Hjerneslag

Noen risikofaktorer er unike for unge kvinner

- Flere kvinner enn menn har migrene og spesielt pasienter som har migrene med aura har økt risiko for hjerneslag, sier professor.

HJERNESLAG: Flere yngre kvinner får hjerneslag, mens den generelle forekomsten er på vei ned. Kvinner med blant annet migrene kan være ekstra utsatt. Foto: Shutterstock / Africa Studio
HJERNESLAG: Flere yngre kvinner får hjerneslag, mens den generelle forekomsten er på vei ned. Kvinner med blant annet migrene kan være ekstra utsatt. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om trenden er at færre får hjerneinfarkt nå enn før, gjelder ikke dette de yngste kvinnene, forteller Professor ved Nevrologisk avdeling ved Universitetet i Oslo, David Russell. 

For mens de fleste hjerneslag skjer etter fylte 65, og forekomsten dessuten er synkende, er det stadig flere kvinner under 45 som får hjerneslag. Akkurat hvorfor vites ikke, men mye tyder på at det er andre risikofaktorer hos akkurat denne gruppen enn hos de eldre, og enn de som vanligvis forbindes med slagrisiko.

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Andre årsaker hos unge kvinner

- Noen helt klar årsak er vanskelig å peke på. Risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og røyking blir stadig mindre så det kan være andre årsaker enn disse, sier Torgeir Solberg Mathisen, som er slagsykepleier og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. 

Noen risikofaktorer som er spesielle for kvinner vet vi imidlertid om. 

- Bruk av enkelte prevensjonsmidler, som p-piller kan øke risikoen for blodpropp hos unge kvinner, men det er usikkert på dette påvirker denne statistikken, sier Mathiesen. 

Blodpropp er den viktigste risikofaktoren for hjerneslag. 

Atrieflimmer (hjerteflimmer) er en stor risikofaktor for hjerneslag og kvinner har vist seg å ha noe større sannsynlighet for å få hjerneslag når de har atrieflimmer enn menn med, ifølge Mathisen. 

- I tillegg har studier pekt på at kvinner i mindre grad får optimal behandling ved atrieflimmer enn menn. De har både mindre sjanse for kirurgisk behandling og behandling med blodfortynnende.

Risikoen for blodpropp øker også under svangerskapet, spesielt i de tre siste månedene, og risikoen for komplikasjoner er høyere jo eldre den gravide er.  

- Men det er viktig å huske på at risikoen fortsatt er lav, og lavere enn hos menn også i denne aldersgruppen sier Mathisen. 

LES OGSÅ: Therese (26) fikk slag mens hun var gravid

Høyere risiko hos de med migrene

- I tillegg til de generelle risikofaktorene, som høyt blodtrykk høy kolesterol, diabetes, røyking, lite fysisk aktivitet og overvekt har yngre kvinner noen unike risikofaktorer, forteller Russell:

P-piller: Spesielt for kvinner med andre risikofaktorer, som alder, røyking, høyt blodtrykk eller diabetes.

ØKT RISIKO: Svangerskapsforgiftning øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerneslag også senere i livet. Foto: Scanpix
ØKT RISIKO: Svangerskapsforgiftning øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerneslag også senere i livet. Foto: Scanpix Vis mer

Svangerskap: Risikoen for hjerneslag øker under svangerskap på grunn av naturlige forandringer i kroppen slik som økt blodtrykk og økt stress på hjertet. Risikoen er størst i 3 trimester og i ukene etter fødselen.

- Kvinner med eklampsi (svangerskapsforgiftning) har dobbel så høy risiko for hjerneslag sammenlignet med kvinner som ikke hadde denne komplikasjon under svangerskapet. De har fire ganger større risiko å utvikle hypertensjon (høyt blodtrykk). Mange kvinner vet ikke at pre-eklampsi eller høyt blodtrykk under svangerskap øker risikoen for hypertensjon og hjerneslag senere i livet, forteller Russell. 

Han legger til at det å måle og ha kontroll på blodtrykket derfor er svært viktig når du skal starte på p-pillen, eller prøve å bli gravid. 

Migrene: I tillegg er det også sett en sammenheng mellom risikoen for slag og migrene med aura. Mellom to og tre ganger så mange kvinner som menn har migrene, ifølge Norsk helseinformatikk.  

- Flere kvinner enn menn har migrene og spesielt pasienter som har migrene med aura har økt risiko for hjerneslag. Aura innebærer nevrologiske forstyrrelser i forkant av hodepinen, og som regel innebærer det synsforstyrrelser. Mest utsatt er kvinner som også bruker p-piller og/eller røyker, sier Russel, og sier kvinner som har migrene med aura derfor bør droppe røyken og være forsiktige med østrogenholdige p-piller.

- Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor pasienter med migrene med aura har en økt risiko for hjerneslag. Hjerneslag og migrene kan ha delvis felles genetiske årsaker, eller det kan være at hjernens blodårer er affisert under aurafasen, slik at hjerneslagrisikoen øker, sier Russell. 

LES OGSÅ: Nina (42) fikk beskjed om at store hodesmerter var migrene - viste seg å være hjerneslag

SYMPTOMER: Symptomene på slag er blant annet nummenhet i en kroppsdel, talevansker og voldsom hodepine. Foto: Scanpix
SYMPTOMER: Symptomene på slag er blant annet nummenhet i en kroppsdel, talevansker og voldsom hodepine. Foto: Scanpix Vis mer

Symptomer på hjerneslag: 

Symptomene og grad av symptomer kan variere fra person til person. 

 • Vanlige symptomer er halvsidig nedsatt kraft i arm/bein, talevansker (problemer med å snakke eller forstå enkle ord eller setninger) eller ansiktsskjevhet. 
 • Andre symptomer kan være: Nummenhet i en kroppshalvdel, synsforstyrrelser (for eksempel tap av sidesyn, dobbeltsyn eller blindhet på ett øye), nedsatt balanse eller koordinasjon eller plutselig innsettende, eksplosjonsaktig hodepine. 

Ved mistanke om hjerneslag - også om man er usikker - ring 113 umiddelbart.
(Kilde: LHL Hjerneslag)

Forebygging av hjerneslag: 

Det er en nær sammenheng mellom hjertesykdom og hjerneslag.

Både hjerteinfarkt og hjerneslag kan forebygges ved å:

 • Være fysisk aktiv.
 • Ha et sunt kosthold.
 • Unngå røyking.
 • Unngå overvekt.
 • Unngå overdrevet forbruk av alkohol.
 • Redusere stressnivået.
 • Ha kontroll på blodtrykket og kolesterolnivået.

(Kilde: LHL Hjerneslag)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer