Avskyelig rykte

– Noen som vasker trusene sine i vannkokeren på hotellet?

Ryktene har versert lenge og flere mener det er sant …

VASKE TRUSA I VANNKOKER?: Ryktene har versert om at folk benytter vannkokeren på hotellet til å vaske skitne truser. FOTO: NTB
VASKE TRUSA I VANNKOKER?: Ryktene har versert om at folk benytter vannkokeren på hotellet til å vaske skitne truser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Historiene dukket opp første gang på nettet i 2017, om at vannkokeren på hotellrom ble brukt til noe mer enn å koke tevann. En artikkel i Gizmodo Australia kunne fortelle at det forholdsvis hverdagslige produktet, var langt fra så uskyldig som man kunne tro.

Vi har vel alle sjekket inn på et hotell og tenkt at en liten kopp te på kveldstimen hadde vært godt. Eller en kopp morgenkaffe mens du venter på at din trøtte halvdel skal våkne. Det er nå tross alt noe ekstra med alt som er gratis.

Men etter å ha gjort et dypdykk på nettet om vannkokerens potensielle alternative bruksområder, kommer i hvert fall undertegnede til å tenke seg om to ganger før hun benytter hotellets vannkoker igjen.

HERLIGT, MEN FARLIGT? En kopp te eller kaffe på hotellrommet er noe mange forbinder med stor nytelse. Men hva slags hemmeligheter skjuler kjelen? FOTO NTB
HERLIGT, MEN FARLIGT? En kopp te eller kaffe på hotellrommet er noe mange forbinder med stor nytelse. Men hva slags hemmeligheter skjuler kjelen? FOTO NTB Vis mer

«Koker du trusene i vannkoker? »

Det startet med at det australske nettstedet Gizmodo i 2017 kunne forteller at de hadde kommet over et heller pikant spørsmål postet på Twitter:

Var det noen som vasket trusene sine i vannkokeren når de var på reise?

Ja, du leste riktig. Avsenderne ville vite om det er noen som legger sine skitne truser i vannkokeren, og gir dem et oppkok for å få dem rene. Til neste hotellbeboers fortvilende uvitenhet.

Og av den forholdsvis aktive responsen i trådene å bedømme, var det flere som hadde hørt at slik praksis forekom, skriver Gizmodo.

Fenomenet dukket snart opp også i andre tråder, og mye tydet på at flere kjente noen som drev med slik ureglementert trusevask, eller hvert fall visste om noen som visste om noen som gjorde det.

Med andre ord, saken hadde alle ingrediensene til en urban myte.

Aviser på ballen

Også aviser omtalte fenomenet. Dagbladet meldte at skittentøyvask i vannkokeren setter sinnene i kok, og Yahoo News skrev at kabinpersonell i flyselskaper skal ha benyttet vannkokeren til trusevask ved langdistanseflyginger. Uten at vi skal henge ut en yrkesgruppe basert på rykter.

I 2019 skrev britiske The Mirror om en kvinne som i stolt begeistring fortalte at hun kokte underbuksene sine i vannkokeren på hotellet, etter at hun ble overrasket av mensen:

Kvinnen gikk så langt som til å kalle metoden både «rask» og «hygienisk». Kommentarfeltet kokte ikke uventet over av den ekle meldingen, og folk var frastøtt og ville kaste opp.

Andre igjen hadde en mer husmoderlig tilnærming, og påpekte at å koke trusene hadde lite for seg, da blod koagulerer i varmt vann. Blod fjernes best med kaldt vann!

Snart dukket det opp nye tweets med andre kreative bruksområder for vannkokeren, slik som nuddelkoking, og – hold deg fast – at menn tisser i dem!

En kvinne kunne fortelle at mannen hennes jobbet på hotell, og hennes klare råd var: Bruk ALDRI vannkokeren på hotellet!

Mange lovet dyrt og hellig at de aldri noensinne kom til å bruke vannkokeren på reise igjen, andre at de hadde kjøpt seg reisevannkoker.

Andre igjen mente at om folk ikke hadde kokt trusene i vannkokeren før, kommer de hvert fall til å begynne med det nå, som de hadde fått oppskriften!

Noen få mente historien stinket, slik urbane myter ofte gjør, og listet opp andre utenkelige bruksområder for apparater på et hotellrom: Hva med å bruke strykejernet som toastjern? Eller en dusjhette til å posjere egg i kaffemaskinen?

Pilotfrue advarte

Her hjemme gikk bloggeren Pilotfrue, aka Julianne Nygård allerede i 2015 ut og advarte mot at trusevask i vannkokeren forekom.

«Dette er dessverre bare en sykt ekkel ting som skjer i bransjer der hotellovernattinger er en del av jobben», skrev Nygård, og understreket at hun ikke ville henge ut yrkesgrupper.

«Jeg har snakket med både tidligere stuepiker og jenter som selv har innrømt (sic) å gjøre det. Personlig synes jeg som dere skjønner at dette er motbydelig og ekkelt. Maken til lite respekt for andre mennesker. Dersom du føler deg truffet, så håper jeg du slutter med dette barnslige tullet. Pakk nok truser til tur eller gå uten», var Pilotfrues klare oppfordring.

Og av kommentarfeltet hennes å bedømme var det et par følgere som bekreftet at trusevask i vannkokeren forekom - den ene ut fra sine iakttagelser fra tiden hun jobbet som stuepike på videregående.

Potensielt farlige bakterier

Ut fra et HMS-perspektiv, hva slags helsemessige konsekvenser kan det ha om noen skulle gå til det skritt å faktisk koke skitne truser i vannkokeren på hotellrommet? Annet enn at det selvfølgelig er en fullstendig avskyelig og egoistisk handling?

Dr. Heather Hendrickson jobber med molekylær biovitenskap ved Institute of Natural and Mathematical Sciences ved Massey University i Auckland. I et intervju i The Independent i 2017, forklarte hun at det å koke undertøy i vannkokeren i verste fall være svært helseskadelig.

Ifølge Hendrickson er det nemlig ikke alle bakterier og sporer som drepes ved koking. Enkelte trenger opp til 120 grader og høyt trykk for å dø. Slike sporer fører ikke nødvendigvis til sykdom om de inntas som føde, men om de får blomstre i visse miljøer, kan de produsere toksiner som i verste fall kan være dødelige.

– Det er en utrolig uansvarlig handling, sa Hendrickson og la til:

– Vannkokere på hotell er felles, og har ikke på noen som helst måte styrken til en industriell vaskemaskin, og det er altfor mange ukjente faktorer til å oppmuntre til å vaske undertøyet sitt på denne måten. For ikke å snakke om at det er super, super, super, super ekkelt!

Om å koke truser i vannkokeren til syvende og sist er en urban myte, skal vi ikke sette oss til doms over. Sosialt uakseptabelt? I høyeste grad! Egoistisk?! Ja, så inn i hampen! Ekkelt? Ja, noe av det mest avskyelige vi har hørt om!

Og vi beklager om vi med dette har ødelagt for alle som frem til nå har kost seg med en kopp te på hotellrommet.

Det måtte bare skrives.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer