Bekkenleddsmerter

Ny behandling gir håp til personer med bekkenleddsmerter

Etter mange år med kraftige smerter og mye fortvilelse, fikk Anne Kirsti Aune (51) endelig den hjelpen hun hadde behov for. Før kunne hun knapt gå – nå går hun lange turer i fjellet.

BEKKENLEDDSMERTER: Etter mange års kamp var Anne Kirsti (51) utmattet og nær ved å gi opp, før hun møtte kirurgene ved ortopedisk avdeling på Rikshospitalet, som ga henne livet tilbake. FOTO: Privat
BEKKENLEDDSMERTER: Etter mange års kamp var Anne Kirsti (51) utmattet og nær ved å gi opp, før hun møtte kirurgene ved ortopedisk avdeling på Rikshospitalet, som ga henne livet tilbake. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bekkenleddsmerter er ikke uvanlig i forbindelse med svangerskap – både under og etter. Undersøkelser viser at hver fjerde kvinne som er gravid søker medisinsk behandling for smertene. Omtrent fem prosent har vedvarende smerter i bekkenet etter svangerskapet.

Det finnes flere ulike årsaker til smerter i bekkenet, ifølge Engelke Marie Randers, lege ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

– Slike smerter oppstår vanligvis under eller etter en graviditet på grunn av skade, og hos noen pasienter finner man ingen kjent årsak.

Dersom man får smerter i bekkenet, er det viktig å ta hensyn til til plagene, og sørge for å få nok hjelp og avlastning. Mange får smertestillende og betennelsesdempende medikamenter, og noen trener med fysioterapeut.

NY BEHANLDING: Lege Engelke Marie Randers og seksjonsleder Thomas Johan Kibsgård tar imot pasienter med bekkenleddsmerter. FOTO: OUS
NY BEHANLDING: Lege Engelke Marie Randers og seksjonsleder Thomas Johan Kibsgård tar imot pasienter med bekkenleddsmerter. FOTO: OUS Vis mer

– Den pasientgruppen som kommer til oss har prøvd absolutt alt av behandling. Mange er uføretrygdet, og klarer knapt å gå 100 meter. Slike kroniske smerter kan være svært invalidiserende og gir ofte redusert livskvalitet, sier Randers.

LES OGSÅ: Slik trener du bekkenbunnen

Behandlingen som kan redusere bekkenleddsmertene

Før fantes det kun ett kirurgisk tilbud – en åpen større kirurgisk operasjon, hvor IS-leddet i bekkenet blir avstivet. Denne operasjonen førte ofte til lang liggetid på sykehuset, mange komplikasjoner og varierende resultat.

Nå finnes det et nytt, og tilsynelatende bedre alternativ: Ved å lage et lite hudsnitt på fem centimeter på siden av setet/hoften, kan man avstive IS-leddet med tre metallimplantater. Dette skal ta bort litt av bevegeligheten, som kan være årsaken til smertene.

– Mange har hatt god effekt av behandlingen, men hvor bra resultat man får avhenger av hva som er årsaken til smertene. Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose, og dermed vil ikke alle få det samme resultatet, forklarer Randers.

Seksjon for Ryggdeformiteter ved Ortopedisk klinikk ved Oslo Universitetssykehus er per dags dato det eneste senteret i Norge som tilbyr dette behandlingsalternativet.

– Vi har operert cirka 25 personer til nå, og mange er meget fornøyd med resultatet. Vi opplever at personer som har vært uføretrygdet i flere år plutselig går turer i fjellet, og noen har kunnet gå tilbake til full jobb, noe som jo er ganske flott!

LES OGSÅ: Bekkenløsninsmerter: Slik letter du plagene

Fikk akutte smerter i bekkenet

Anne Kirsti Aune (51) har slitt med smerter i bekkenet og nedre del av ryggen i mange år, noe som har påvirket livet hennes i stor grad. Smerten kom ikke gradvis; en dag for syv-åtte år siden bare smalt det, og etter det har smertene vært kroniske.

– Jeg ble uføretrygdet, klarte knapt å stå oppreist uten å støtte meg til noe, klarte ikke å sitte, og det var vondt å ligge. Jeg sov ikke ordentlig en eneste natt, og hadde mange oppvåkninger. Mannen min sa at jeg lå og ynket meg i søvne. Alt ble et problem til slutt.

Smertene ble etter hvert så kraftige at det gikk utover psyken. Anne Kirsti ble nødt til å si opp jobben sin, noe som var et stort nederlag.

– Jeg prøvde å få hjelp, men det var ikke lett. Jeg har tatt CT, røntgen og scintigrafi utallige ganger, men jeg fikk alltid det samme brevet i posten, med beskjed om at de ikke hadde funnet noen endringer. Så da ble det ikke gjort noe mer.

Anne Kirsti fikk utskrevet masse smertestillende fra legen, men hun ville ikke ha i seg all medisinen. Hun fortsatte å søke hjelp, og fikk flere diagnoser som ikke stemte – en lege trodde hun hadde kreft med spredning, mens en annen mente at hun hadde MS.

– Dette førte til mye sinne og frustrasjon. Jeg prøvde å forklare at jeg var sikker på at det var noe galt med bekkenet, da smertene satt i overgangen mellom nedre del av rygg og bekken. Men jeg ble ikke hørt.

LES OGSÅ: - Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom

Da siste håp ble knust knakk hun sammen på sykehuset

Etter hvert ble Anne Kirsti sendt til Haukeland universitetssykehus, hvor hun møtte en nevrolog som endelig trodde på henne, og mente at bekkenet kunne opereres. Men da hun kom tilbake, med troen på at hun endelig skulle få hjelp, ble hun møtt av en ortoped som sa at hun ikke fikk noen operasjon.

– Da brøt jeg sammen på sykehuset. Jeg ringte mannen min, som ringte til fastlegen og sa: «Nå er det nok, snart havner kona mi på psykiatrisk avdeling – dette er helt vanvittig!»

Etter å ha fått knust det siste som var igjen av håp, levde Anne Kirsti med smertene i et helt år før de ble så uutholdelige at hun igjen måtte ta kontakt med fastlegen. På dette tidspunktet hadde hun fått en ny lege.

– Jeg satt der og gråt og var helt fortvilet. Jeg sa at jeg snart måtte ta opp lån og reise til utlandet. Heldigvis ble jeg møtt med forståelse, og hun henviste meg til Rikshospitalet.

Først da møtte Anne Kirsti legene ved ortopedisk avdeling, som er landets fremste eksperter på denne problematikken. Legen som undersøkte henne sa at det var bekkenet som var problemet. «Takk», svarte hun.

FÅR MYE MOSJON: Indy er bare en valp, og krever sitt. Takket være operasjonen er Anne Kirsti i form til å ta henne med på lange turer. (Foto: Privat)
FÅR MYE MOSJON: Indy er bare en valp, og krever sitt. Takket være operasjonen er Anne Kirsti i form til å ta henne med på lange turer. (Foto: Privat) Vis mer

– Jeg fikk en injeksjon i fjor sommer, og ble fortalt at dersom jeg merket bedring, var det høyst sannsynlig bekkenleddet som var problemet, og da ville jeg ha god effekt av en operasjon. Et kvarter etter at injeksjonen var satt, klarte jeg å bøye meg ned og knyte skoen!

LES OGSÅ: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet

Merker enorm forskjell

Høyre side ble operert i desember i fjor, og venstre side ble operert i mars i år. Da Anne Kirsti kom tilbake på kontroll tre måneder senere, lurte legen på hvem denne personen var.

– «Wow» sa han. Det er helt utrolig; jeg har fått et helt nytt liv. Fire måneder etter siste operasjon var jeg på fjelltur, med tre implantater i hvert bekkenledd. Nå går jeg lange turer i skogen med hundene mine – de har vært min store trøst og motivasjon gjennom disse årene.

Smertene førte til manglende matlyst og stort vekttap, men etter operasjonene har Anne Kirsti lagt på seg 10 kilo. Hun er fortsatt ufør, men det er hovedsakelig fordi kroppen ikke har restituert seg ennå.

– Det er nok summen av alt – mange års slit, med fortvilelse og depresjon over tap av jobb, som har ført til at jeg fortsatt ikke er helt på topp. Men jeg blir ikke bedre av å være bitter over at jeg ikke fikk operasjonen før. Jeg har måttet jobbe mye med meg selv, men nå går det virkelig fremover – det er en enorm forskjell!

LES OGSÅ: BLOGG: Et sterkt bekken gir en sterk mage, et bedre sexliv og bedre kontroll på blæra

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer