Spiseforstyrrelse

Norske kvinner tar avføringsmidler for å gå ned i vekt

- Øker risikoen for uregelmessig hjerterytme, sier ekspert.

FARLIG: Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Alliance
FARLIG: Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å sliter med spiseforstyrrelser. Undersøkelser viser at rundt 10 prosent av Norges befolkning har lettere spiseproblemer, og rundt 50.000 kvinner har en spiseforstyrrelse. Et vanlig symptom er å ha et ønske om å bli kvitt maten man har spist, enten ved å kaste opp eller ved bruk av medikamenter, som blant annet avføringsmidler. 

LES OGSÅ: Dette kan være tidlig tegn på spiseforstyrrelse

- Bruk av avføringsmiddel kan være et tegn på bulimi. Det kjennetegnes ved gjentatte episoder med overspising, og med kompenserende adferd. For eksempel i form av selvpåført oppkast, bruk av avføringsmidler eller overdreven trening. Det kan også være en kombinasjon av alle, sier Jorunn Gjerken, som er rådgiver ved ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig

Faren ved langvarig og overdreven bruk av avføringsmidler er blant annet tap av væske, som fører til uttørking og tap av elektrolytter.

LES OGSÅ: - Livet mitt bestod av å passe barn, spise og kaste opp mens de sov

- Kan være veldig farlig

- Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig, samtidig som det ikke har noen reell effekt. Det fører bare til en ubalanse i kroppen og dehydrering. Dersom man har et problem med dette, eller lurer på om man kanskje har det, bør man ta kontakt med legen, sier Elin Amor Olsen, som er daglig leder ved Spiseforstyrrelsesforeningen.

Olsen sier at ved tap av elektrolytter kan man etter hvert få lave kaliumverdier, og øke risikoen for uregelmessig hjerterytme og hjerterytmeforstyrrelser.

- Om personen i tillegg kaster opp, kan hun være i større risiko. Vi anbefaler alle som kaster opp eller som bruker avføringsmidler om å sjekke kaliumverdiene hos legen, sier Gjerken.

Bruk av avføringsmiddel er vanlig både ved bulimi og anoreksi, men det kan påvirke tarmens normalfunksjon, og føre til skader på tarmen. Ofte opplever de også forstoppelse ved endt bruk, noe som gjør det vanskelig å stoppe bruken av medikamentene.

- For de som sliter med en spiseforstyrrelse kan misbruk av avføringsmidler være én av mange måter å drive vektkontroll på. Langvarig og feil bruk av avføringsmidler kan i tillegg til å gi en psykisk og fysisk avhengighet, også føre til forstyrrelser i tarmfunksjonen, sier Olsen.

Ekspertene understreker at man skal ikke bruke avføringsmidler over lang tid, uten å ha avklart det med legen.

LES OGSÅ: Hjerteinfarkt rammer kvinner – også unge

OVERSPISER: Overspising etterfulgt av oppkast eller bruk av avføringsmidler, er et vanlig tegn på bulimi.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
OVERSPISER: Overspising etterfulgt av oppkast eller bruk av avføringsmidler, er et vanlig tegn på bulimi. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Symptomer på spiseforstyrrelser

Vanlige symptomer på spiseforstyrrelser er: 


LES OGSÅ: Gutter med spiseforstyrrelser ser ofte på seg selv som mindre enn de egentlig er

Her kan du henvende deg 

Sliter du med spiseforstyrrelser, eller mistenker du at en venn eller familiemedlem sliter? Det finnes mange steder å henvende seg:

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer