Søskenkrangling:

Ny forskning: Ikke all søskenkrangling er sunn

Konflikter mellom søsken er lærerikt, men hvis det går over i mobbing kan det ha store konsekvenser.

SØSKENKRANGLING: Som regel er søskenkrangling helt uskyldig og til og med sunt, men når barn blir mobbet av søsken kan det ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix
SØSKENKRANGLING: Som regel er søskenkrangling helt uskyldig og til og med sunt, men når barn blir mobbet av søsken kan det ha store konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at mobbing kan ha store konsekvenser, og at barn som mobbes kan oppleve å få både psykiske og fysiske plager. Men mobbing kan også foregå mellom søsken, og for foreldre kan det være vanskelig å skille mellom det og sunn og normal søskenkrangling.

Forskere ved universitetet i Cambridge har nylig gjennomgått data fra helseundersøkelser gjort på 3596 barn og unge, som viser at de som ved tolvårsalder oppgir at de har vært utsatt for psykisk eller fysisk mobbing fra søsken i flere ganger i uken, har mellom to og tre ganger så høy sannsynlighet for å ha opplevd psykose ved 18-årsalderen. Om barna også har vært mobbet av jevnaldrende øker sannsynligheten ytterligere, og hos disse barna var risikoen fire ganger så høy.

En annen studie fra 2014 viser at barn som jevnlig blir mobbet av søsken har dobbelt så høy sannsynlighet for å oppgi at de har opplevd angst, depresjon og selvskading som 18-åringer. 3452 barn og unge var deltakene i undersøkelsen.

I begge undersøkelsene er det brukt data fra den britiske «Avon Longitudinal Study of Parents and Children​» - en stor helseundersøkelse der deltakerne er barn født i Bristol-området tidlig på 90-tallet og deres foreldre.

- Jeg er ikke overrasket over disse funnene, forteller Stein Erik Ulvund, dr. philos. og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, samt forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt (0-16)», «Rakkerunger og englebarn» og «Forstå tenåringen din».

Han påpeker at det i undersøkelsene er brukt samme måleinstrumenter som brukes i norsk forskning på mobbing, og mener resultatene trolig kan overføres til norske forhold.

- Det er jo enda verre at du nesten døgnet rundt blir omgitt av noen som mobber deg, og det kan oppleves som et stort svik hvis foreldre ikke griper inn. Det er også rimelig at man finner en doseavhengig skade, det vil si at mobbing går aller verst ut over de som blir mobbet mye og av både søsken og jevnaldrende, fortsetter han.

Ulvund mener søskenkrangling kan være langt mer alvorlig enn det mange er klar over, og at studiene bør være en vekker for foreldre.

- De har ansvaret for å gripe inn hvis et søsken til stadighet blir plaget av den andre. Det er lett å tenke seg at mange oppfatter mobbeproblemet som noen som foregår mellom jevnaldrende utenfor hjemmet. Siden det er snakk om svært alvorlige helseskader på lang sikt, gjør foreldre lurt i å være føre var, mener han.

LES OGSÅ: - Barndommen kan påvirke voksenlivet, og gjerne mer enn du tror

Sunt med litt søskenkrangling

Samtidig er søskenkrangling helt vanlig, og ufarlig og søskenkrangling kan til og med være sunt og lærerikt. Derfor er det gjerne anbefalt at foreldrene ikke griper inn når søsken ikke er helt enige.

- Foreldre skal ikke nødvendigvis gripe inn i en konflikt. Ofte er det lurt at barna finner en løsning selv. Det lærer de mye av. Det er når den ene til stadighet plager det andre barnet at du må være på vakt. Mobbing handler om at det ene barnet til stadighet utsettes for fysisk vold, som slag og spark, eller psykisk plaging, som skjellsord, utestenging fra lek og baksnakking. Erting i en mer vennskapelig tone regnes ikke som mobbing, sier Ulvund.

LÆRERIKT: Konflikter mellom barn kan være lærerike, og etter hvert vil de fleste søsken lære seg å dele, inngå kompromisser og samarbeide. FOTO: NTB Scanpix
LÆRERIKT: Konflikter mellom barn kan være lærerike, og etter hvert vil de fleste søsken lære seg å dele, inngå kompromisser og samarbeide. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er med andre ord en fin linje mellom helt normal søskenkrangling og farlig mobbing.

- Her vil foreldre ofte føle seg usikre fordi dette er en gråsone der man må være bevisst på at dette kan utvikle seg til noe mer alvorlig. Hvis ertingen tiltar er det lurt å ta en prat med barna og følge ekstra godt med.

Ulvund påpeker dessuten at også nettmobbing kan foregå mellom søsken.

- Nettmobbing griper om seg og det er lurt at foreldre er bevisste på at dette faktisk også kan foregå mellom søsken. I så fall vil det kunne være like skadelig som nettmobbing fra jevnaldrende.

LES OGSÅ: Frida (21) ble offer for taus mobbing: - Jeg hadde ikke lyst til å leve

Søskenkrangling gir viktig erfaring

- De fleste søsken krangler iblant. At konflikter og uenigheter oppstår når man lever sammen i en familie, er helt normalt, påpeker familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg, som driver privatpraksis i Tønsberg.

Søskenkrangling kan gi mestringsfølelse og viktig erfaring om blant annet egne og andres følelser og behov, kompromisser og konflikthåndtering, som barna kan nytte seg av senere i livet.

Om konfliktnivået er høyt kan imidlertid noen kjøreregler satt av foreldrene hjelpe med å holde det nede, og det kan også lønne seg å være litt i forkant for å unngå at alle konfliktene oppstår. Om barna krangler om hvor de skal sitte rundt middagsbordet kan faste plasser være løsningen på det, og det er lurt å gi dem hver sin skål med popkorn fremfor å ha en felles skål på bordet det kan knives om, mener Meyer Lugg.

- Er det en leke, et spill eller en Ipad det stadig krangles om, kan man hjelpe barna å lage kjøreregler på «annen hver gang». Klarer de ikke fordelingen selv, bør den voksne hjelpe til, sier hun.

Etter hvert vil barna lære seg å dele, inngå kompromisser og lage egne rettferdige regler som gjør at de klarer å samarbeide.

- Men noen kan også oppleve mye overkjøring, latterliggjøring og gjentatte krenkelser både fysisk og verbalt fra søsken, og det er snakk om mobbing. Dette skaper utrygghet, påvirker barnets selvfølelse og selvtillit i negativ grad, og det svekker kvaliteten på relasjonen barna i mellom. I verste fall kan det ha negativ konsekvens for barnets psykiske helse på lang sikt, påpeker hun.

Om et barn blir utsatt for mobbing er det nødvendig at voksne griper inn.

- Barn skal beskyttes fra å bli krenket, og barn skal beskyttes fra å utvikle strategier der de får sine behov dekket gjennom å bruke fysisk eller psykisk vold eller mobbing, påpeker hun.

LES OGSÅ: Barn trenger fem ganger mer ros enn ris

SØSKENKJÆRLIGHET: Det kan være vanskelig for eldstemann når det kommer en ny baby. Da er det viktig at foreldrene passer på å dele oppmerksomheten mellom søsknene, påpeker Meyer Lugg. FOTO: NTB Scanpix
SØSKENKJÆRLIGHET: Det kan være vanskelig for eldstemann når det kommer en ny baby. Da er det viktig at foreldrene passer på å dele oppmerksomheten mellom søsknene, påpeker Meyer Lugg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forebygg søskensjalusi

Søskensjalusi er også et kjent tema for mange foreldre, og sjalusi kan skape mye konflikt og vonde følelser mellom barn. For å forebygge søskensjalusi er det viktig at kjærlighet og oppmerksomhet fra foreldrene fordeles mellom alle barna.

- Sjalusi er for mange forbundet med skam, og av den grunn ikke så lett å prate om. Følelsen er imidlertid en naturlig, vond og sårbar følelsesmessig tilstand. Utviklingsmessig kan sjalusien ses på som en følelse som skal ivareta vårt grunnleggende behov for å bli tatt vare på av andre og derfor overleve. Når tryggheten trues eller vi ikke føler oss sett og elsket, kommer sjalusien frem. Spesielt hvis barna opplever at andre får den oppmerksomheten det selv trenger, sier Meyer Lugg.

- Søskensjalusi handler derfor om usikkerhet på om man er viktig nok for sine omsorgspersoner, eller man er utrygg på sin plass i familien. Mellom søsken knives det ofte om posisjon, og under kampen ligger det et underliggende usikkerhet: Er jeg den utvalgt til å få kjærlighet? Når man er utrygg på sin posisjon kan selvfølelsen trues, og det kan være grobunn for både avvisning, sinne og mobbing rettet mot søsken.

Derfor bør aldri sjalusi møtes med kjefting, men med anerkjennelse, forståelse og trygghet.

- Da er det mer sannsynlig at du bevarer tilliten hos barnet ditt, og du kan lære det å få behovene sine dekket på en mer kompetent og heldig måte.

LES OGSÅ: Slik mobbes barn i barnehagen

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber, hva gjør du?

LES OGSÅ: Mobbing på arbeidsplassen kan føre til posttraumatisk stresslidelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer