- Noen går til legen og føler seg snytt dersom de går ut igjen uten en resept

Personer over 65 år utgjør 15 prosent av befolkningen, men bruker nesten halvparten av alle legemidler. Det er ikke uten risiko.

Får du utskrevet nye medisiner uten at legen spør hva du tar fra før, bør du være obs. Legen din trenger å vite om alt fra medisiner på resept, reseptfrie medikamenter og helsekost for å gi deg riktig dosering. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Får du utskrevet nye medisiner uten at legen spør hva du tar fra før, bør du være obs. Legen din trenger å vite om alt fra medisiner på resept, reseptfrie medikamenter og helsekost for å gi deg riktig dosering. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Med økende alder får vi flere diagnoser, som medfører at vi må ta flere medisiner.

Når du får nye medisiner i tillegg til dem du allerede bruker, kan det bli mye å holde styr på. Bruker du medisinene feil, kan det i verste fall gi livstruende skader.

Du har krav på gjennomgang

Dette bekymrer overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket. Han har i en årrekke jobbet med å spre kunnskap om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.

Les også: Disse pillene dreper sexlysten

Legemiddelsamstemming vil si at legen, i samarbeid med deg som pasient, setter opp en fullstendig liste over alle medisiner du bruker, inkludert reseptfrie medisiner, naturlegemidler og kosttilskudd.

– Disse kan inneholde virkestoffer som kan påvirke reseptbelagte legemidler – det som kalles interaksjoner på fagspråket, forklarer Finckenhagen.

Legemiddelgjennomgang betyr at legen går systematisk gjennom alle legemidlene du bruker for å sjekke at du bare får medisiner du har nytte av, at de brukes riktig og ikke gir alvorlige bivirkninger eller interaksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer