjoner av mestringsteknikker, kognitiv terapi, medisiner, hvile og generell velvære som sunt kosthold, trening og grensesetting.
For Miko har meditasjon og det å akseptere situasjonen vært noe av det aller viktigste i denne prosessen. Hun ønsker også å hjelpe andre i samme situasjon, blant annet gjennom Instagram.
– Meditasjon gir meg innsikt, trygghet, får meg ned på jorden når jeg er stresset. Det kobler meg på meg selv igjen og gir meg svarene jeg søker. Meditasjon gjør at jeg føler en tykk tåke letter og gir meg et klart syn på ting jeg har vært usikker på. Det gjør meg mer trygg på en beslutning, som gjør meg trygg på meg selv og dermed også en sterkere selvtillit.
– «Wabi sabi» har også vært viktig. Dette er en japansk filosofi der man ser det perfekte i det uperfekte. Se skjønnheten i deg selv, du trenger ikke være «perfekt» for å være vakker og meningsfull. Ingen er perfekt, men det gjelder å være perfekt for en selv.

Treningsmotivator Yngvar Andersen fikk tusenvis opp fra sofaen. Så ble han selv utbrent

Når er det egentlig greit å være hjemme fra jobb?
