SKAL IKKE LIGGE FOR KALDT: Agurk, squash og artisjokk er grønnsaker som helst skal ligge fremme på kjøkkenbenken.  Foto: Scanpix
SKAL IKKE LIGGE FOR KALDT: Agurk, squash og artisjokk er grønnsaker som helst skal ligge fremme på kjøkkenbenken. Foto: Scanpix Vis mer

Agurk

Nope, disse skal ikke i kjøleskapet

«Frukt på benken og grønt i kjøleskapet»-regelen skal ikke stoles helt på.

Publisert

- Når det gjelder frukt og grønt er riktig oppbevaring en utfordring, både fordi de ulike produktene krever forskjellig temperatur for å oppbevares optimalt, og fordi forbrukerne ofte ikke har god nok kunnskap om hvordan produktene best oppbevares; hvilke som ikke bør ligge ved siden av hverandre og hvilke som har det best utenfor kjøleskapet, sier kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder. 

For vi er dessverre ganske flinke til å kaste mat her til lands, og mye av grunnen kan muligens legges på kunnskapen vår om oppbevaring. En gjennomsnittsnordmann kaster så mye som 46,3 kilo mat i året, og av dette er 11,3 kilo frukt og grønnsaker. 

LES OGSÅ: 6 grønnsaker med høyt proteininnhold

Agurk og squash har det best på benken

Det generelle rådet hennes er å legge tropisk frukt, altså frukt som ikke dyrkes i Norge, på benken. 

Så visste du kanskje at også tomaten skal ligge der, men var du klar over at både agurk og squash godt kan holdes utenfor kjøleskapet? 

Ifølge Schrøder kan du dog legge agurken i kjøleskapet om du ikke vil ha alt fremme, men den skal ikke ligge for kaldt og den skal ha plasten på.

- Det er litt forskjellige råd som florerer der ute. Squash er også en grønnsak som faller litt sammen hvis den tas ut av plasten, og den tørker lett. Jeg personlig foretrekker å legge den i kjøleskapet, men igjen, som med agurken, ikke for kaldt.

Ifølge kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen, er grønnsakene du helst skal ha på kjøkkenbenken tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Og med det samme kan du bytte ut noen av de tropiske fruktene som allerede ligger der: 

- Ingen regel uten unntak; steinfrukter som mango, fersken og plommer høstes modne, og bør oppbevares i kjøleskap. Det samme gjelder for bær, sier Byermoen. 

LES OGSÅ: Spiser du agurk på brødskiven hver dag?

Har det best ved 10-12 grader

Litt mye å huske på? Det er du ikke alene om å synes. Egentlig skulle vi nemlig hatt tre steder å oppbevare frukt og grønt, og det er kanskje grunnen til en del misforståelser. 

- Generelt er en sval temperatur mellom 10 og 12 grader ideelt for mange frukt- og grønnsaksprodukter. Siden ikke så mange av oss har matskap eller egnede kjellere med en slik temperatur må vi ofte velge kjøleskap eller romtemperatur, og som en tommelfingerregel kan vi da si at grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap og frukt på benken. 

Ble dette litt mye er det jo en løsning på problemet å rett og slett heller glede både magen, ganen og miljøet med en smoothie eller deilig grønnsaksmiddag.  

- En god vane kan være å ta en grundig gjennomgang av kjøleskapet en gang i uken, og innføre for eksempel «suppetorsdag». Nesten alle grønnsaker kan brukes i en suppe, en omelett eller en wok. Så kan skapet rengjøres og fylles på med nye og friske varer til helgen.

LES OGSÅ: Slik kan hermetikk være sunnere

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer