Forskning:

Noen ukers ferie kan forlenge livet ditt

Det er ikke akkurat breaking news at ferie er bra for helsa - men visste du at det handler om liv og død?

FERIE ER VIKTIG: Det handler faktisk om liv og død! FOTO: NTB
FERIE ER VIKTIG: Det handler faktisk om liv og død! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Føler du av og til at det er vanskelig å få skvist inn en ferie i en hektisk hverdag? Eller får du kanskje dårlig samvittighet for å ta deg fri? Eller at du kanskje ikke egentlig trenger fri? Tro om igjen!

Å sørge for at du har nok ferie på timeplanen er faktisk veldig viktig for helsa.

For litt siden kom nemlig en gruppe finske forskere frem til at en sunn livsstil faktisk ikke kan kompensere for stresshåndtering på jobb. Ferier bidrar til at du holder deg friskere og er mindre borte fra jobben.

En pause fra stress

Mye av stresset i hverdagen vår er jobbrelatert. Det kan like godt handle om høyt tempo eller press på å prestere, som dårlig arbeidsmiljø og sosiale faktorer. Dette stresset påvirker oss både fysisk og psykisk - og en viktig måte å ta avstand til dette er å ta seg en ferie. Flere ferier!

De finske forskerne hadde fulgt en gruppe på 1222 menn for å se på deres helse og dødsrisiko. Disse ble begynte alle på Handelshøyskolen i Helsinki i 1974 og 1975, og ble fulgt med på av forskerne i hele 40 år. Etter hvert begynte forskerne også å se på mennenes ferievaner, for å sjekke dette opp mot dødelighet - og da kom de frem til noe spennende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer