Ny studie:

Norske kvinner er blant verdens mest fornøyde med brystene

Se lista over de 5 landene hvor kvinner er mest og minst fornøyde med frontpartiet.

FORNØYDE MED BRYSTSTØRRELSEN: I en ny undersøkelse ble 18.000 kvinner i 40 land spurt om hvor fornøyde de er med brystene sine. FOTO: NTB Scanpix
FORNØYDE MED BRYSTSTØRRELSEN: I en ny undersøkelse ble 18.000 kvinner i 40 land spurt om hvor fornøyde de er med brystene sine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bryster kommer i alle størrelser og fasonger, men hvor fornøyde er egentlig kvinner med brystene sine?

Det ville forskere fra Anglia Ruskin University i England se nærmere på og spurte mer enn 18.000 kvinner fra 40 forskjellige land.

Undersøkelsen avdekket at kvinner i Asia dominerte listen over de mest misfornøyde og spesielt i Japan hvor bare ti prosent av kvinnene sa de var fornøyde med brystenes størrelse. Men også i USA og Storbritannia var misnøyen forholdsvis stor, her likte bare 25 prosent sin egen bryststørrelse.

Litt overraskende kanskje, var norske kvinner blant de fem mest fornøyde. 44 prosent, altså litt færre enn halvparten, oppgir at de er godt fornøyde med bryststørrelsen.

Henger sammen med dagens kroppsideal

Psykolog og kroppsbildeekspert Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo synes resultatet i undersøkelsen virker rimelig. Hun tror det henger sammen med at dagens kroppsideal fortsatt er slik at mellomstore og store bryster blir sett på som mer attraktivt.

– Spesielt når det gjelder seksuell attraktivitet hos kvinner. De kvinnene som har tatt dette idealet innover seg og som opplever at de ikke når opp til det, vil dermed i større grad være misfornøyde med bryststørrelsen sin, sier hun.

– Man finner generelt at kvinner blir litt mer fornøyde med kroppen sin når de blir eldre. Fokus flyttes mer fra utseende til funksjon, for eksempel det å være frisk, ikke ha smerter og føle seg sprek. Men uansett alder er kvinner mer misfornøyde med sitt utseende enn hva menn er.

Idealet for hvordan brystene «skal» se ut har imidlertid forandret seg noe de siste tiårene. På begynnelsen av 2000-tallet skulle brystene ifølge Kvalem helst være noe større enn de er nå.

– Man ser endringen på det at noe flere kvinner som har gjennomført kosmetisk brystforstørrelse kommer tilbake og ønsker mindre proteser, eller fjerner protesene helt.

– Det å operere seg er fortsatt en barriere for de fleste kvinner, men bedre medisinsk teknologi, lettere tilgjengelighet, bedre økonomi og mer alminneliggjøring av kosmetiske inngrep generelt, gjorde det vanligere fra 1990/2000-tallet.

– Det har dog ikke økt så mye de siste årene. Her har vi bare amerikanske data som viser at brystforstørrelse økte med fire prosent fra 2017 til 2018, og at det er det vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet, sier hun.

De fleste kosmetiske operasjoner handler om bryster

I Norge finnes det ingen nye tall på hvor mange som årlig operer brystene sine.

Men ifølge Amin Kalaaji, leder av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og overlege ved Oslo Plastikkirurgi, antas det at mellom 70.000-100.000 kvinner har fått brystimplantater siden dette ble populært i Norge på åttitallet.

Han mener også at brystoperasjoner topper listen over kosmetiske operasjoner som utføres på kvinner. Dette innbefatter alle typer brystoperasjoner, som for eksempel brystløft, brystforstørring med implantater, brystreduksjoner og korrigering av brystvorter.

Også på de mannlige pasientene jobber plastikkirurgene mye med bryster, da reduksjon av brystene (såkalt gynekomasti) faktisk er den andre mest vanlige operasjonen etter neseoperasjoner.

– Vi tar imot ganske mange flere kvinner som vil ha større bryster enn kvinner som vil ha mindre, men noe av årsaken kan være at mange brystreduksjoner gjøres av det offentlige, sier Kalaaji.

– I hovedsak handler det om to kategorier kvinner. På den ene siden har vi kvinner som virkelig har små bryster, noe som kan være arvelig, og som ønsker seg brystimplantater. Dette er gjerne yngre kvinner i alderen 20-25 år. Den andre kategorier er gjerne litt eldre kvinner som har mistet volum i brystene, for eksempel etter en fødsel eller at de har gått ned mye i vekt, og disse ønsker seg ofte både forstørrelse og brystløft.

– Men det finnes egentlig ingen øvre aldersgrense. Den eldste kvinnen vi har hatt som ønsket seg implantater var 60 år og vi har gjort brystløft på kvinner helt opp mot 70 årsalderen.

Ikke bare rent kosmetiske årsaker

Kalaaji synes 44 prosent fornøydhet blant norske kvinner egentlig er ganske bra og forteller om en anonym undersøkelse de foretok blant pasienter som hadde foretatt brystløft eller løft med implantat.

Noe av det som kom frem i undersøkelsen overrasket ham.

INGEN ØVRE GRENSE: Plastikk kirurg Amin Kalaaji forteller at kvinner helt opp i 70-årene ønsker å operere brystene sine. FOTO: Privat
INGEN ØVRE GRENSE: Plastikk kirurg Amin Kalaaji forteller at kvinner helt opp i 70-årene ønsker å operere brystene sine. FOTO: Privat Vis mer

– Vi spurte kvinnene om hvor viktig symmetri var for dem, det vil si at brystene var like. Her kom det frem at 60 prosent syntes det var helt greit at brystene ikke var helt like når de søker til brystforstørrelse og hele 80 prosent for de som ønsker brystløft med implantat.

– Forskjellen mellom brystene var altså ikke en særlig stor årsak for å operere brystene, de fleste var kun misfornøyde med størrelsen eller form og henging sier han.

I samme undersøkelse oppga de fleste at det ikke var rent kosmetiske årsaker som lå bak ønsket om større bryster, men mer fysiske, intime og praktiske årsaker i forhold til klær. Ifølge kirurgen er norske kvinner mest opptatt av å se ut som «alle andre».

– Selv om de fleste som kommer til oss ønsker seg større bryster, er ikke trenden som den var for noen år siden da det skulle være veldig voluminøse bryst. Gjennomsnittsstørrelsen i dag er 280 ml, noe som gir et mer naturlig utseende.

– I Norge har vi også et litt mer moderat syn på størrelsen sammenlignet med for eksempel USA hvor gjennomsnittsstørrelsen for implantater er to-tre cup-størrelser større. Dette synes jeg er veldig bra, da store implantater på mer enn 500 ml før eller senere vil føre til problemer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer