Nøtter

Nøtter kan forebygge kreft og en rekke andre sykdommer

Og det er spesielt én type du bør spise mer av!

NØTTER: Nøtter kan forebygge kreft og hjertesykdommer.  Foto: istetiana - Fotolia
NØTTER: Nøtter kan forebygge kreft og hjertesykdommer. Foto: istetiana - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vel ingen hemmelighet at nøtter er sunt. Og det kan jo brukes til så mangt! Supper, salater, i smoothie - mmm! Og ikke slutt med å spise nøtter; de kan nemlig være med på å forebygge både kreft og hjertesykdommer. 

Ernæringsfysiolog i SomeBody, Camilla Andersen, forklarer at nøtter er svært gunstig for hjertehelsen vår. 

- Nøtter har et høyt innhold av umettet fett som er gunstig for hjertehelsen. I tillegg er nøtter en god kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Hun anbefaler å spise en liten neve usaltede nøtter om dagen. Saltede nøtter er ikke like gunstig, fordi for mye salt ikke er bra for blodtrykk og hjerte. 

- Vi får i snitt i oss mye mer salt enn vi burde. Spis gjerne nøtter som en variasjon til kaker og annet søtt. Nøtter er også godt å bruke i maten og gjør for eksempel en smoothie mer mettende. 

LES OGSÅ: Så mange salte nøtter kan du spise 

SPIS NØTTER: Spis usaltede nøtter med god samvittighet.  Foto: Shutterstock / Dionisvera
SPIS NØTTER: Spis usaltede nøtter med god samvittighet. Foto: Shutterstock / Dionisvera Vis mer

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forklarer at det anbefales å spise en neve med nøtter hver dag i tillegg til de velkjente «Fem om dagen». Kanskje er paranøtter den mest gunstige, de er nemlig unike når det kommer til selen, forklarer Arsky;

- Selen er et sporstoff som blant annet er en kraftig antioksidant. Å spise noen paranøtter om dagen kan faktisk forebygge kreft. Selen inngår i noe som kalles glutation peroksidase, som bekjemper kreftfremkallende frie radikaler. 

Arsky forklarer også at det finnes få gode kilder til selen i Norge, så kanskje du bør tenke på å inkludere paranøttene i kosten din fra nå av? 

I tillegg inneholder nøtter kostfiber. Kostfiber er gunstig for tarmen, og viktig for å opprettholde god tarmhelse;

- Det beskytter blant annet mot hemoroider og kreft i tarmen. 

LES OGSÅ: Tegn på at kroppen din trenger mer fiber 

Kan redusere risiko for kreft med 15 prosent 

En studie utført ved Imperial College London viser at nøtter kan redusere sjansen for mange typer sykdommer. Hovedforfatter av studien, førstemanuesis Dagfinn Aune, forklarer til KK.no hva omtrent en håndfull nøtter om dagen kan gjøre for oss; 

- Vi fant 30 prosent lavere risiko for hjertesykdom, 15 prosent reduksjon i kreftrisiko (hovedsakelig studier på kreftdødelighet) 22 prosent reduksjon av risiko for prematur dødelighet og henholdsvis 50 og 40 prosent reduksjon i dødelighet av luftveissykdommer og diabetes.

Dette er altså snakk om omtrent 28 gram nøtter, eller en håndfull. Aune understreker at de vet mer om mekanismene når det gjelder hjertesykdom, som for eksempel redusert kolesterol- og triglyseridnivå.

- Det er også studier som har vist at nøtter blant annet kan redusere celledeling, motvirke oksidativt stress og DNA-skader, og det kan muligens forklare noe av sammenhengen med kreft, men det er hovedsakelig basert på dyrestudier så langt. 

- De ser også ut til å ha en gunstig effekt på tarmfloraen, noe som kan ha betydning for flere sykdommer.  

Uansett kan du spise nøtter i jula med god samvittighet! 

LES OGSÅ: Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer