Føflekk

- Norge er i verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft

... Og noen er mer utsatt enn andre, og de bør være ekstra påpasselige med solvanene sine. Dette må du være obs på!

FØFLEKKREFT: Personer med lys hud som ikke blir særlig brun ved soling er særlig utsatt for føflekkreft. Dette bør du være obs på!  Foto: Shutterstock / Albina Glisic
FØFLEKKREFT: Personer med lys hud som ikke blir særlig brun ved soling er særlig utsatt for føflekkreft. Dette bør du være obs på! Foto: Shutterstock / Albina Glisic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har føflekker på kroppen – noe som er helt normalt, men når du plutselig oppdager at det har kommet en ny føflekk, så bør det være like normalt å bli mistenksom. Vi er tross alt et av de landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, med rundt 2000 nye tilfeller hvert år.

– Norge er også i verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, til KK.no.  

LES OGSÅ: Mette (44) har hatt føflekkreft fire ganger

De eneste som passerer oss på lista er Australia og New Zealand, som begge er land med mye sol og hvor mange av innbyggerne har lys hud. 

På tross av at føflekkreft er en kreftform vi faktisk vet hvordan vi kan forebygge, er dette likevel en av de kreftformene som øker aller mest i Norge.

– Det er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-50 år, men den største økningen finner vi blant de som er 60 år og eldre, forteller hun. 

LES OGSÅ: I 2015 var det 37 nordmenn som fikk diagnosen føflekkreft i øyet

Vær obs på forandringer

De fleste føflekker oppstår fra barnealder og frem til 30-årene, og det er helt normalt. Men det er likevel lurt å følge godt med på dem. Det kan oppstå kreft i både nye og gamle føflekker, uansett hvor på kroppen de måtte befinne seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer