Søskenkrangling:

Ny forskning: Ikke all søskenkrangling er sunn

Konflikter mellom søsken er lærerikt, men hvis det går over i mobbing kan det ha store konsekvenser.

SØSKENKRANGLING: Som regel er søskenkrangling helt uskyldig og til og med sunt, men når barn blir mobbet av søsken kan det ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix
SØSKENKRANGLING: Som regel er søskenkrangling helt uskyldig og til og med sunt, men når barn blir mobbet av søsken kan det ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at mobbing kan ha store konsekvenser, og at barn som mobbes kan oppleve å få både psykiske og fysiske plager. Men mobbing kan også foregå mellom søsken, og for foreldre kan det være vanskelig å skille mellom det og sunn og normal søskenkrangling.

Forskere ved universitetet i Cambridge har nylig gjennomgått data fra helseundersøkelser gjort på 3596 barn og unge, som viser at de som ved tolvårsalder oppgir at de har vært utsatt for psykisk eller fysisk mobbing fra søsken i flere ganger i uken, har mellom to og tre ganger så høy sannsynlighet for å ha opplevd psykose ved 18-årsalderen. Om barna også har vært mobbet av jevnaldrende øker sannsynligheten ytterligere, og hos disse barna var risikoen fire ganger så høy.

En annen studie fra 2014 viser at barn som jevnlig blir mobbet av søsken har dobbelt så høy sannsynlighet for å oppgi at de har opplevd angst, depresjon og selvskading som 18-åringer. 3452 barn og unge var deltakene i undersøkelsen.

I begge undersøkelsene er det brukt data fra den britiske «Avon Longitudinal Study of Parents and Children​» - en stor helseundersøkelse der deltakerne er barn født i Bristol-området tidlig på 90-tallet og deres foreldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer