Menn

Nordmenn trener mer

Nye tall lover godt for helsa.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke meningen å gi deg som ikke trener regelmessig dårlig samvittighet, men en gjennomgang av levekårsundersøkelsen fra de siste ti årene, viser at nordmenn trener og mosjonerer mer enn før, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og dette er ikke bare noe som skjer blant de unge i byene, for treningen har økt i alle aldersgrupper siden 2001, i hele landet. Kvinner og menn trener omtrent like mye, og det virker ikke som lommeboka har noe å si for folks treningsvaner.

Det som imidlertid har noe å si, er utdannelse.

Mer utdannelse, mer trening

Mens 20 prosent av dem som bare har grunnskole aldri trener eller trener sjeldnere enn hver måned, er den tilsvarende andelen 7 prosent blant dem som har lang universitets- eller høgskoleutdanning, viser tall for 2007, ifølge SSB.

Tallene viser også at inntekt er med på å bestemme treningsmengden til barna. Nesten halvparten (47 prosent) av barna (6-15 år) til foreldrene med høyest inntekt trener 3-4 ganger i uken eller mer. Blant de to laveste inntektsgruppene er denne andelen på 32 prosent.

Hva kan du om sport? Ta testen på DinSide Helse!

Det er en tendens til at det er flere gutter enn jenter som trener, og at denne forskjellen øker med alderen.

Innen alle idretter uten om én

Det gjelder nesten innen alle idretter at andelen aktive er større blant dem som har høy utdanning.

Folk med høy inntekt og utdanning går for eksempel mer på tur, både med og uten ski på beina.

Mens 71 prosent av dem som har lang universitets- eller høgskoleutdanning har vært på fottur i fjellet de siste 12 månedene, er den tilsvarende andelen 39 prosent blant dem med kun grunnskole, viser tall for 2007. Det samme gjelder for skiturer. Her er andelene henholdsvis 77 og 35 prosent, melder SSB.

Brenn kalorier i løypa

Forskjellen er også stor innen jogging, sykling og styrketrening, men det er ett unntak:

Andelen som er aktive fotballspillere er størst blant dem med lav utdanning.

Unngå fotballsex-fella

Inntekt avgjør ikke idrett

SSB melder også at det er langt mindre forskjell på barns valg av fysiske aktiviteter sett i sammenheng med inntekt og foreldrenes utdanning.

Men det er likevel noen grener som skiller seg ut.

Barn av foreldre med høy inntekt og utdanning er nemlig langt mer aktive innenfor langrenn og alpint. For eksempel har 85 prosent av barna som bor i husholdninger med årsinntekt på 810.000 kroner eller mer deltatt i slalåm, telemark, eller snowboard de siste 12 månedene, viser tall for 2007.
56 prosent av barna fra husholdninger med inntekt under 460.000 kroner har deltatt i slike aktiviteter.Ja, jeg er en skikkelig treningsnarkoman, og trener flere ganger i uken.
 
219 (61%)
Ja, men jeg sliter litt med tiden, så det blir kanskje 1-2 ganger i uken.
 
105 (29%)
Jeg vil jeg vil, men får det ikke til!
 
33 (9%)
Nei, aldri. Trening er ikke noe for meg.
 
2 (1%)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer