Tanntråd

Norsk ekspert:- Anbefaler alle å fortsette å bruke tanntråd

Til tross for ny amerikansk rapport.

IKKE DROPP DENNE: Medieoppslagene den siste tiden kan ha fått en del til å revurdere kveldsrutinene sine, men norske tannleger fortsetter å anbefale bruk av tanntråd.  Foto: Scanpix
IKKE DROPP DENNE: Medieoppslagene den siste tiden kan ha fått en del til å revurdere kveldsrutinene sine, men norske tannleger fortsetter å anbefale bruk av tanntråd. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil absolutt, på generelt grunnlag, anbefale alle som bruker tanntråd å fortsette med det, sier Linda Stein som er førsteamanuensis i samfunnsodontologi ved Universitetet i Tromsø (UiT). 

For i kjølvannet av at amerikanerne nylig endret sine offisielle anbefalinger (les mer på Associated Press' nettsider) om bruk av tanntråd, er det skrevet en rekke artikler i mediene der det sies at det er «lite beviser for at tanntråden har effekt.»

Stein ved UiT har lest rapportene det er snakk om, og forklarer at det er flere studier som påstår det samme. Etter en systematisk oversiktsartikkel av studiene, er det imidlertid konkludert med at tanntrådbruk har effekt dersom den brukes riktig.

Tenker du at tannlegens og mammas velmente mas om tanntråd var unødvendig og at du nå endelig kan droppe den må du nok tenke om igjen. 

- Noen kan klare å gå med plakk på tennene uten å få sykdom, andre ikke. Alle skal heller ikke bruke tanntråd for å rengjøre mellom tennene. For de med veldig tette tenner kommer man ikke til med annet, men har du litt mellomrom mellom tennene skal du heller bruke tannstikker eller en mellomromsbørste, sier Stein.

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene etter sex

Vanskelig å bevise effekten

Camilla Hansen Steinum er leder i Norsk tannlegeforening. De holder fast ved sine anbefalinger om å rengjøre mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster for å fjerne bakteriebelegget som setter seg her. At det ikke finnes noen bevist effekt av tanntråd betyr ikke at den ikke har det, påpeker hun.  

- Mye vi gjør innen medisin og odontologi er ikke evidensbasert, men det betyr ikke at det ikke fungerer.  All fornuft og klinisk erfaring tilsier at daglig tannpuss, kombinert med bruk av tanntråd, bidrar til å redusere mengden biofilm på alle tannens flater, som igjen forebygger utvikling av karies, tannkjøttsproblemer og dårlig ånde. Det er viktig å gjøre rent på alle flater, også mellom tennene, sier Steinum.

- Effekten av tanntråd er vanskelig å bevise, både fordi studiene må gå over lang tid og dermed blir dyre, og fordi det er vanskelig å følge opp deltakerne med tanke på hvor ofte de bruker tanntråd og om den brukes riktig. Det er mangel på gode studier, men det er heller ikke bevist at tanntråd ikke har effekt.

- All fornuft og klinisk erfaring tilsier at daglig tannpuss, kombinert med bruk av tanntråd, bidrar til å redusere mengden biofilm på alle tannens flater, som igjen forebygger utvikling av karies, tannkjøttsproblemer og dårlig ånde.

Spesielt unge kan ha god effekt av tanntråd forteller Steinum, fordi det er den mest skånsomme metoden for å rengjøre mellom mellom tennene. Det er imidlertid viktig å vite hvordan man bruker tanntråden eller andre hjelpemidler riktig, noe tannlegen hjelper deg med. 

- For å komme til mellom tennene holder det ikke med vanlig tannbørste.

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer du kan få i munnen 

Mange bruker tanntråden feil

I Norge er den offisielle anbefalingen at alle bør pusse med fluortannkrem morgen og kveld, og at rengjøring mellom tennene skal tilpasses individuelt. 

Selv om det stadig er tanntråden vi hører om, kan dette gjøres med forskjellige redskaper.

Linda Stein ved UiT forteller, i likhet med Steinum at mange bruker tanntråden feil, og det er en av flere grunner til at rengjøring av tennene skal tilpasses individuelt. Det er for eksempel viktig å komme opp innunder tannkjøttspissene mellom tennene, og ikke bare rense midt mellom tennene. Du skal heller ikke være altfor hardhendt. 

- Det er også mange som pusser for hardt, og det å bruke tanntråd er faktisk en krevende ferdighet. Derfor skal også tannpleieren eller tannlegen se at du får til å bruke det riktig, sier Stein. 

Har du ikke snakket med tannpleier eller tannlege om dette før bør du spørre om hvordan du skal rengjøre tennene dine. Tanntråden er ikke - og har aldri vært - for alle. 

- Spør på tannklinikken din. Lege og pleier ser i munnen din, ser om det er sykdom på gang og hvordan du bør rengjøre for å forebygge, sier Stein.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Tips til god tannhelse: 

1. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste daglig mellom tennene.

2. Slutt å røyke og/eller snuse.

3. Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke. Spis regelmessig og unngå småspising.

4. Begrens inntaket av sure drikker (brus, lettbrus, juice). Bruk vann uten smak som tørstedrikk.

5. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.

(Kilde: Camilla Hansen Steinum, Norsk Tannlegeforening) 

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene dine med alderen 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer