Neglesopp

- Noen ting gjør at man er mer følsom for å få en infeksjon

Kanskje ikke det mest delikate å slite med, men ifølge ekspertene kan du bli kvitt det!

NEGLESOPP: Ifølge Norsk Helseinformatikk forekommer neglesopp hos omtrent 10 prosent av befolkningen. Trange sko kan være en årsaken til neglesopp.  Foto: vera7388 - Fotolia
NEGLESOPP: Ifølge Norsk Helseinformatikk forekommer neglesopp hos omtrent 10 prosent av befolkningen. Trange sko kan være en årsaken til neglesopp. Foto: vera7388 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle sett tær (eller bilder av tær) som har gule og litt ødelagte negler? Det kan ha vært neglesopp. Ikke særlig flatterende, eller hva? Men det er ikke spesielt uvanlig, og det kan ta lang tid før man blir helt kvitt det. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk forekommer neglesopp hos omtrent 10 prosent av befolkningen. Gun Berlin er fotterapeut og driver Gun Berlin Fotterapi i Oslo. Hun forklarer at det finnes flere grunner til at noen får neglesopp.

- Noen kan få et slag på tærne, eller miste noe på dem. Da blir det en skade og vi kan få neglesopp. Andre årsaker er mye svetting på føttene, spesielt hos de som trener mye. 

Hun forklarer at dersom du mister noe på foten kan du få en blodblemme under neglen. Soppen liker seg der det er varmt, fuktig og mørkt, og soppsporene kan krype inn der du har en skade. 

- Noe som kan forårsaken neglesopp er blant annet om du løper mye med trange sko, støter tærne mot tuppen hele tiden. 

Petter Brelin i styret for Norsk Allmennmedisin forklarer at neglesopp for de aller fleste ikke blir en stor plage. Men for noen kan det bli det. Soppen smitter heller ikke nødvendigvis fra person til person, men de finnes i miljøer overalt. 

- Noen ting gjør at man er mer følsom for å få en infeksjon. Er man ofte i et fuktig miljø eller er mye fuktig på beina, for eksempel. Men det er ikke alltid tydelig hvorfor man får det, det kan være tilfeldig, sier han til KK.no. 

Det kan også være en tendens til at de som en gang har hatt det kan få det igjen.

LØPER MYE: Personer som trener mye kan være ekstra utsatt for å få neglesopp.  Foto: javiindy - Fotolia
LØPER MYE: Personer som trener mye kan være ekstra utsatt for å få neglesopp. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen? 

Slik kan det behandles

Brelin forklarer at ikke alle som har neglesopp trenger å gå gjennom en behandling. 

NEGLESOPP: Det kan være ubehagelig, men du kan også bli kvitt den irriterende plagen!  Foto: sergojpg - Fotolia
NEGLESOPP: Det kan være ubehagelig, men du kan også bli kvitt den irriterende plagen! Foto: sergojpg - Fotolia Vis mer

- De som har fått en liten infeksjon kan bli kvitt soppen ved å stelle neglene sine, file dem og klippe dem. For de som trenger behandling er det beste å snakke med fastlegen om hva slags behandling som er nødvendig, sier han. 

Neglesopp er ikke så veldig uvanlig, mener Gun Berlin. Hun forklarer at personer med lavt stoffskifte eller lavt immunforsvar, for eksempel kreftpasienter som går på cellegift, kan være ekstra mottagelig for å få det. Når det kommer til behandling av soppen, må du ha en god dose med tålmodighet, forklarer hun. Du må nemlig vente på at neglen skal vokse ut, uansett hva slags behandling du velger. 

- Den vanligste og beste behandlingen er en tablettkur som legen skriver ut. Den tas over tre måneder, men du må oftest vente i ett år før du får en helt frisk negl. Neglesopp kan man ikke trolle bort over natten. 

- Det finnes også en belysningsmetode, men den er ikke hundre prosent sikker. Da får man et lys på neglen etter at man har slipt den en del ned, og får på en spesiell gel som dreper soppsporene i neglen. 

Dersom du har fått neglesopp på grunn av en skade, kan det være lettere å bli kvitt fordi det ikke har noe med immunforsvaret ditt å gjøre

LES OGSÅ: Få bukt med fotsoppen 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer