Floating

- Noen mennesker sammenligner vektløsheten med å hoppe i fallskjerm

Stadig flere tyr til flytetanker for å få et pusterom i hverdagen. Og ifølge professor har det flere positive helsegevinster.

FLOATING: Stadig flere tyr til flytetanker for å roe ned i hverdagen. Og ja, det skal visst ha flere positive helseeffekter.  Foto: NTB scanpix
FLOATING: Stadig flere tyr til flytetanker for å roe ned i hverdagen. Og ja, det skal visst ha flere positive helseeffekter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hvordan det føles å være vektløs? Å flyte rundt i en sanseløs tilværelse og bare være? I en isolasjonstank med høykonsentrert saltvann har du muligheten.

De siste årene har det dukket opp såkalte «floating»-tilbud over hele landet. Konseptet er: Du flyter i kroppstemperert saltvann, uten noe press mot kroppen, i en helt mørk tank, uten lyd og lukt. Alle sansene dine er av og hjernens balansesystem trenger ikke å være aktivt. Det eneste du hører er din egen pust og hjerterytme.

Å flyte i tank er ikke et nytt fenomen. Den første tanken ble utviklet i 1954 av den amerikansk legen, psykoanalytikeren og skribenten John C. Lilly. Han forsket på søvnproblemer, og anretningen ble laget som et middel til sansedeprivsjon. På 80-tallet falt populæriteten på grunn av folks frykt for smittefare etter at AIDS-viruset ble kjent, og etter at kult-filmen «Altered States» kom ut. De siste årene har tanken kjempet seg tilbake og opplever ny popularitet. Her i landet finner vi flytesentre i Bergen, Sarpsborg, Drøbak, Oslo, Stavanger, og et er under planlegging i Trondheim. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer