Floating

- Noen mennesker sammenligner vektløsheten med å hoppe i fallskjerm

Stadig flere tyr til flytetanker for å få et pusterom i hverdagen. Og ifølge professor har det flere positive helsegevinster.

FLOATING: Stadig flere tyr til flytetanker for å roe ned i hverdagen. Og ja, det skal visst ha flere positive helseeffekter.  Foto: NTB scanpix
FLOATING: Stadig flere tyr til flytetanker for å roe ned i hverdagen. Og ja, det skal visst ha flere positive helseeffekter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hvordan det føles å være vektløs? Å flyte rundt i en sanseløs tilværelse og bare være? I en isolasjonstank med høykonsentrert saltvann har du muligheten.

De siste årene har det dukket opp såkalte «floating»-tilbud over hele landet. Konseptet er: Du flyter i kroppstemperert saltvann, uten noe press mot kroppen, i en helt mørk tank, uten lyd og lukt. Alle sansene dine er av og hjernens balansesystem trenger ikke å være aktivt. Det eneste du hører er din egen pust og hjerterytme.

Å flyte i tank er ikke et nytt fenomen. Den første tanken ble utviklet i 1954 av den amerikansk legen, psykoanalytikeren og skribenten John C. Lilly. Han forsket på søvnproblemer, og anretningen ble laget som et middel til sansedeprivsjon. På 80-tallet falt populæriteten på grunn av folks frykt for smittefare etter at AIDS-viruset ble kjent, og etter at kult-filmen «Altered States» kom ut. De siste årene har tanken kjempet seg tilbake og opplever ny popularitet. Her i landet finner vi flytesentre i Bergen, Sarpsborg, Drøbak, Oslo, Stavanger, og et er under planlegging i Trondheim. 

– De fleste av våre kunder er vanlige folk som trenger et pusterom i hverdagen. Grunnen til at vi gjør dette er at vi vil gjøre hverdagen bedre for mange mennesker, sier daglig leder for Bare Flyt, Sigbjørn Grimsæth.

LES OGSÅ: Ta deg noen minutter med ro

Kan lette muskelsmerter

Flere forskningsrapporter viser at floating kan ha en positiv innvirkning på kognitive felt som kreativitet, økt læringsevne og bedre hukommelse. Det kan også ha en positiv innvirkning på angst, depresjon, blodtrykk og kroniske smerter.

Flyteterapi, også kalt REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy), blir ifølge Grimsæth anbefalt av fysioterapeuter, gjerne før man har time. Etter en tur i tanken skal man bli mer avslappet, mottakelig og klar for behandling.

Vi vil ikke være et sånt hokus-pokus-sted

– Dette er ikke noen egenbehandling og det her er ikke et behandlingssted. På samme måte som trening er bra for en, har dette en god effekt på psykisk og mental helse. Det er mange psykologer som anbefaler oss til sine pasienter. Men vi er veldig forsiktige med å si at det hjelper mot ulike ting, vi vil ikke være et sånt hokus-pokus-sted, utdyper Grimsæth.

– Vårt hovedsegment er folk som stresser. Man går gjerne rundt og bekymrer seg mye, det setter seg i nakken og skuldrene. Angst er noe alle mennesker har til en viss grad, men man kaller det bare bekymringer.

– Men kan man ikke få litt angst inne i tanken?

– Det er det mange som tenker. Derfor har vi flere typer rom. Vi har noen store rom hvor det er høyt under taket og stjernehimmel. Men det viser seg at våre kunder går videre til det som vi kaller for «egget». Det oppfattes som tryggere. Fordi du blir omsvøpet og du føler deg mer pakket inn i noe trygt og godt. Det er den de fleste av våre faste kunder bruker, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir du mindre stresset 

FLOATING: Under en «float» får kropp og muskler hvile, og det kan lette muskel- og leddsmerter, samt at det har positiv innvirking på restitusjon. NB! Dette bildet er ikke av en tank, men et illustrasjonsbilde.  Foto: NTB scanpix
FLOATING: Under en «float» får kropp og muskler hvile, og det kan lette muskel- og leddsmerter, samt at det har positiv innvirking på restitusjon. NB! Dette bildet er ikke av en tank, men et illustrasjonsbilde. Foto: NTB scanpix Vis mer

Snarvei til «nirvana»

– En del er litt skeptiske første gangen, men alle kommer ut med et smil om munnen, sier Grimsæth.

Siden de åpnet i august har de hatt 3000 «floats», hvorav 1000 av disse er «par-floats», altså du flyter sammen med en annen person. Hittil har ingen avsluttet økten tidligere fordi ikke har orket mer. Kun noen få har blitt for rastløse.

Stress er den nye folkesykdommen

– Jeg tror folk mer og mer begynner å forstå hvor mye det har å si å koble helt ut og slappe av. Stress er den nye folkesykdommen. Yoga og meditasjon har blitt mer vanlig, det er ikke kun for en spesiell type mennesker. Men det er kanskje ikke for alle, jeg er en av de som ikke får noe ut av meditasjon. Så det vi gjør her, er på en måte en «quick-fix». Du legger deg i tanken og slapper av, uten å måtte gjøre noe for det.

LES OGSÅ: - Yoga kan forebygge og bedre depresjon, psykiske problemer og stress

Under en «float» får kropp og muskler hvile, og det kan lette muskel- og leddsmerter, samt at det har positiv innvirking på restitusjon. Å flyte er en treningssak ifølge Grimsæth.

– Det er ikke slik at første gang man gjør det så klarer man å slappe helt av. Hvor lenge effekten varer etter en «float» varierer fra person til person og er avhengig av hva du gjør etterpå. Går du rett ut og stresser, forsvinner effekten ganske raskt. Men ofte sover man bedre etterpå. Bedre søvn og økt søvnkvalitet er det vi ser resultater på i forskningsrapporter.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

– Har mange helsegevinster

Professor Anette Kjellgren ved Universitetet i Karlstad har forsket på den helsemessige effekten av avslapning i flytetanker i 20 år. Det seneste arbeidet hennes fokuserer på «floating» som behandling mot generell angst. Ifølge henne har «floating» flere helsegevinster.

– Vi vet med sikkerhet at kroniske muskelsmerter i rygg og nakke minsker under «floating». Det gir en dyp avslapning og de fleste ryggsmerter kommer av spenninger i små muskler i ryggen. «Floatingen» gir reduserte nivåer av stresshormoner i blodet, som gjør at kroppen finner tilbake til en avslapningsmodus. Mange av oss har mistet denne og kjenner bare til «stressmodus», forklarer hun. (Psst: Ryggplager er det største folkehelseproblemet i Norge)

– Under «floating» aktiveres kroppens eget selvhelbredende system. Ofte holder det med tolv behandlinger á 45-60 minutter for å bli bra, selv om man har hatt smerter i flere år.

Første gangen Kjellgren selv testet «floating», var i anledning et forskningsprosjekt ved det Olympiske senteret i Örebro i 1997, hvor de blant annet testet om bueskyttere ble mer fokuserte etter floating. Planen var at hun skulle ligge i tanken i 45 minutter, men de glemte henne og hun ble flytende i fire-fem timer. Hun omtaler opplevelsen som «mycket intressant» og den vekket interessen for floating.

– «Floating» fungerer. Man behøver ikke tro på noe og man behøver ikke å trene. Det er bare å legge seg i tanken og slappe av, så skjer alt av seg selv.

Ifølge Kjellgren minsker «floating» angst, depresjon og negative følelser. Man blir mer optimistisk, bruker færre legemidler som sovemedisin og smertestillende og man får bedre søvnkvalitet. Hun mener det er bra for mennesker som sliter med søvnproblemer, er utslitte, har lettere depresjon og angst. (Psst: Dette må du vite om smertestillende!)

– Ved utbrenthet får man tilbake krefter og ork til å komme tilbake i arbeid igjen. Mange mennesker synes det er et bra supplement til meditasjon, yoga og selvutforskning. Å kombinere «floating» med psykoterapi er også effektivt. Etter en hard treningsøkt, spesielt for profesjonelle idrettsutøvere, kan det fungere som en effektiv måte å restituere, mener Kjellgren.

– Finnes det en bakside ved floating?

– Ja, det er dyrt. Det burde i inngå i den allmenne helsetjenesten og tilbys på helsestasjonen og hos legen. Det finnes god dokumentasjon på at det fungerer. I litteraturen og i vår forskning finnes det ikke bevis på skader eller negative ringvirkninger ved «floating». Det verste som kan skje er at man får det salte vannet i øyet, sier Kjellgren.

Hun mener alle som er skeptiske til «floating» burde gi det mer enn en sjanse.

– Prøver man det fire-fem ganger på et par uker, kan man bedømme om det fungerer. Å bare teste det én eller to ganger, er bortkastede penger.

LES OGSÅ: - Stressede, moderne mennesker kan ha stor nytte av yoga

YOGA: Mange mennesker synes «floating» er et bra supplement til meditasjon, yoga og selvutforskning, sier Anette Kjellgren, som også mener vi må bli flinkere til å slappe av.  Foto: NTB scanpix
YOGA: Mange mennesker synes «floating» er et bra supplement til meditasjon, yoga og selvutforskning, sier Anette Kjellgren, som også mener vi må bli flinkere til å slappe av. Foto: NTB scanpix Vis mer

Satset alt på «floating»

For to år siden satset Carl Christie og forloveden alle sparepengene og åpnet Floating Oslo. De startet med en tradisjonell tank og lærte seg alt ved å prøve og feile. I dag har de flyttet til større lokaler på Frogner og har utvidet med en tank til.

– For oss handler det om noe mer enn å bare tjene penger. Vi ønsker å skape noe større og være med på å bidra til at folk kan ta en pause i hverdagen og reflektere. Jeg tror det kan være med på å gjøre verden bedre. Men det er kanskje litt naivt, smiler han.

De har alle slags typer mennesker som kunder, fra folk som driver med yoga og meditasjon til unge businessmenn og MMA-utøvere. 

– Mennesker tenker hele tiden, og vi tar inn så mye. Vi er overstimulerte og det er hele tiden noe som fanger oppmerksomheten vår, sier Christie og mener alle burde «floate» eller gjøre en eller annen form for meditasjon. 

I likhet med Anette Kjellgren, oppfordrer han de som vil prøve «floating» til å gi det mer enn en sjanse.

– Noen mennesker sammenligner vektløsheten med å hoppe i fallskjerm eller dypvannsdykk. Det er en unik følelse, som det tar litt tid å venne seg til. De først 15-20 minuttene leter man etter et holdepunkt, men det er ingen ting å holde blikk fast ved inne i tanken. Kroppen flyter vektløst og sansene får minst mulig stimuli. Derfra forsvinner man inn i et meditasjonsstadie. Du føler deg alltid bedre etter en «float» og du føler deg mer tilstede i din egen kropp. Selv om du ikke har ligget og knyttet kontakt med den, så har du tatt en pause fra hverdagen.

Spesielt for gravide skal det være veldig behagelig å flyte mener Christie. Vektløsheten gjøre at du slapper av i alle muskler og bare svever rundt i et mørkt intet.

– For mange er det vanskelig å finne en behagelig stilling og da er den følelsen av vektløshet veldig behagelig. Du slappet av i alle musklene. Og det å ligge i en lukket, kroppstemperert «kapsel» mens du selv bærer et barn i magen, kan for mange føre til et sterkt bånd til babyen, sier han, og legger til at hans gravide forlovede bruker tanken ofte.

LES OGSÅ: Slik forandrer graviditeten deg psykisk

Helsebringende epsom-salt

Hver av tankene er fylt med 450 kilo salt, noe som gjør det saltere enn Dødehavet.

– Kroppen tar opp ganske mye natrium mens man «floater». Det spekuleres i at for mennesker som har kroniske muskelsmerter, vil opptaket av natrium i musklene gi mer velbehag. Vi har en del faste kunder med fibromyalgi. Blant annet en kunde som kjører rundt fire timer én vei for å komme hit. Hun sier at den eneste gangen hun ikke kjenner smerter, er når hun ligger i tanken, forteller Grimsæth.

– Hvorfor tror du isloasjonstanken har fått en oppsving de siste årene?

– Jeg tror det er to grunner. Folk er mer og mer opptatt av å finne et pusterom i hverdagen, glemme seg selv litt og stresse ned. Og så tror jeg at publiseringen av seriøse forskningen har hatt en positivt effekt. Vi ser også at det kommer mer og mer i populærkulturen. Blant annet snakkes det om i podcaster og det er referanser til «floating» i tv-serien «Stranger Things».

LES OGSÅ: Få bedre flyt i hverdagen

Mange ser fordelene med det. Folk i toppstillinger som trenger å prestere bedre, samt flere idrettsutøvere bruker floating. Og det er populært blant coacher. Grimsæth forteller at Google har egne «floating»-tanker og at amerikanske Navy-seals bruker det til å lære språk. Da ligger de i tankene i flere timer og hører på språk-tapes.

– Flere kommer innom her for å roe ned nervene før de skal noe viktig. Det er noen som leser inn det de må lære på bånd og ligger og lytter på det i isolasjonstanken, forteller han.

– Å være et super-menneske er det nye og mange som bruker «floating» som en del av det. Men når alt det er sagt, er det avslapning oftest grunnen til at folk oppsøker det. De ønsker å sette livet litt i fly-modus.

Til info: Journalisten har blitt sponset til å prøve «floating» én gang. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer