PMS:

Ny behandling for alvorlig PMS: halvparten ble kvitt symptomene

- Opptil 80 prosent av kvinner har alvorlig PMS, men ikke alle får en diagnose.

PMS: For enkelte kvinner kan PMS være alvorlig. FOTO: NTB
PMS: For enkelte kvinner kan PMS være alvorlig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

PMS er vel et ord du har hørt noen tulle med? Sier noen i venninnegjengen «jeg har så PMS!», er det ikke alltid hun blir tatt seriøst. Folk flest kjenner til symptomer som søtsug og gråtetokter, mens noen tror det kun handler om at man er litt ekstra irritert på det motsatte kjønn.

Men for enkelte kvinner kan PMS være langt mer alvorlig. Premenstruell dysforisk forstyrrelse (PMDD) er en slags ekstrem form for PMS som ifølge forskningsresultater fra University of California Los Angeles rammer mellom tre og åtte prosent av alle kvinner.

PMDD er en variant av PMS hvor alle de typiske symptomene blir kraftig forsterket. For noen kvinner betyr det enorme humørsvingninger, voldsom aggressivitet og selvmordstanker.

Men nå viser en ny studie, utført ved Uppsala universitet, Karolinska Institutet og Umeå universitet, at et nytt medikament, Upa, kan hjelpe mot PMDD.

- Forskningen vår er en viktig del av puslespillet for å forstå mekanismene bak PMDD. I dag er SSRI-er førstelinjebehandling for pmds. Selv om disse medisinene er veldig effektive, passer de ikke alle kvinner, og ytterligere behandlingsalternativer er verdifulle, sier Inger Sundström-Poromaa, professor ved Institutt for kvinne- og barnehelse ved Uppsala universitet og Senter for kvinners psykiske helse, i en pressemelding, ifølge nettsiden Baaam.

- Håpet er at dette kan være en behandling

Hvorfor noen får PMS og PMDD er fremdeles uklart, men forskere mener at det kan være en forbindelse med stoffene som dannes i kroppen når hormonet progesteron brytes ned.

I den svenske studien deltok 95 kvinner med PMDD. Halvparten av dem fikk Upa (ulipristalacetat), som blokkerer eggløsningen og forhindrer store svingninger i østradiol- og progesteronnivå. Upa ble opprinnelig utviklet for behandling av muskelknuter i livmoren og endometriose.

Den andre halvparten av kvinnene fikk placebo. Verken deltakerne eller legene visste hvem som fikk placebo eller medisin. Kvinnene måtte da registrere sine PMDD-symptomer hver dag via en mobilapp. De måtte også estimere hvor alvorlige symptomene var.

Ifølge studien reduserte Upa hovedsakelig symptomer som irritabilitet og depresjon. Halvparten av kvinnene som fikk Upa, sier de ble kvitt PMDD. Den tilsvarende andelen kvinner som fikk placebo var 21 prosent.

- Håpet er at dette kan være en behandling for kvinner med PMDD. Vi er glade for at vi klarte å vise at prinsippet fungerer, og at vi på denne måten lærte mer om hvorfor symptomene oppstår, sier Sundström-Poromaa.

Det angis at opptil 80 prosent av kvinner har alvorlig PMS, men ikke alle får en diagnose. Foto: NTB
Det angis at opptil 80 prosent av kvinner har alvorlig PMS, men ikke alle får en diagnose. Foto: NTB Vis mer

Opptil 80 prosent av kvinner har dette

Gynekolog og professor ved UiO, Britt-Ingjerd Nesheim, har tidligere fortalt til KK at PMS og PMDD er to reelle diagnoser. Begge er oppført i «Den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer», som er utarbeidet av Verdens helseorganisasjon og som fungerer som en slags manual for legene.

KK har tidligere skrevet om at det norske fagmiljøet vanligvis deler PMS inn i fire ulike grader. Den verste graden kalles «alvorlig PMS» og er i realiteten det samme som PMDD (Premenstrual Dysforic Disorder på engelsk).

– Et hovedpoeng for å kunne stille diagnosen, er at symptomene opptrer i tiden mellom eggløsning og menstruasjon. Når menstruasjonen kommer, går symptomene over, og det er et symptomfritt intervall frem til neste eggløsning. Symptomene er mangfoldige: ømme bryster, oppblåsthet, dårlig humør, irritasjon, depresjon, akne og mer til. Det angis at opptil 80 prosent av kvinner har dette, men for at det skal kvalifisere for en diagnose, bør symptomene være så alvorlige at de interfererer med dagliglivet, sier Nesheim.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer