Atopisk eksem

Ny eksem-medisin: - God effekt

- Virker på en ny måte, sier hudlege.

ATOPISK EKSEM: Over ti prosent av voksne har atopisk eksem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
ATOPISK EKSEM: Over ti prosent av voksne har atopisk eksem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen hemmelighet at jeg er en kjempeentusiast for alle framskritt som kommer, og nå får vi enda et verktøy som viser god effekt.

Kåre Steinar Tveit, hudlege ved Haukeland universitetssykehus, snakker om det nye biologiske legemiddelet Ebglyss (Lebrikizumab) som ble godkjent av EU mot atopisk eksem i november.

HUDLEGE: - Det er helt klart masse spennende aspekter ved denne medisinen, sier Kåre Steinar Tveit, hudlege ved Haukeland Universitetssykehus.
HUDLEGE: - Det er helt klart masse spennende aspekter ved denne medisinen, sier Kåre Steinar Tveit, hudlege ved Haukeland Universitetssykehus. Vis mer

- Nå mener man å ha klart å identifisere det viktigste kjemiske stoffet som driver sykdomsprosessen ved atopisk eksem. Det kalles interleukin 13, og denne nye medisinen virker ved å blokkere dette. Den virker altså på en ny måte, utdyper han.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer

- Kjempepositivt

Bakgrunnen for godkjennelsen er gode resultater fra flere studier som har testet legemiddelet på flere hundre pasienter med moderat til alvorlig atopisk eksem.

Resultatene viste at legemiddelet var signifikant mer effektivt enn placebo, ifølge Europeiske legemyndigheter (EMA).

Nærmere bestemt viste en av studiene at 43 prosent av de som fikk legemiddelet ble nesten helt fine i huden etter 16 uker, sammenliknet med 13 prosent av de som bare fikk placebo.

- Samlet sett kan man si at rundt 60 prosent får en veldig god effekt av medisinen, altså en 75 prosent forbedring. 65 prosent av disse igjen blir nærmest helt fri fra sitt eksem, og det er kjempepositivt, oppsummerer hudlegen.

Lite bivirkninger

Effekten av medisinen ser dessuten ut til å holde seg svært godt, ifølge Tveit.

- Dataene har vist at effekten vedvarte i et halvt år uten at man fikk medisin. Dette ser vi ikke hos liknende legemidler, og åpner for at pasientene kan være litt av og på, som kan redusere de medisinske kostnadene.

Lebrikizumab ser også ut til å være godt tolerert, ifølge EMA. Den vanligste bivirkningene som var rapportert var tørre øyne og øyekatarr.

Andre liknende og allerede godkjente legemidler mot atopisk eksem som Olumiant (baricitinib), Cibinqo (abrocitnib), og Rinvoq (upadacitinib) er så kalte JAK-hemmere og kan være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

- Men disse bivirkningene ser vi foreløpig ikke hos Lebrikizumab. Det ser med andre ord ut som at dette verktøyet har mindre bivirkninger enn de eksisterende verktøyene, bekrefter hudlegen.

- Underbehandlet

Legemiddelet settes som en sprøyte i fettvevet annenhver uke de første 16 ukene og deretter hver fjerde uke, og er godkjent for dem med moderat til alvorlig sykdom.

Men før legemiddelet kan benyttes av norske pasienter må det også godkjennes av Beslutingsforum i Norge. Ifølge deres nettside, venter Statens legemiddelverk på at legemiddelfirma skal sende inn dokumentasjon som er nødvendig for å utarbeide en vurdering.

Om legemiddelet blir godkjent av Beslutningsforum må vanligvis også pasienter ha prøvd tradisjonell behandling med kremer, lysbehandling eller immundempende før de får tilbud om biologisk medisin på sykehuset.

- Det er en diskusjon om man utsetter pasienter for unødvendige bivirkninger dersom man behandler dem for aggressivt for tidlig, sier Tveit.

Han påpeker at dette var mer gjeldende før, med gammeldagse preparater som ga mer alvorlige bivirkninger.

- Mange med atopisk eksem er underbehandlet, og vi vet at dersom vi gjør for lite for seint er det mange som får ødelagt oppveksten. De blir kanskje mobbet, faller ut av skolen, får seg aldri en yrkeskarriere og dermed vansker med å finne en kjæreste og etablere et familieliv. Derfor mener jeg vi burde bruke de gode medisinene vi har så tidlig som mulig slik at flere får et godt liv.

Møter fordommer

Psoriasis- og eksemforbundet er glad for at EU har godkjent et nytt legemiddel mot atopisk eksem.

- Vi setter vår lit til norske helsemyndigheter, og har stor tro på at Beslutningsforum etter hvert kommer til å si ja til å innføre denne behandlingen, slik at også norske pasienter kan få muligheten til å ta legemiddelet i bruk, sier generalsekretær Mari Øvergaard til KK.

GENERALSEKRETÆR: - Det er viktig med flere behandlinger, sier Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal
GENERALSEKRETÆR: - Det er viktig med flere behandlinger, sier Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal Vis mer

I mange år var det få systemiske behandlinger for denne pasientgruppen, forteller hun, men i dag finnes det heldigvis flere alternativer.

- Det er ofte individuelt hva som fungerer for den enkelte pasienten. Derfor er det viktig med ulike behandlinger, slik at den enkelte forhåpentligvis finner en med god effekt.

Mange med atopisk eksem møter fordommer om at eksem bare er litt kløe, forteller Øvergaard. Hun understreker derimot at mange er svært plaget med væskende og rødt utslett, tørr hud og intens kløe.

- Disse plagene gjør at mange sliter med søvnløshet, jobb, studier og får redusert livskvalitet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om