PMS:

Ny behandling for alvorlig PMS: halvparten ble kvitt symptomene

- Opptil 80 prosent av kvinner har alvorlig PMS, men ikke alle får en diagnose.

PMS: For enkelte kvinner kan PMS være alvorlig. FOTO: NTB
PMS: For enkelte kvinner kan PMS være alvorlig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

PMS er vel et ord du har hørt noen tulle med? Sier noen i venninnegjengen «jeg har så PMS!», er det ikke alltid hun blir tatt seriøst. Folk flest kjenner til symptomer som søtsug og gråtetokter, mens noen tror det kun handler om at man er litt ekstra irritert på det motsatte kjønn.

Men for enkelte kvinner kan PMS være langt mer alvorlig. Premenstruell dysforisk forstyrrelse (PMDD) er en slags ekstrem form for PMS som ifølge forskningsresultater fra University of California Los Angeles rammer mellom tre og åtte prosent av alle kvinner.

PMDD er en variant av PMS hvor alle de typiske symptomene blir kraftig forsterket. For noen kvinner betyr det enorme humørsvingninger, voldsom aggressivitet og selvmordstanker.

Men nå viser en ny studie, utført ved Uppsala universitet, Karolinska Institutet og Umeå universitet, at et nytt medikament, Upa, kan hjelpe mot PMDD.

- Forskningen vår er en viktig del av puslespillet for å forstå mekanismene bak PMDD. I dag er SSRI-er førstelinjebehandling for pmds. Selv om disse medisinene er veldig effektive, passer de ikke alle kvinner, og ytterligere behandlingsalternativer er verdifulle, sier Inger Sundström-Poromaa, professor ved Institutt for kvinne- og barnehelse ved Uppsala universitet og Senter for kvinners psykiske helse, i en pressemelding, ifølge nettsiden Baaam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer