Hjerneslag

Noen risikofaktorer er unike for unge kvinner

- Flere kvinner enn menn har migrene og spesielt pasienter som har migrene med aura har økt risiko for hjerneslag, sier professor.

HJERNESLAG: Flere yngre kvinner får hjerneslag, mens den generelle forekomsten er på vei ned. Kvinner med blant annet migrene kan være ekstra utsatt.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
HJERNESLAG: Flere yngre kvinner får hjerneslag, mens den generelle forekomsten er på vei ned. Kvinner med blant annet migrene kan være ekstra utsatt. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om trenden er at færre får hjerneinfarkt nå enn før, gjelder ikke dette de yngste kvinnene, forteller Professor ved Nevrologisk avdeling ved Universitetet i Oslo, David Russell. 

For mens de fleste hjerneslag skjer etter fylte 65, og forekomsten dessuten er synkende, er det stadig flere kvinner under 45 som får hjerneslag. Akkurat hvorfor vites ikke, men mye tyder på at det er andre risikofaktorer hos akkurat denne gruppen enn hos de eldre, og enn de som vanligvis forbindes med slagrisiko.

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Andre årsaker hos unge kvinner

- Noen helt klar årsak er vanskelig å peke på. Risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og røyking blir stadig mindre så det kan være andre årsaker enn disse, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. 

Noen risikofaktorer som er spesielle for kvinner vet vi imidlertid om. 

- Bruk av enkelte prevensjonsmidler, som p-piller kan øke risikoen for blodpropp hos unge kvinner, men det er usikkert på dette påvirker denne statistikken, sier Mathiesen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.