Fedmeoperasjon

Norske barn kan få tilbud om fedmeoperasjon

- Dette er kontroversielt og vi må jobbe for at det ikke blir nødvendig.

FEDMEOPERASJON: Et nytt forskningsprosjekt i Norge, undersøker om fedmeoperasjon er gunstig for svært overvektige barn og unge.  Foto: Shutterstock / kwanchai.c
FEDMEOPERASJON: Et nytt forskningsprosjekt i Norge, undersøker om fedmeoperasjon er gunstig for svært overvektige barn og unge. Foto: Shutterstock / kwanchai.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fedmeoperasjon har lenge vært tilgjengelig for voksne i Norge. Nå kan også svært overvektige barn og ungdom få tilbud om dette gjennom et forskningsprosjekt ved Sykehuset i Vestfold. 

Shamira Lekhal, som er seksjonsoverlege for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, forklarer hvorfor de velger å undersøke dette.

- Fra forskning på voksne vet vi mye om hva en slik operasjon gjør på kort tid. Man blir metabolsk friskere og den psykisk helsen bedres ofte. Men det er mindre klar forskning på ungdom. Dette er kun forskningsdeltakere som mottar behandling, og de får også et utvidet behandlingstilbud, sier hun. 

For at de skal bli vurdert til operasjon må barnet/ungdommen ha en BMI på over 40 eller 35 med diabetes eller høyt blodtrykk. Dette er en kroppsmasseindeks, en formel som viser balansen mellom høyde og vekt.

LES OGSÅ: Monica gikk ned 60 kg med operasjon

- Velger oftest å utsette operasjon

Men det er svært komplisert å utføre en slik operasjon, og på barn er konsekvensene er ukjente. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer