KIRURGI? Kjønnsleppene er ikke det eneste kvinner velger å endre på med underlivet sitt, noen velger også å stramme inn skjeden. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
KIRURGI? Kjønnsleppene er ikke det eneste kvinner velger å endre på med underlivet sitt, noen velger også å stramme inn skjeden. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer

Intimkirurgi

Norske kvinner opererer seg «trangere» der nede

Men inngrepet er ikke uten risiko. - Det er mye annet som ligger i samme område som kan bli påvirket, sier ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Grøss og gru, tenker du kanskje når du hører om kvinner som legger seg under kniven for å endre på underlivet sitt. For selv om de aller fleste underlivsvarianter er helt innenfor normalen, er det likevel en del kvinner som ønsker å endre eller forminske kjønnsleppene sine. Men det er ikke de eneste endringene kvinner gjør med denne dyrebare kroppsdelen. Noen ønsker også å stramme inn hele skjeden. Ja, du leste riktig.

– Det gjøres flest inngrep på de ytre genitalier, mens skjedeoppstramming er et sjeldnere inngrep. Det er noen som gjør det, men det er et fåtall, sier plastikkirurg ved Akademikliniken, Mette Haga til KK.no

Men før du begynner å leke med tanken om å stramme inn din egen kosekrok, bør du kanskje vite at skjedeinnstramming er et ganske så komplekst inngrep og det er få kirurger som utfører det.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Innebærer en del risiko

Hos kvinner tøyes bekkenbunnsmuskulaturen og skjeden ut etter én eller flere fødsler, og noen kvinner kan føle at de har blitt slappere og videre. Noen opplever at dette påvirker den seksuelle opplevelsen, mens andre også opplever at det er vanskeligere å holde seg når man må tisse.

Ved hjelp av forsnevringsplastikk skal man derfor kunne rekonstruere og gjenskape underlivet så langt det lar seg gjøre etter graviditeter. Men det er ikke dermed sagt at dette er noe for alle som har født.

– Som med all plastisk kirurgi må man gå nøye inn for å finne ut om et slikt inngrep egentlig er nyttig for deg, og du bør vurderes grundig av en gynekolog. Mange kan nok føle at det er et problem, mens en gynekolog ofte vil bekrefte at de fleste er innenfor normalen, sier Haga.

<strong>SLAPP MUSKULATUR:</strong> Etter én eller flere fødsler kan noen kvinner føle at de har blitt slappere og videre i underlivet, som blant annet kan føre til urinlekkasjer.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
SLAPP MUSKULATUR: Etter én eller flere fødsler kan noen kvinner føle at de har blitt slappere og videre i underlivet, som blant annet kan føre til urinlekkasjer. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

Et slikt inngrep fører tross alt med seg en viss risiko for komplikasjoner og problemer i ettertid. Det er mye annet som ligger i samme område som kan bli påvirket av en skjedeoppstramming, som blære og tarm.

– Her er det mye å ta hensyn til. For eksempel er det kort avstand mellom skjeden og endetarmen, så her må man være forsiktig når man skal sy. For i verste fall kan man stikke hull i tarmen. En annen risiko er at man gjør skjeden for stram, slik at det går ut over blære- og tarmfunksjoner, forklarer hun.

Selv om noen kanskje tror at et slikt inngrep skal kunne gjøre sexlivet bedre, påpeker Haga at det ikke nødvendigvis vil kunne gjøre det.

LES OGSÅ: Dette opererer flest kvinner nå

En god idé å gjøre knipeøvelser

Bekkenbunnsmuskulaturen er musklene som holder bekkenets organer på plass, og handler om området fra skjeden til endetarmen. Ifølge sexologisk rådgiver Ulla Aasland kan en slapp bekkenmuskulatur både gå ut over kvinnens sexliv og påvirke hverdagen negativt.

– Ifølge Folkehelseinstituttet opplever cirka halvparten av alle kvinner som har født barn, slapp bekkenbunnsmuskulatur. I tillegg er det jo også andre som opplever dette, sier hun til KK.no.

<strong>GODT SEXLIV:</strong> Selv om en slapp bekkenmuskulatur både gå ut over kvinnens sexliv, er det ikke dermed sagt at en skjedeinnstramming vil gjøre sexlivet bedre. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina
GODT SEXLIV: Selv om en slapp bekkenmuskulatur både gå ut over kvinnens sexliv, er det ikke dermed sagt at en skjedeinnstramming vil gjøre sexlivet bedre. Foto: Shutterstock / Galina Tcivina Vis mer

– Når kvinner bekymrer seg for å le, hoste, nyse, rask gange eller å trene fordi hun er redd for urinlekkasje, sier det seg selv at dette er ubehagelig, forklarer hun.

En god bekkenmuskulatur kan gi mer følelser og kontroll på underlivet samtidig som man kan oppleve trygghet og selvtillit. Og den enkleste måten å få kontroll på disse musklene er ved å trene dem opp.

– God kontroll på bekkenbunnmuskulaturen kan motvirke inkontinens og ha en god effekt på klitorisereksjon, lystfølelse og orgasme. Man må være bevisst på knipeøvelser, ikke bare etter fødsel, men gjennom hele voksenlivet, sier sexologen og legger til: 

– Forsøker man dette over tid, uten å føle at dette er til noen hjelp, anbefaler jeg å drøfte utfordringen med fastlegen slik at man sammen kan komme frem til løsningen som fungerer best for deg. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer