Og dette er ikke bare noe som skjer blant de unge i byene, for treningen har økt i alle aldersgrupper siden 2001, i hele landet. Kvinner og menn trener omtrent like mye, og det virker ikke som lommeboka har noe å si for folks treningsvaner.
- Stram og strandklar på 4 uker
- Strekk deg mot sommerformen
- Du merker ikke at du trener
- Tren under tannpussen
Mer utdannelse, mer trening
Mens 20 prosent av dem som bare har grunnskole aldri trener eller trener sjeldnere enn hver måned, er den tilsvarende andelen 7 prosent blant dem som har lang universitets- eller høgskoleutdanning, viser tall for 2007, ifølge SSB.Tallene viser også at inntekt er med på å bestemme treningsmengden til barna. Nesten halvparten (47 prosent) av barna (6-15 år) til foreldrene med høyest inntekt trener 3-4 ganger i uken eller mer. Blant de to laveste inntektsgruppene er denne andelen på 32 prosent.
Hva kan du om sport? Ta testen på DinSide Helse!
Det er en tendens til at det er flere gutter enn jenter som trener, og at denne forskjellen øker med alderen.
Innen alle idretter uten om én
Det gjelder nesten innen alle idretter at andelen aktive er større blant dem som har høy utdanning.Folk med høy inntekt og utdanning går for eksempel mer på tur, både med og uten ski på beina.
Mens 71 prosent av dem som har lang universitets- eller høgskoleutdanning har vært på fottur i fjellet de siste 12 månedene, er den tilsvarende andelen 39 prosent blant dem med kun grunnskole, viser tall for 2007. Det samme gjelder for skiturer. Her er andelene henholdsvis 77 og 35 prosent, melder SSB.
Brenn kalorier i løypa
Forskjellen er også stor innen jogging, sykling og styrketrening, men det er ett unntak:
Andelen som er aktive fotballspillere er størst blant dem med lav utdanning.
Unngå fotballsex-fella
Inntekt avgjør ikke idrett
SSB melder også at det er langt mindre forskjell på barns valg av fysiske aktiviteter sett i sammenheng med inntekt og foreldrenes utdanning.Men det er likevel noen grener som skiller seg ut.
Barn av foreldre med høy inntekt og utdanning er nemlig langt mer aktive innenfor langrenn og alpint. For eksempel har 85 prosent av barna som bor i husholdninger med årsinntekt på 810.000 kroner eller mer deltatt i slalåm, telemark, eller snowboard de siste 12 månedene, viser tall for 2007.
56 prosent av barna fra husholdninger med inntekt under 460.000 kroner har deltatt i slike aktiviteter.