Fedmeoperasjon

Norske barn kan få tilbud om fedmeoperasjon

- Dette er kontroversielt og vi må jobbe for at det ikke blir nødvendig.

FEDMEOPERASJON: Et nytt forskningsprosjekt i Norge, undersøker om fedmeoperasjon er gunstig for svært overvektige barn og unge.  Foto: Shutterstock / kwanchai.c
FEDMEOPERASJON: Et nytt forskningsprosjekt i Norge, undersøker om fedmeoperasjon er gunstig for svært overvektige barn og unge. Foto: Shutterstock / kwanchai.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fedmeoperasjon har lenge vært tilgjengelig for voksne i Norge. Nå kan også svært overvektige barn og ungdom få tilbud om dette gjennom et forskningsprosjekt ved Sykehuset i Vestfold. 

Shamira Lekhal, som er seksjonsoverlege for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, forklarer hvorfor de velger å undersøke dette.

- Fra forskning på voksne vet vi mye om hva en slik operasjon gjør på kort tid. Man blir metabolsk friskere og den psykisk helsen bedres ofte. Men det er mindre klar forskning på ungdom. Dette er kun forskningsdeltakere som mottar behandling, og de får også et utvidet behandlingstilbud, sier hun. 

For at de skal bli vurdert til operasjon må barnet/ungdommen ha en BMI på over 40 eller 35 med diabetes eller høyt blodtrykk. Dette er en kroppsmasseindeks, en formel som viser balansen mellom høyde og vekt.

BMI: Kroppsmasseindeksen må være svært høy for at et barn skal bli vurdert.  Foto: © Zoonar/Kokhanchikov
BMI: Kroppsmasseindeksen må være svært høy for at et barn skal bli vurdert. Foto: © Zoonar/Kokhanchikov Vis mer

LES OGSÅ: Monica gikk ned 60 kg med operasjon

- Velger oftest å utsette operasjon

Men det er svært komplisert å utføre en slik operasjon, og på barn er konsekvensene er ukjente. 

- Vi har utredet over 60 mennesker, men kriteriene er høye. Den psykiske helsen må også være såpass påvirket av tilstanden. Vi er også klare over at depresjon eller angst kan komme i ettertid, så oftest så velger vi å utsette en operasjon, sier hun. 

Hovedhensikten med studien er å avklare om kirurgisk behandling gir større helsegevinst enn standard konservativ behandling - det vil si endring av livsstil - hos ungdom mellom 13 og 18 år. 

- Dette prosjektet handler om fedmerisikoen hos ungdom i Norge, og den gjøres innen et forskningsprosjektet 4XL, som senteret ved sykelig overvekt leder.

- Til nå har vi operert 32 ungdommer før fylt 18 år, og vi skal følge alle i ti år for å øke kunnskapen om hvordan dette påvirker de.

Studien skal følge de som opereres og de som foretar en livsstilsendring. Ungdommer som deltar i 4XL-studien får tilbud om ett av disse to behandlingsforløpene:

1. Overvektsoperasjon. 

2. Intensiv oppfølging ved poliklinikken (livsstilsendring). 

Både de som velger operasjon og de som velger annen behandling som en del av forskningsprosjektet vil bli fulgt i totalt 10 år. 

LES OGSÅ: Flere norske kvinner er sykelig overvektige

- Fedme handler ofte om noe psykisk

Psykolog Peder Kjøs vil understreke at en operasjon muligens ikke tar roten av problemet.

- Om dette så tenker at man skal være nøye med hva man gjør, for mange som tar en operasjon blir ikke fornøyd. Det er ikke så effektivt som mange tror.

- Man tenker at det skal gjøre en stor forskjell, men det gjør det ikke. Fedme handler ofte om noe psykisk. En operasjon hjelper jo ikke nødvendigvis mor årsakene, sier han.  

Pétur Benedikt Júlíusson er utdannet lege ved Universitetet på Island og fikk sin spesialitet innen barnesykdommer i Norge. Han er seksjonsoverlege ved Seksjon for endokrinologi og metabolisme, Barneklinikken ved Haukeland Universitetssjukehus, Bergen.

Han mener dette bør være siste utvei. 

- Barn i Norge har fått tilbud igjennom 4XL i en periode nå. Dette er kontroversielt, siste utvei for noen, men vi bør jobbe for at dette ikke blir nødvendig gjennom god behandling rettet mot livsstilsendring. God støtte til de aktuelle familiene, og fornuftig helsepolitikk, bør også jobbes med sier legen.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du er overvektig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer