Studenter

Norske studenter om kroppspress: - Merker at det har økt blant guttene

- Det er mange som trener mye fordi det «kreves». Det er noe som bør bli tatt mer tak i.

FØLER IKKE PÅ PRESSET: Studentene ved Blindern i Oslo forteller til KK.no at de ikke føler noe særlig på kroppspress. (Fra venstre: Oscar Hansen Bundt, Johanne Furnes, Maria Skage El-Yousef og Selma Lindgren) Foto: Per Ervland
FØLER IKKE PÅ PRESSET: Studentene ved Blindern i Oslo forteller til KK.no at de ikke føler noe særlig på kroppspress. (Fra venstre: Oscar Hansen Bundt, Johanne Furnes, Maria Skage El-Yousef og Selma Lindgren) Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi leser stadig om kropp, trening og presset flere opplever rundt dette. Ungdommer som ikke føler seg pene nok, bra nok, trent nok eller ikke har de riktige klærne, skoene eller veskene. Ja, noen synes til og med det er ubehagelig når kjæresten ser dem naken. Men er det egentlig sånn at unge mennesker føler like mye på presset som det til en hver tid skrives om? KK.no tok turen til Universitetet i Oslo for å snakke med årets ferske studenter om nettopp dette – og svaret er kanskje uventet. Flere bryr seg nemlig svært lite og føler seg ikke presset til å måtte se bra ut.

- Det er helt sikkert fokus på både kropp og trening, men det er noe jeg ikke gidder å bry meg om. Jeg trives i min egen kropp akkurat som den er og setter ikke det fokuset på prioriteringslista, sier Kristine Odgaard Jacobsen (24) til KK.no og legger til:

- Jeg tror det er mange som kan senke skuldrene og slappe litt mer av når det kommer til fokus på kropp og trening, det er helt greit å være som man er.

LES OGSÅ: - Jeg har cellulitter! Hva så!

Vil ha debatt om press blant gutter

Sommeren er over og med det også strandliv og bikinisesong. Og når det gjelder begrepet «sommerkroppen» er også studentene vi snakket med lei av det. De mener nemlig alle bør bli mer opptatt av «helårskroppen».

- Det handler om å være fornøyd med seg selv og drite i hva andre sier og mener. Ingen skal føle press på en «sommerkropp» bare fordi det er «in». Om man vil ha fokus på trening og kosthold må det være fordi man har lyst, sier Oscar Hansen Bundt (21).

Han mener også at fokuset på kropp, trening og kosthold ofte bli omtalt av og for jenter, men at det handler like mye om presset som er blant gutter. 

- Jeg kan ikke snakke for jentene, men jeg synes presset har økt blant guttene de siste årene, noe vi gjerne kan ta en større debatt på. Gutta skal også se bra ut og være maskuline og tøffe. Jeg kjenner mange som trener mye fordi det «kreves», så jeg synes det er noe som bør bli tatt mer tak i.

LES OGSÅ: Mange nordmenn sliter med sommerdepresjon

- Mer fokus på kropp fordi verden er så visuell 

Ifølge studentene på Blindern er det ingen tvil om hvor presset kommer fra: Reklame, media og sosiale medier. 

- Det har kanskje blitt litt mer press på å være fornøyd med seg selv og vise at man er fornøyd med seg selv. Dette er noe jeg tror kan være tungt for mange. I tillegg tror jeg det er mer fokus på kropp fordi verden er så visuell med sosiale medier som Instagram og Facebook – der vi hele tiden ser hvordan andre folk ser ut, sier Johanne Furnes (21), som får støtte fra sine medstudenter. 

Kristine Odgaard Jacobsen sier seg også enig med Johanne. Alt og alle er tilgjengelig på sosiale medier. Likevel er det ikke press på kropp og trening hun føler mest på, men heller det å være sosial. 

- Det presset jeg føler fra sosiale medier, er at jeg må være sosial hele tiden. Ser jeg på Snap at folk er ute og fester, går turer eller gjør andre aktiviteter kan jeg føle meg kjip når jeg ligger hjemme, spiser potetgull og slapper av. Det presset kan jeg føle mer på, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg var mer usunn da jeg var en størrelse 8 enn nå som jeg er størrelse 14

- Det er gøy å se bra ut

Av de studentene vi pratet med var de fleste enige om at presset har minsket med alderen.

- Nå har vi bare studert her i Oslo en uke, men jeg synes at presset generelt er lavere i alderen vi er i nå, enn da vi var yngre. Jeg tror nok flere opplevde og opplever mer press på videregående enn som studenter, sier Maria Skage El-Yousef (19).

- Synes du det er et press på å se bra ut, være trent og spise bra? 

- Ser det sånn ut? Nei, det er ikke noe mer enn det presset jeg legger på meg selv. Jeg vet jo selv at jeg føler meg bedre etter jeg har trent eller spist et bra måltid, sier Nina Janette Tollehaug (24). 

- Det er ikke viktig å se bra ut, men det er gøy, legger Ingrid Espås (23) til og ler.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer