Forskning:

Noen ukers ferie kan forlenge livet ditt

Det er ikke akkurat breaking news at ferie er bra for helsa - men visste du at det handler om liv og død?

FERIE ER VIKTIG: Det handler faktisk om liv og død! FOTO: NTB
FERIE ER VIKTIG: Det handler faktisk om liv og død! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Føler du av og til at det er vanskelig å få skvist inn en ferie i en hektisk hverdag? Eller får du kanskje dårlig samvittighet for å ta deg fri? Eller at du kanskje ikke egentlig trenger fri? Tro om igjen!

Å sørge for at du har nok ferie på timeplanen er faktisk veldig viktig for helsa.

For litt siden kom nemlig en gruppe finske forskere frem til at en sunn livsstil faktisk ikke kan kompensere for stresshåndtering på jobb. Ferier bidrar til at du holder deg friskere og er mindre borte fra jobben.

En pause fra stress

Mye av stresset i hverdagen vår er jobbrelatert. Det kan like godt handle om høyt tempo eller press på å prestere, som dårlig arbeidsmiljø og sosiale faktorer. Dette stresset påvirker oss både fysisk og psykisk - og en viktig måte å ta avstand til dette er å ta seg en ferie. Flere ferier!

PAUSE: Ferier er viktige jobbstress-pauser. Foto: NTB
PAUSE: Ferier er viktige jobbstress-pauser. Foto: NTB Vis mer

De finske forskerne hadde fulgt en gruppe på 1222 menn for å se på deres helse og dødsrisiko. Disse ble begynte alle på Handelshøyskolen i Helsinki i 1974 og 1975, og ble fulgt med på av forskerne i hele 40 år. Etter hvert begynte forskerne også å se på mennenes ferievaner, for å sjekke dette opp mot dødelighet - og da kom de frem til noe spennende.

Blant de som tok seg tre uker eller mindre ferie hvert år, var dødsrisikoen forhøyet med 37 prosent sammenlignet med dem som tok mer ferie.

«Ferieeffekten» er kortvarig

De finske forskerne er langt fra alene om å se sammenheng mellom ferie og helse. Ved OsloMet har professor Christina Nerstad sett på ulike studier om hvordan ferie påvirker oss.

Ferier gir oss mer arbeidsglede, arbeidslyst og motivasjon. I tillegg fører ferie til flere positive følelser, og det reduserer følelsen av å være utbrent! Dessverre er ikke virkningen lang.

– De positive konsekvensene av ferie forsvinner gradvis etter ferien er over. Studier viser at fra en til fire uker etter ferieslutt, så er effekten borte, sier Nerstad i en artikkel hos OsloMet.

Betyr det at det er best å ta kortere ferier ofte? Kanskje! Da sprer du denne «ferieeffekten» utover året.

– Det er ikke noe som tyder på at lange ferier nødvendigvis er mer gunstig enn korte. Det er hyppighet som er viktig, ifølge forskerne. Så ta gjerne oftere og kortere ukesferier. Det vil kunne gi positive konsekvenser.

Det å ha forventninger i forkant av ferien er også sunt og positivt for helsa - noe som igjen er bra om du kan kjenne på ofte.

HYPPIGHET: Det er faktisk viktig å ta seg ferie ofte! Foto: NTB
HYPPIGHET: Det er faktisk viktig å ta seg ferie ofte! Foto: NTB Vis mer

- Ikke bland jobb og fritid

Never mix business and pleasure, hvor har vi hørt det før? Det er i alle fall noe sant i det.

Det er her de positive konsekvensene av å ta seg lange ferier blir viktige. Når du er på ferie er det helt avgjørende at du virkelig får nok hvile og restitusjon for å forlenge disse gode helsefordelene ved ferie.

Derfor bør du sørge for å utnytte helgene godt - og ha et tydelig skille mellom jobb og fritid!

– Ta helt fri når du har fri, sier Nerstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer