Ost

Norge har verdens beste blåmuggost

... og den vant over 3021 andre oster!

VINNEROSTEN: Norske Kraftkar er kåret til verdensmester og vi har fått vite hemmeligheten bak vinnerosten.  Foto: Per Kvalvik
VINNEROSTEN: Norske Kraftkar er kåret til verdensmester og vi har fått vite hemmeligheten bak vinnerosten. Foto: Per Kvalvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under World Cheese Awards (som du kan lese mer om her!) i november konkurrerte oster fra hele verden om tittelen «verdens beste ost», og osten som stakk av med seieren var ingen andre enn vår egen blåmuggost; Kraftkar. (Er du som oss over gjennomsnittet glad i ost? Da bør du få med deg dette!)

Av hele 3021 som konkurrerte i verdens største ostekonkurranse, var det blåmuggosten til familiebedriften Tingvollost på Nordmøre som overrasket de 266 internasjonale osteekspertene med denne begrunnelsen: 

«Muggen i denne osten har utviklet seg veldig fint. Den er veldig jevnt fordelt i osten, og på toppen av det har den en fantastisk konsistens. Når den smuldres, får du en myk krem. Til slutt lander den silkemykt på tunga.»

Og det er ikke første gangen det familieeide gårdsmeieriet (som lager hele 20 tonn ost årlig!), har stukket av med ettertraktede priser takket være Kraftkar-osten. Kristin Waagen, som er ostebonde i Tingvollost, forteller til KK.no at blåmuggosten blant annet har vunnet VM-gull tre ganger før, samt gull i Nordisk og NM. Og det stopper ikke der! 

LES OGSÅ: Har du prøvd Haralds vaffel med blåmuggost?

- Totalt har Kraftkar vunnet over 20 priser, men ingen har vært i nærheten av den anerkjennelsen den vant med World Champion og Champion of Champions, sier Waagen og legger til:

- Den har vunnet gull i VM i klassen for blåmuggoster før, men denne gangen fikk den Supergold. Det var det 66 oster av de 3021 deltakende som oppnådde og av disse 66 Supergold-ostene var det 16 oster som gikk videre til en superfinale.

To spanske oster lå lenge an til å vinne forteller Waagen, men Kraftkar overrasket alle med poengsummen 71 poeng av 80 mulige, og fikk dermed tittelen «World Champion», bedømt som den aller beste av alle de 3021 ostene uavhengig av ostetype.

- Men ikke nok med det. Dagen etter World Champion-tittelen skulle «Champion of Champions» kåres, altså skulle de 29 ostene som hadde blitt kåret til «World Champion» konkurrere mot hverandre, for å kåre tidenes beste ost. Kraftkar vant også her, og fikk dermed tittelen «Champion of Champions», forklarer Waagen og legger til:

- Utrolig for oss, som er et lite familieeid gårdsysteri på Nordmøre! 

LES OGSÅ: Ostene du bør være obs på

- Osten smaker av naturen rundt oss

Så til det alle lurer på: Hva er hemmeligheten bak verdens beste ost? Waagen forteller at de på gården ikke har noen hemmeligheter rundt osten, men at de tror seiersosten kommer av spesielt en ting.

- Vi bruker å si at osten smaker av naturen rundt oss. Osten er 99 prosent melk, og vi tror derfor at vi må ha kyr som har det innmari bra for å få melk som smaker godt for å kunne lage velsmakende ost, sier ostebonden og utdyper:

- Vi har kontroll fra jord til bord, og vi bruker kun melk fra egen gård. Gårdens 65 kyr har alle navn og vi behandler dem som individer. Så hemmeligheten bak osten er at vi har en unik Nordmørsnatur rundt oss kombinert med kyr som lever et godt liv. Det gir velsmakende ost!

I tillegg forteller Waagen at osten er 100 prosent håndverksprodusert – all osten blir laget for hånd, og det brukes kun en maskin i ysteriet og det er en oppvaskmaskin!

- Hva skiller deres ost fra andre oster da?

Kraftkar har kanskje en rundere og rikere smak enn mange blåmuggoster. Vi tror dette skyldes at vi tilsetter den en dæsj fløte, samt at det selvfølgelig er smaken av melka vår som gir smaken på osten. 

LES OGSÅ: Vet du hvilke av disse ostene som er ekte ost?

KRAFTKAR: Denne blåmuggosten danket ut 3021 andre oster og stakk av med to seiere under World Cheese Awards. Foto: Hanne Stensvold
KRAFTKAR: Denne blåmuggosten danket ut 3021 andre oster og stakk av med to seiere under World Cheese Awards. Foto: Hanne Stensvold Vis mer

Slik lages Kraftkar blåmuggost

I tillegg lages osten fra start til slutt på gården, og prosessen er langt fra kort - kanskje ikke så rart at den er verdensmester.

- Som sagt lages osten vår for hånd av melk fra egen gård. Melka blir fraktet fra melketanken i fjøset, gjennom et rør i veggen til ysteriet like ved. Det er derfor en ureist råvare, sier Waagen og forklarer videre:

- Melka blir pasteurisert før vi tilsetter fløte, løpe, syrekultur og blåmugg. Løpen gjør at melka koagulerer, det vil si stivner som en gele. Denne «geleklumpen» skjærer vi for hånd til små ostekorn med en osteharpe. Når disse ostekornene har passe størrelse og konsistens, auser vi ostekornene opp i osteformer. Osten snur vi 3 ganger de første 12 timene og dagen etter salter vi den før den blir tatt inn på et modningsrom.

Etter en uke hvile i modningsrommet prikles osten - den blir stukket hull i - for at blåmuggen skal kunne vokse innover i osten, for blåmuggen trenger luft for å kunne vokse. Deretter settes osten på modningsrom i ytterligere 3 uker.

- Til slutt blir osten pakket inn og satt på kjøl hvor den modnes videre i fem måneder. Kraftkar er dermed minst seks måneder før den blir solgt, og osten vi vant med var ni måneder gammel.

Vi vet i hvert fall hva vi skal sette på prøve i helgen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer