HJERNERYSTELSE: I noen tilfeller går ikke symptomene over. FOTO: NTB Scanpix
HJERNERYSTELSE: I noen tilfeller går ikke symptomene over. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hjernerystelse:

Noen har symptomer etter hjernerystelsen i flere år

Kan gi konsentrasjons- og læringsvansker, endringer i personlighet og depresjoner.

Publisert

En hjernerystelse er en lett hjerneskade, som kan gi symptomer som hodepine, kvalme og svimmelhet. I de aller fleste tilfeller går symptomene over av seg selv i løpet av dager eller uker, men i sjeldne tilfeller har man symptomer i måneder og år etter skaden.

- Svært få pasienter med hjernerystelse har pådratt seg skader som gir varige mèn og de færreste trenger spesifikk behandling annet enn hvile og smertestillende medisiner som Paracet eller Ibux, sier spesialist i nevrokirurgi og overlege ved nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus, Terje Sundstrøm.

- Symptomer i form av hodepine, kvalme, svimmelhet, konsentrasjonssvikt og/eller redusert hukommelse går vanligvis tilbake i løpet av noen dager til et par uker, fortsetter Sundstrøm.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste trampolineskadene

Kan gi langvarige plager

I noen tilfeller kan det imidlertid ta lenger tid enn det.

- Hvis man ikke tar hensyn til plagene eller av annen årsak pådrar seg en ny hjernerystelse før man har blitt skikkelig frisk igjen så kan man få mer plager og plager som varer lenger.

- Noen pasienter som har pådratt seg flere hjernerystelser innenfor relativt kort tid får store problemer og må kanskje slutte med idrettsaktiviteter eller blir sykmeldt i lengre perioder, sier han.

Han forteller at man ofte snakker om et sårbarhetsvindu – en helingsperiode - som kan vare i noen dager om hjernerystelsen er mild, og til uker og måneder om den er kraftigere med mye symptomer. Pasienter med hjernerystelse anbefales derfor å ta det med ro og unngå aktiviteter som gir risiko for ny skade så lenge en fortsatt har symptomer.

- Hvis man pådrar seg en ny skade før den første er tilhelet, kan man risikere at det tar lenger tid enn nødvendig før man blir helt bra og at man ikke blir helt frisk.

- I den vitenskapelige litteraturen er også det såkalte «second impact syndrome» beskrevet hos enkelte pasienter. Dette er et kontroversielt begrep og et et slags skrekkscenario av en påfølgende hodeskade, forteller Sundstrøm.

Ved «second impact syndrome» vil flere hjernerystelser resultere i kraftig hjerneødem – væskeansamling i hjernen. Pasienten pådrar seg en ny skade i sårbarhetsfasen, som igjen fører til utviklingen av potensielt livsfarlig hjerneødem. Mange eksperter er imidlertid kritiske til at «second impact syndrome» i det hele tatt eksisterer, ifølge Sundstrøm.

LES OGSÅ: Kurerer du hodepinen slik?

Gir svært varierte symptomer

Post-commotio syndrome (commotio=hjernerystelse) er det vi kaller det når en opplever etterfølger av en hjernerystelse. Noen kan ha symptomer i noen uker, noen i måneder og en liten gruppe kan altså ha plager over flere år, eller resten av livet.

Det er store individuelle forskjeller på hvilke symptomer man opplever og i hvilken grad de vil gjøre hverdagen vanskelig. For noen kan det resultere i lærings- og konsentrasjonsvansker som varer livet ut. Noen får kronisk hodepine eller svimmelhet.

- Det er store individuelle forskjeller, men du kan få hodepine, markant tretthet, ha vanskelig for å konsentrere deg, vanskelig for å huske, oppleve at tenkning går langsommere og/eller at det er vanskelig å få et overblikk over komplekse situasjoner. Man kan få økt irritabilitet, overfølsomhet for lys og lyd, og endret søvnbehov, forteller Anine Strand-Saugnes, som er seniorrådgiver ved avdeling for ervervet hjerneskade i Statped sørøst.

- Men hjernen er ikke lik hos alle, så den skades ulikt og det har ulike konsekvenser, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Så mye energi bruker hjernen din hver dag

Utfordrende å kjenne at identiteten endrer seg

Når en opplever å få kroniske smerter eller vanskeligheter med å gjøre ting en klarte helt fint før, er det mange som føler de mister noe av identiteten sin. Noen merker at personligheten endrer seg.

- Dette med endringer i identitet kan gjøre at man bekymrer seg, blir triste og i verste fall blir deprimerte. Det at man ikke klarer ting man klarte før er en stor utfordring for mange, sier Strand-Saugnes.

- Man vet ikke helt hvorfor noen får dette, men det er ulike hypoteser. Det kan være genetikk, det kan ha å gjøre med hvordan du har skadet hjernen, og det kan være et resultat av at du har hatt tidligere hjernerystelser uten at disse har hatt merkbare konsekvenser, sier Strand-Saugnes.

- Litteraturen viser at symptomvarighet etter en hjernerystelse i stor grad er relatert til om det er funnet skader i hodet ved CT-undersøkelse. Det er av flere grunner ingen sikker assosiasjon med grad av akutte symptomer eller varighet av bevissthetstap, da dette ofte er mer subjektivt og individuelt preget, sier Sundstrøm.

Studier tyder også på at faktorer utenom hodeskaden er av vesentlig betydning hos enkelte pasienter.

- Flere studier peker blant annet på en sammenheng mellom symptomvarighet etter hjernerystelse og pre-eksisterende psykiatrisk sykdom, psykososiale forhold og søksmål og erstatningssaker. Flere pasienter i disse kategoriene har symptomer i lengre tid enn de som ikke er i disse kategoriene.

LES OGSÅ: Langt flere kvinner enn menn plages med migrene

Viktig med individuell behandling

Å leve med PCOS er kan være tøft, men Strand-Saugnes er opptatt av at det finnes tiltak som kan gjøre hverdagen enklere.

En mindre, treårig undersøkelse gjort ved Center for Hjerneskade ved Københavns Universitet, viser for eksempel at tverrfaglig, individuelt tilrettelagt behandling, med blant annet trening med fysioterapeut, samtaler med nevropsykolog, samt tett samarbeid med arbeidsplassen og fokus på mestringsstrategi gir gode resultater. Etter behandlingsprogrammet kom langt flere av deltakerne i behandlingsgruppen seg tilbake i jobb enn tilfellet var i kontrollgruppen. De opplevde betydelig mindre følelsesmessige, fysiske og kognitive følger etter hodeskaden seks måneder etter behandlingen, og de var mindre trette, mer motiverte og opplevde en større bedring i livskvalitet.

Individuell behandling er et nøkkelord, fordi det er store variasjoner på både symptomer og omfang.- Om symptomene vedvarer så må du få riktig hjelp - da er det faktisk snakk om en ervervet hjerneskade. Du kan få hjelp av noen med nevrofaglig bakgrunn eller du kan få en nevrosykologisk utredning.

- Hva er det som opprettholder symptomene og hva trigger dem, sier Strand-Saugnes.Videre handler det om å finne ut av hvordan skaden påvirker dagliglivet, og hvordan ting kan gjøres annerledes enn tidligere. - Alt ettersom hvilke utfordringer man har kan en anbefale mange tiltak som kan gjøre det lettere, sier Strand-Saugnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer