Svettelukt

- Noen skiller ut mer protein og duftstoffer enn andre, slik at noen er mer plaget

Men det kan også skyldes maten du spiser.

SVETTELUKT: Som regel vil en vask og litt deodorant gjøre susen, men i noen perioder der svettelukten bare er unormalt stram. FOTO: NTB scanpix
SVETTELUKT: Som regel vil en vask og litt deodorant gjøre susen, men i noen perioder der svettelukten bare er unormalt stram. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Å svette er både helt naturlig, og helt nødvendig for kroppen vår. Men selv om vi svetter så betyr det ikke at vi ønsker å lukte svette.

Som regel vil en vask og litt deodorant gjøre susen, men kanskje har du opplevd perioder der svettelukten bare er unormalt stram – og stadig dukker opp igjen i løpet av dagen. Hva i alle dager kommer egentlig dette av?

– Det er sikkert et utall grunner til at lukten noen ganger kan oppleves ubehagelig. Sånn umiddelbart skulle jeg anta at hormoner, hygiene, hår og hva slags tøyfibre man bruker kan bidra til lukt, sier Ernst Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter, til KK.no.

Når vi svetter begynner bakterier å bryte ned proteiner i svetten, og ifølge Ole Martin Rørdam, hudlege ved Dr. Rørdams Hudklinikk i Trondheim, er det nettopp denne nedbrytningen av bakterier som forårsaker mesteparten av det man oppfatter som dårlig lukt.

– Fersk svette lukter ikke vondt, det oppstår senere når bakteriene starter å bryte ned proteinene, sier han til KK.no.

– Det finnes litt forskjellige typer svettekjertler, og det varier hvilken type svettekjertler man er utstyrt med. Noen skiller ut mer protein og duftstoffer enn andre, slik at noen derfor er mer plaget. Noen har også overaktive svettekjertler og produserer unødvendig mye svette. Noen kan få strammere lukt av svetten hvis de er stresset og nervøse, legger han til.

LES OGSÅ: Bør du si fra om venninnen lukter svette?

STRAMT: Noen svetter mer enn andre på grunn av gener. Men det er også en rekke andre faktorer som kan påvirke svettelukten din. Foto: NTB scanpix
STRAMT: Noen svetter mer enn andre på grunn av gener. Men det er også en rekke andre faktorer som kan påvirke svettelukten din. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kan skyldes stress, hormoner eller mat

Kroppen har to typer svettekjertler, de ekrine kjertlene og de apokrine kjertlende, og ifølge Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud», er det sistnevnte som er ansvarlig for svettelukten, og som produserer mest svette.

– De apokrine kjertlene finnes i armhulene og i området rundt anus og i skrittet. De blir først aktive under puberteten og styres hovedsakelig av hormoner, sier hun til KK.

Væsken som utskilles av disse kjertlene er fettholdig, og kan derfor benyttes som drivstoff av bakteriene som er på huden – som igjen skaper vond lukt.

Hvor mye du svetter, og hvor mye svetten lukter, kan variere fra person til person, men det kan også påvirkes av flere faktorer. Både humør og hormonnivå kan påvirke svetten, og som vi har skrevet om tidligere kan for eksempel stress gi den verste svettelukten. Og kanskje skyldes dette at svetten som kommer av stress produseres nettopp av de apokrine svettekjertlene.

Enkelte medisiner og sykdommer kan være årsaken til en endring i lukt og svettemengde.

– Det er flere ting som kan føre til økt svette og lukt, for eksempel sykdommer som diabetes, eller overvekt, samt medisiner som enkelte antidepressiva og ADHD medisiner. Enkelte mattyper kan gjøre at svettelukten blir dårligere, og magnesiummangel har også vist seg å være negativt med tanke på lukt, forklarer Lønning.

Ja, også det du spiser og drikker kan være årsaker til svettelukten din, som alkohol, og sterkt krydret mat.

– Noen matvarer kan gjøre at svetten lukter mer, slik som hvitløk og løk. Ikke at man skal unngå det men vær oppmerksom på det, og ta eventuelt hensyn til det hvis det er viktig at man skal lukte godt, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Ja, du kan spise deg til bedre hud!

IKKE SLURV: Såpen må få virke noen minutter før man skyller den av, slik at den kan løse opp fettfilmen på huden. Foto: NTB scanpix
IKKE SLURV: Såpen må få virke noen minutter før man skyller den av, slik at den kan løse opp fettfilmen på huden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Såpen må få tid til å virke før den skylles av

Det finnes mange gode råd for å bekjempe vond svettelukt, og god hygiene er det beste og enkleste rådet. Men det er dessverre ikke alltid nok med en kattevask.

– Mange har det litt for travelt og gir ikke såpen tid til å virke. Den må få virke noen minutter før man skyller den av, slik at den kan løse opp fettfilmen på huden og fjerne smuss og bakterier effektivt, forklarer Rørdam.

Etter en god vask er det på tide med en deodorant, og her er det mye å velge mellom.

– Deodoranter med aluminiumklorid vil ofte hjelpe mange med å svette mindre, slik at det blir mindre fukt og grobunn for bakterier. Det fleste deodoranter på butikken inneholder aluminiumsklorid, og man får også noen med sterkere konsentrasjon på apoteket, slik som Stop 24 og Aluminiumsklorid 25 prosent oppløsning, forteller han.

Han mener det er best å påføre dette om kvelden rett før man legger seg, når huden er ren og tørr.

– Noen deodoranter inneholder også sølvpartikler som virker bakteriedrepende, slik som Nivea Silver Protect som kan forsøkes hvis man er plaget med lukt.

Har du derimot prøvd alt dette uten at noe ser ut til å hjelpe, så finnes det også profesjonell hjelp å få mot svette, i form av medisinsk behandling.

– For de som svetter mye og ikke har hjelp av aluminiumsklorid, så finnes det behandling med botulinum toksin (Botox, Dysport, Xeomin, Azzalur). Legemidler som er reseptbelagt er ofte meget effektivt for de som er plaget med både for mye svette og lukt, anbefaler Rørdam.

LES OGSÅ: Har det satt seg svettelukt i blusen?
LES OGSÅ: Svettejakke:- Det finnes ingen hurtigløsninger for å oppnå resultater

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer