Livmorhalskreft:

Ny forskning: Dette kan øke sannsynligheten for livmorhalskreft

HPV-vaksinens suksesshistorie har overskygget forskning på andre mulige årsaker til livmorhalskreft.

KLAMYDIA ER VANLIG: Norge ligger på verdenstoppen for klamydia. I 2020 fikk 28 466 nordmenn diagnosen. Dette er det høyeste rapporterte antallet i Norge noensinne, ifølge FHI.
KLAMYDIA ER VANLIG: Norge ligger på verdenstoppen for klamydia. I 2020 fikk 28 466 nordmenn diagnosen. Dette er det høyeste rapporterte antallet i Norge noensinne, ifølge FHI. Vis mer
Publisert

Livmorhalskreft er nok ikke det første du tenker på når du har sex med en ny partner, men vi trenger mer informasjon om hvordan seksuelt overførbare sykdommer kan øke sannsynligheten for kreft.

Det er kjent blant de fleste at noen HPV-virustyper kan føre til livmorhalskreft, og det er grunnen at veldig mange vaksineres mot dette viruset.

Tidligere har flere forskere undersøkt om andre seksuelt overførbare infeksjoner kan føre til livmorhalskreft, men HPV-vaksinens suksesshistorie har overskygget forskning på andre mulige årsaker til livmorhalskreft.

Nå viser imidlertid tysk forskning på miniorganer som etterligner livmorhalsen at kjønnssykdommen klamydia kan bidra til livmorhalskreft. Dobbel infeksjon med HPV-virus og klamydia forandret cellene til å ligne kreftceller, skriver forskning.no.

På et laboratorium i Tyskland har de altså laget en kunstig livmor for å gjøre ulike eksperiment i cellene. De ser hva som skjer med cellene hvis de har klamydia, HPV-virus eller begge samtidig. Det viser seg at det er et samspill mellom disse sykdommene. Det er viktig å poengtere at dette er forskning på modeller og dermed usikkert om resultatene er gyldige for mennesker, men dette er likevel et spennende resultat.

Norge ligger på verdenstoppen for klamydia. I 2020 fikk 28 466 nordmenn diagnosen. Dette er det høyeste rapporterte antallet i Norge noensinne, ifølge FHI.

I Norge får over 300 kvinner livmorhalskreft hvert år. Kan denne kunnskapen bidra til at færre får kreft?

Øker sannsynligheten for kreft

Tidligere forskning har også vist at noen klamydia-infeksjoner kan påvirke sannsynligheten for livmorhalskreft.

- Det har lenge eksistert en liste over mulige medvirkende årsaker til livmorhalskreft, men HPV-viruset har vært den mest omtalte etter at det ble kjent at HPV-infeksjon setter i gang prosessen som kan føre til livmorhalskreft. Hvis du får HPV vaksine før du blir eksponert for viruset, er vaksinen ekstremt effektiv.

Det sier Mari Nygård, som leder forskningsavdelingen på Kreftregisteret til KK.

Mange blir smittet av HPV-viruset uten å utvikle kreft, og det har fått forskere til å sette spørsmålstegn ved hvorfor noen mennesker kontrollerer virusinfeksjon mens noen får kreft og hvordan det kan forebygges. Fokus på klamydia kan være én av mange løsninger.

- Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom, som sammen med HPV-viruset kan øke sannsynligheten for livmorhalskreft, sier Nygård.

VIKTIG Å FOREBYGGE :- Kanskje vi bør ha en dugnad for å redusere smitten av HPV og klamydia, som spres fort, sier eksperten.
VIKTIG Å FOREBYGGE :- Kanskje vi bør ha en dugnad for å redusere smitten av HPV og klamydia, som spres fort, sier eksperten. Vis mer

Trenger en dugnad

- Det har vært mye snakk om dugnad for å redusere smitten av koronaviruset, og kanskje vi bør ha en dugnad for å redusere smitten av HPV og klamydia, som spres fort. 80-90 prosent vil ha en HPV-infeksjon i løpet av livet, og det viktigste for å forebygge HPV-smitte er å bli vaksinert og ha beskyttet sex.

Det sier Ameli Tropé, som er gynekolog og leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret til KK.

Livmorhalsprogrammet i Norge har takken for at det ikke er så mange som får livmorhalskreft, og det gjøres allerede en stor jobb. Men det må være rom for å snakke om andre risikofaktorer.

- Kvinner som har forstadier til livmorhalskreft burde kanskje også blitt testet for klamydia. Det åpner opp for en mer helhetlig tenking om helsen vår, sier Tropé.

Kreftregisteret har fått midler for å starte med HPV-hjemmetesting, og Tropé sier at en idé kan være å også teste for klamydia.

Viktig å forebygge

Et viktig tiltak for å forebygge livmorhalskreft er å lære unge kvinner og menn om seksuelt overførbare infeksjoner, og hvilke konsekvenser disse kan få.

- Seksuelt overførbare sykdommer øker risikoen for kreft, og HPV-vaksinen forebygger ikke alle typer HPV-virus. Det viktigste tiltaket vil derfor være prevensjon og sikker sex. Klamydia kan behandles med en antibiotikakur, men vi vet ikke om behandling reduserer risikoen for livmorhalskreft, forteller Nygård.

En mulighet er å tenke mer forebyggende med undervisning om seksuell helse i skolen.

- Unge må bli kjent med farene som kan oppstå, slik at de kan beskytte seg og ta vare på helsen sin. Det er vanskelig å få unge til å tenke på kreft og barnløshet, men skolesystemet burde ta et oppgjør med dette på en ikke-moraliserende måte, sier Tropé.

For mange vil det også være bedre å ha én sexpartner over tid, enn å ha mange tilfeldige partnere.

- Det er ikke risikofritt å ha mange sexpartnere, man kan få infeksjoner og det er en risiko. Det er også viktig å belyse at sexen mest sannsynlig blir bedre om du forholder seg til en partner, fordi dere blir bedre kjent med hverandre. Det er viktig at vi prater med de yngre om dette, sier hun.

FLERE MULIGE ÅRSAKER: Mange blir smittet av HPV-viruset uten å utvikle kreft, og det har fått forskere til å sette spørsmålstegn ved hvorfor noen mennesker kontrollerer virusinfeksjon mens noen får kreft og hvordan det kan forebygges. Fokus på klamydia kan være én av mange løsninger.
FLERE MULIGE ÅRSAKER: Mange blir smittet av HPV-viruset uten å utvikle kreft, og det har fått forskere til å sette spørsmålstegn ved hvorfor noen mennesker kontrollerer virusinfeksjon mens noen får kreft og hvordan det kan forebygges. Fokus på klamydia kan være én av mange løsninger. Vis mer

Symptomer på klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som ofte ikke gir symptomer eller plager. Symptomer på klamydia kan være:

  • Utflod fra skjeden.
  • Småblødninger mellom menstruasjonene og/eller etter samleie.
  • Svie/ubehag ved vannlating.
  • Smerter i nedre del av magen.
  • Smerter ved samleie.

Symptomer ved livmorhalskreft

Ifølge helsenorge.no er følgende symptomer på livmorhalskreft:

  • Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet.
  • Blodig, illeluktende utflod.
  • Uregelmessig menstruasjon.
  • Blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet.
  • Smerter i underlivet og/eller i korsryggen.

Hvis du mistenker eller er redd for at du har en seksuelt overførbar sykdom, er det viktig å oppsøke lege.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer