Spiseforstyrrelse

Norske kvinner tar avføringsmidler for å gå ned i vekt

- Øker risikoen for uregelmessig hjerterytme, sier ekspert.

FARLIG: Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Alliance
FARLIG: Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å sliter med spiseforstyrrelser. Undersøkelser viser at rundt 10 prosent av Norges befolkning har lettere spiseproblemer, og rundt 50.000 kvinner har en spiseforstyrrelse. Et vanlig symptom er å ha et ønske om å bli kvitt maten man har spist, enten ved å kaste opp eller ved bruk av medikamenter, som blant annet avføringsmidler. 

LES OGSÅ: Dette kan være tidlig tegn på spiseforstyrrelse

- Bruk av avføringsmiddel kan være et tegn på bulimi. Det kjennetegnes ved gjentatte episoder med overspising, og med kompenserende adferd. For eksempel i form av selvpåført oppkast, bruk av avføringsmidler eller overdreven trening. Det kan også være en kombinasjon av alle, sier Jorunn Gjerken, som er rådgiver ved ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Å bruke avføringsmidler som et slankeprodukt kan være veldig farlig

Faren ved langvarig og overdreven bruk av avføringsmidler er blant annet tap av væske, som fører til uttørking og tap av elektrolytter.

LES OGSÅ: - Livet mitt bestod av å passe barn, spise og kaste opp mens de sov

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer