Grått hår

Ny forskning gir håp om å unngå grått hår

- Dette var spennende forskning, sier eksperten.

GRÅTT HÅR: Selv om det nå er moteriktig med grått hår, er det nok mange som helst skulle beholdt fargen de hadde da de var yngre. Foto: NTB
GRÅTT HÅR: Selv om det nå er moteriktig med grått hår, er det nok mange som helst skulle beholdt fargen de hadde da de var yngre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Før eller senere får vi alle grått hår, og det er en naturlig del av det å bli eldre. Grått hår kan være vakkert, og er absolutt ikke noe du bør kjempe for å unngå og skjule.

Likevel er det nok mange som fint kunne levd uten de grå hårstråene, og mange bruker mye tid og penger på å farge håret for å få tilbake den fargen de hadde da de var yngre.

Men hva er grunnen til at vi får grå hår, og er det mulig å forhindre at de grå hårstråene dukker opp?

Hårfargen vår kommer fra stamceller i de øvre hudlagene, og ny forskning fra New York University viser at stamcellene som skal gi farge må være på riktig sted for å gi pigment til håret.

Forskningen viser at stamcellene kan bli sittende fast på feil sted slik at hårstrået ikke blir tilført pigment. Det kan skyldes naturlig aldring eller stress, skriver forskning.no.

Så betyr det at vi i fremtiden kan forhindre grått hår?

ALLE FÅR GRÅTT HÅR: Grått hår kan skyldes naturlig aldring eller stress. - Det viktigste er at du lever så sunt du kan og ikke stresset for mye, sier hudlegen. Foto: NTB.
ALLE FÅR GRÅTT HÅR: Grått hår kan skyldes naturlig aldring eller stress. - Det viktigste er at du lever så sunt du kan og ikke stresset for mye, sier hudlegen. Foto: NTB. Vis mer

En spennende studie

Den nye studien er gjort på mus. men hvis funnene kan overføres til mennesker betyr det kanskje at vi kan reversere eller forhindre grått hår.

Forskeren ved NYU beskriver også metoder som han tror kan gjøre grått hår farget igjen, men det gjenstår å se om dette fungerer.

- Dette var spennende forskning. Vi får grå hår fordi vi mister pigmenter med årene, og noen mister det raskere enn andre, forklarer Olav Midtgarden, som er daglig leder for Apollo Hårsenter-kjeden, til KK.

GRÅTT HÅR: - Stamcellene i det øverste hudlaget slutter etter hvert å produsere melanin, og det er genene som bestemmer når dette skjer, sier hudlegen. Foto: NTB.
GRÅTT HÅR: - Stamcellene i det øverste hudlaget slutter etter hvert å produsere melanin, og det er genene som bestemmer når dette skjer, sier hudlegen. Foto: NTB. Vis mer

Grått hår er arvelig

- Grunnen til at du får grått hår er genetisk betinget, det vil si at du arver av foreldrene dine når håret etter hvert mister fargen og fremstår som grått. Hos noen kan prosessen komme raskere på grunn av stress eller alvorlig sykdom.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.

Noen ganger kan håret få tilbake den opprinnelige fargen igjen, men dette gjelder kun hvis ikke hele håret har blitt grått.

- Stamcellene i det øverste hudlaget slutter etter hvert å produsere melanin, og det er genene som bestemmer når dette skjer. Det viktigste er at du lever så sunt du kan og ikke stresser for mye. Det er ellers ikke så mye du kan gjøre for å få tilbake den fargen du hadde før håret ble grått, uten å farge håret, sier Strandhagen.

Hudlegen oppfordrer til å prøve å like de grå hårene dine, eller farge håret en farge som gjør at forskjellen ikke blir så stor når håret vokser ut. Du kan også benytte deg av produkter i håret som gir glans og fuktighet.

- Pass på at du får i deg sunn og næringsrik mat, slik at du får nok proteiner og vitaminer til optimal hårfarge, vekst og tykkelse av håret. B vitamin-biotin er spesielt viktig for håret, sier hun.

ETTERVEKST: Hudlegen oppfordrer til å prøve å like de grå hårene dine, eller farge håret en farge som gjør at forskjellen ikke blir så stor når håret vokser ut. Foto: NTB.
ETTERVEKST: Hudlegen oppfordrer til å prøve å like de grå hårene dine, eller farge håret en farge som gjør at forskjellen ikke blir så stor når håret vokser ut. Foto: NTB. Vis mer

Ekstra viktig med velstelt hår

Nå er det moderne med grått hår for både menn og kvinner, men hvis du ikke liker det kan du eventuelt supplere med noen striper.

- Noen benytter også fiolett eller blå fargesjampo for å få en kaldere farge. Når håret gråner synes jeg det er ekstra viktig at det ser velstelt og blankt ut.

Det sier Lise Østlund, som er hårspesialist ved Apollo Hårsenter Oslo, til KK.

Grunnen til det er at håret ofte blir tørrere og stivere når det blir grått.

- Gode hårkurer og glansprodukter samt en god klipp gjør susen, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer