Ensomhet:

Ny forskning: Dette enkle grepet kan være nok for å få det mye bedre

En god grunn til å skravle litt ekstra med en venninne denne uken.

ENSOMHET: Det er ikke nytt at vennskap er sunt for oss. Men nå viser forskning at det er litt med vennskap som med sex: Jo oftere, jo bedre. FOTO: NTB.
ENSOMHET: Det er ikke nytt at vennskap er sunt for oss. Men nå viser forskning at det er litt med vennskap som med sex: Jo oftere, jo bedre. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

- Mens andre studier på velvære fokuserer på ting som takknemlige tanker eller dagbokskriving, har jeg som forsker fokusert på hva vi kan gjøre i vår samhandling med andre for å få det bedre selv. Dette gir oss en verdifull liste av ting som mennesker kan gjøre for å forbedre dagene sine.

Det sier forsker Jeffrey Hall til nettstedet VICE. Han har nemlig forsket på det å skravle med venner i det siste.

Og studien, nylig publisert i Communication Research, ville finne ut hvilke typer samtaler vi har behov for og hvor ofte de bør has for at vi skal ha det bedre.

Styrker immunforsvaret

Hall og de andre forskerne fant ut at så lite som bare én samtale om dagen med en venn kan gjøre at man føler seg mer lykkelig og mindre stresset.

Det å åpne opp om vanskelige ting er jo som kjent godt for sjelefreden og kan redusere stress og styrke immunforsvaret. Men den nye studien viser at man ikke nødvendigvis bare må knytte bånd over negative ting.

KK har tidligere skrevet om at det sju grunnleggende typer av vennskap, som alle har en stor verdi. Men det viser seg at tallet sju går igjen i vennskapets verden:

Det er nemlig sju ulike kommunikasjonsformer man vanligvis finner i sosial interaksjon: oppdatering om siste nytt, meningsfull prat, latter og spøk, vise omsorg, lytte, sette pris på andre og deres meninger og det å gi ektefølte komplimenter.

Over 900 deltakere var med i den amerikanske studien og fikk instrukser om å ha en av disse sju samtaletypene på en gitt dag. Noen av personene gjennomførte samtalene digitalt eller over telefon, men majoriteten utførte dem ansikt til ansikt.

På slutten av dagen rapporterte testpersonene om i hvilken grad de kjente på de følgende følelsene: stress, tilhørighet, angst, velvære og ensomhet.

TA EN PRAT: Det å møte en god venn og gå tur er lavterskel og gjør kanskje at praten flyter lettere. FOTO: NTB.
TA EN PRAT: Det å møte en god venn og gå tur er lavterskel og gjør kanskje at praten flyter lettere. FOTO: NTB. Vis mer

Bedre dager

Mangel på vennskap kan føre til ensomhet og det kan i verste fall, være farlig for oss mennesker. Det skaper en stressrespons i kroppen som gir økt risiko for sykdom, og forskning viser at det er farligere enn å røyke.

KK har tidligere skrevet om «hvordan å sjekke venner» og viser til at gode venner ikke bare forebygger sykdom, men de fungerer også som lykkepiller.

Tilbake til Halls studie, viste resultatene at det å engasjere seg i én av de sju samtalene minst en gang om dagen var nok til å forbedre folks velvære. Spesielt økte det følelsen av tilhørighet og minsket følelsen av stress.

- Dette betyr at jo mer man lytter til vennene sine, jo mer man viser at man bryr seg, jo mer tid man bruker på å validere andres meninger, jo bedre føler man seg på slutten av dagen.

Det sier forskeren Hall til universitetet i Kansas.

Deltakere som hadde mer enn én kvalitetssamtale med venner rapporterte om bedre dager. Samtaler som fant sted ansikt til ansikt ga bedre selvfølelse enn de digitale.

Må jobbes med

En tidligere studie av den samme forskeren viste til at telefonsamtaler kunne være like bra som det å møtes. Men i denne studien kommer det frem at å ha kontakt over sosiale medier ikke kan veie opp for det å møtes og kommunisere. Samtidig understreker forskeren at det å kommunisere via telefon er bedre enn ingenting når man virkelig føler seg ensom.

Det viktigste Hall mener man kan ta med seg fra studien er at folk må bli flinkere til å bevare relasjonene sine.

- Vennskap er viktig. Vennskap må jobbes med. Vennskap skjer ikke bare- man må være bevisst, sier forskeren.

Hvis man ikke er vant til å åpne opp til venner på daglig basis, kan det være vanskelig å vite helt hvor man skal begynne. I dagligdagse samtaler med venner eller kolleger kan man derfor gjerne begynne med et åpent og ufarlig spørsmål. Les her om gode og dårlige måter å starte en samtale på.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer