Nordmenn i pengenød i utlandet bes klare seg selv: - Har sett hjerteskjærende eksempler

Hva gjør norske myndigheter for å hjelpe syke og uføre nordmenn i pengenød hjem fra utlandet? - Du kan få råd og veiledning, men du kan ikke forvente samme hjelpen som hvis du bor i Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

KOMMER SEG IKKE HJEM: Syke og uføre nordmenn i pengenød kan få problemer med å komme seg hjem fra utlandet. Men norske myndigheter kan ikke hjelpe med stort annet enn råd og veiledning, sier utenriksministeren. Illustrasjonsfoto: NTB
KOMMER SEG IKKE HJEM: Syke og uføre nordmenn i pengenød kan få problemer med å komme seg hjem fra utlandet. Men norske myndigheter kan ikke hjelpe med stort annet enn råd og veiledning, sier utenriksministeren. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

54 000 alderspensjonister og 7000 uføretrygdene mottar sine pensjoner i utlandet. Og ja, som hovedregel kan du ta med deg både alderspensjon, uføretrygd, uførepensjon og AAP, til utlandet - om du holder deg til EU/EØS eller andre land med trygdeavtale.

Men nordmenn i utlandet kan også bli syke eller trenge hjelp, i likhet med de som bor i Norge. Og i likhet med de som bor i Norge, kan også nordmenn i utlandet ha dårlig råd.

- Vi har over tid sett en rekke hjerteskjærende, ja direkte rystende, eksempler på at nordmenn som blir akterutseilt i utlandet ikke kommer seg hjem. Det gjelder ikke minst de som har meldt flytting, men som siden blir rammet av sykdom, ulykker eller rein økonomisk ruin, sier Mímir Kristjánsson (R) til Vi.no.

- Ta tilfellet Ken Rune Rasch. Rasch var veteran fra forsvaret, og bosatte seg i Thailand. Der fikk han slag, og ble stående uten noen muligheter til å komme seg hjem. I stedet satt han fast på thailandsk sykehus, uten økonomiske midler til å bli gjenforent med familien. Fra Utenrikstjenesten var det ingen hjelp å få. Først da veterankompiser samlet inn penger, fikk dattera Rasch hjem til Norge. Skal vi virkelig ha det slik? spør Kristjánsson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer