Større føtter:

- Noen vil oppleve å gå opp en skostørrelse

Hvorfor er det egentlig slik at føttene blir større etter graviditet? Eksperten gir oss svaret.

FÅTT STØRRE FØTTER: Etter en graviditet er det mange som opplever at føttene er litt større enn de var før graviditeten. FOTO: NTB
FÅTT STØRRE FØTTER: Etter en graviditet er det mange som opplever at føttene er litt større enn de var før graviditeten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnekroppen går gjennom mange forandringer under et svangerskap. Noen opplever få plager, mens andre opplever mange: kvalme, halsbrann, ryggsmerter, trøtthet og væskeansamlinger.

Noen gravide opplever det også som vanskelig at kroppen forandrer seg - og én som har vært åpen om dette, er firebarnsmoren Jørgine Vasstrand (32), bedre kjent som Funkygine.

Hun har tidligere snakket om dette i et KK-intervju, der hun blant annet uttalte:

- Jeg har sagt det rett ut: Jeg har følt meg feit og jeg har følt meg stygg mens jeg har vært gravid. Jeg er fullstendig klar over at fokuset burde ligge på noe helt annet, men sånn er det bare - det har ikke vært lett å slå seg til ro med at dette er meg.

- Forandringer skjer i kroppen, uten vår kontroll

Mange gravide beskriver en følelse av at de ikke kjenner igjen sin egen kropp.

Lene Fundtaunet jobber som jordmor ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Hun har tidligere fortalt til KK at hun dessverre opplever en god del gravide kvinner i dag som uttrykker misnøye rundt utseendet på sin egen gravidkropp.

- Hudforandringer, væskesamlinger, brystforandringer, smerter og tretthet er også faktorer de gravide kan ha problemer med å akseptere. Det at forandringer skjer i kroppen, utenfor ens egen kontroll, er for noen vanskelig å akseptere i en samfunnskultur der perfeksjonisme og vellykkethet står så høyt i kurs.

- Flinke piker blir også gravide, og det å akseptere at kroppen lever sitt eget liv og utvikler seg i en retning det er vanskelig å kontrollere kan være problematisk for mange, uttalte Fundtaunet.

ØDEM: Et svangerskap presser på lymfesystemet og blodkar i kroppen, i tillegg til at økte hormoner i kroppen fører til økt væskeansamling, forklarer gynekolog. FOTO: NTB
ØDEM: Et svangerskap presser på lymfesystemet og blodkar i kroppen, i tillegg til at økte hormoner i kroppen fører til økt væskeansamling, forklarer gynekolog. FOTO: NTB Vis mer

Større føtter etter fødsel

Også etter graviditeten kan kroppen føles annerledes.

Funkygine var nylig åpen på Instagram om en veldig spesifikk endring etter fødselen av sitt fjerde barn: Nemlig at føttene hennes har blitt større.

KK skrev nylig om Instagram-innlegget, der Funkygine blant annet skrev:

«Har vært på en liten løpetur, men måtte bytte til rask gange på grunn av vondt i tærne. Føttene mine har vokst. Igjen»

Da hun ble trebarnsmor økte skostørrelsen med en halv størrelse. Dette har også skjedd i forbindelse med hennes fjerde svangerskap, forteller hun.

Føttene kan vokse under graviditeten

Et raskt google-søk resulterer i flere kvinneforum-innlegg der nybakte mødre forteller om større føtter etter fødsel.

Dette ble vi nysgjerrige på! Vi tar en telefon til Caroline Becker, som er spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Aleris Frogner i Oslo. Hun kan fortelle at det er ganske vanlig at føttene blir litt større under et svangerskap.

- Det finnes doktorgradstudier på det - og den vanligste grunnen er at man samler væske i vevet. Man får rett og slett en ødem i vevet. Et svangerskap presser på lymfesystemet og blodkar i kroppen, i tillegg til at økte hormoner i kroppen fører til økt væskeansamling, forklarer hun, og fortsetter:

- Mer vann kommer ut i vevet og gir et større volum. Dette kan skje i hele kroppen, og kan gjøre at føttene blir litt større fordi tyngdekraften dytter vannet nedover.

GYNEKOLOG: Caroline Becker. FOTO: Aleris
GYNEKOLOG: Caroline Becker. FOTO: Aleris Vis mer

I snitt er det cirka 30 prosent av gravide som opplever å gå opp i skostørrelse eller at de må bytte til mer behagelige sko under svangerskapet, forteller Becker.

- Noen gravide må rett og slett kjøpe seg nye sko?

- Ja, og spesielt tvilling-gravide. De kan få mer ødem i kroppen.

I de fleste tilfeller normaliserer det seg

Men hvor vanlig er det at føttene forblir større?

Etter en graviditet er det mye som skal normalisere seg igjen i kroppen. Dette gjelder også vekten og vevet - og dermed også føttene som har økt litt i størrelse:

- Det tar litt tid. Man er ikke tilbake til normalen igjen dagen etter. I snitt kan man si at det tar en seks ukers tid før ødemer forsvinner helt, men som alltid med medisinske ting, så kan det variere, sier Becker.

Hun forklarer at kvinner som har født flere barn kan oppleve at kroppen trenger litt ekstra tid på å normalisere seg. Men de fleste vil oppleve at de kan bruke samme skostørrelse igjen etter en periode.

- Men, selvfølgelig - med og uten svangerskap - så er det noen mennesker som opplever at føttene generelt blir større. Vi har mye belastning på føttene gjennom livet, gjennom for eksempel svangerskap og trening. Da kan formen på foten forandre seg. De kan bli flatere eller bredere, sier Becker, og fortsetter:

- Noen få vil oppleve at de kan gå opp en skostørrelse på grunn av det. Det kan skje når som helst i livet, men kan også blir utløst av svangerskap. Men de aller fleste gravide som går opp en skostørrelse, vil gå tilbake til vanlig størrelse.

Hvis du opplever at ødemet sitter igjen en stund etter fødsel, forsikrer Becker deg altså om at det er helt normalt.

Noen opplever mye ødem under svangerskapet, og noen opplever ingen. Dette er veldig varierende, og mye av det er genetisk, understreker gynekologen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer